Yenilenebilir enerjiye 50 milyar dolar yatıran Türkiye dünya sıralamasını değiştirdi
Brüksel'deki Üçlü Zirve sonrası Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsveç'in teröre ilişkin düzenlemelerinin sokakta karşılık bulması gerektiğini belirtip, 'Aksi halde düzenlemenin manası kalmıyor' dedi. NATO Genel Sekreteri, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, İsveç Başbakanı'yla görüşeceğini açıkladı.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye-Finlandiya-İsveç Daimi Ortak Mekanizma Toplantısı’nın Brüksel’deki NATO karargâhında yapılan beşincisinin ardından basına açıklamalarda bulundu. Toplantıda tarafların Finlandiya ile İsveç’in özellikle terörle mücadele alanında Madrid’deki NATO Zirvesi sırasında imzalanan Üçlü Muhtıra temelinde attıkları adımların gözden geçirildiğini aktaran Fidan, “NATO’ya katılma arzusundaki ülkelerin terörizmle mücadele konusunda sağlam tavır sergilemeleri şarttır” dedi.
Fidan, “İsveç mevzuat değişikliği anlamında adımlar attı ancak mevzuat değişikliklerin fiiliyata yansıması gerekiyor” derken, Üçlü Muhtıra’nın gereklerinin harfiyen yerine getirilmesi gerektiğini vurguladı.
Dışişleri Bakanı Fidan, NATO’ya üyelik için müstakbel müttefiklerin Türkiye’ye askeri malzeme ihracatında yaptırım ve kısıtlama uygulamalarına son vermelerinin gerektiğinin de altını çizen Fidan, İsveç’te terör örgütlerinin faaliyetlerinin devam ettiğine dikkati çekti: “PKK, FETÖ gibi terör örgütleri ve bunlarla bağlantılı yapılar, İsveç sokaklarında gösterilerine devam edecekse eleman devşirebilecekse mali kaynaklara erişim sağlayabilecekse mevzuat değişiminin Türkiye için bir manası kalmıyor.”
Fidan, “Öte yandan Kurban Bayramı’mızın ilk gününde milyarlarca Müslümanın kutsal kitabı Kur’an-ı Kerim’e alçakça saldırılmasına izin verilmesi, göz ardı edebileceğimiz bir durum değildir. Üstelik bu ilk kez de olmuyor. Terör örgütlerinin ekmeğine yağ süren eylemlere izin veren bir ülkenin terörle mücadeleye nasıl katkı getireceği tartışmaya açık hale geliyor” değerlendirmesinde bulundu.
İsveç’in taahhütlerini yerine getirdiği iddiasını ayrıca incelemek gerektiğine işaret eden Fidan, “zaman baskısının” bir metot olarak kullanılmasını tasvip etmediklerini kaydetti.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında İsveç’in NATO üyeliği başvurusu hakkında yapılan toplantının ardından Vilnius’taki NATO Zirvesi öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İsveç Başbakanı Ulf Kristersson’un görüşeceğini bildirdi.
Türkiye-Finlandiya-İsveç Daimi Ortak Mekanizma Toplantısı’nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Stoltenberg, Finlandiya’nın nisanda ittifaka katıldığını belirterek, “İsveç’in de ittifaka katılma zamanı gelmiştir. İsveç’in Üçlü Muhtıra kapsamında yapması gerekenleri yerine getirdiği konusunda açık oldum” diye konuştu.
Toplantıya katılan tarafların iyi ilerleme sağlandığı konusunda mutabık kaldığını belirten Stoltenberg, “Hepimiz İsveç’in tam üyeliğinin tüm müttefiklerin güvenlik açısından çıkarına olduğu konusunda hemfikiriz ve hepimiz bu süreci en kısa sürede tamamlamak istiyoruz” ifadesini kullandı.
Stoltenberg, şöyle devam etti: “İsveç’te, Türkiye’ye ve NATO’ya karşı gösteriler yapıldığını gördük. Bunlar İsveç’in NATO’ya katılmasını durdurmak, terörle mücadele işbirliğini sekteye uğratmak ve ittifakımızı zayıflatmayı amaçlıyor. Şunu iyi görmeliyiz; bu provokasyonlardan tek faydalanacak olanlar NATO’yu bölmek isteyenlerdir. İsveç’in üyeliğinin gecikmesi PKK’yı ve Rusya Devlet Başkanı Putin’i memnun edecektir.”
İsveç’in üyeliğinin yakında mümkün olabileceğini teyit ettiklerini dile getiren Stoltenberg, “Pazartesi günü Vilnius’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ulf Kristersson’un katılacağı bir toplantı düzenleyeceğim” diye konuştu.
İsveçli bir gazetecinin “Vilnius’taki zirvede karar çıkar mı yoksa zirveden sonra yeni görüşmeler beklemeli miyiz?” sorusu üzerine Stoltenberg, zirvede olumlu bir karar çıkmasını amaçladıklarını belirterek hafta sonu da çalışacaklarını, pazartesi günü Erdoğan ve Kristersson ile bir araya geleceğini hatırlattı.
Bir gazetecinin “İsveç’in üyeliği için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ne istediğini anladınız mı?” sorusunu cevaplayan Stoltenberg, şunları söyledi: “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ne istediğini çok iyi anlıyorum. Kendisiyle birçok kez görüştüm ve bunları detaylıca konuştuk. Bu sayede ilerleme sağlayabildik. Geçen yıl Cumhurbaşkanı Erdoğan ile istişarelerden sonra ve Madrid’de uzun saatler görüşmelerimizden sonra ciddi ilerleme sağlamış ve tarihi bir karar almıştık. Burada Türkiye, İsveç Finlandiya’yı üyeliğe davet kararı almıştık. O zamandan beri çalışıyoruz. Hafta sonu çalışmaya devam edeceğiz. Pazartesi günü tekrar bir araya geleceğiz.”