Binali Yıldırım: Emekli maaşında ciddi iyileşme olacak
SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 25 zam öngören düzenleme, Ak Parti ve MHP oylarıyla Meclis’ten geçti. Muhalefetin, bu ücretlerin asgari ücret ile eşitlenmesi teklifi reddedildi. Bahçeli, yüzde 25 için daha önce ‘makul değil’ demişti.
16 milyona yakın emeklinin merakla beklediği emekli maaş zammıyla ilgili karar dün netleşti. TBMM Genel Kurulu’na verilen teklifin memur emeklilerinin aylık oranlarını düzenleyen ikinci maddesi Ak Parti ve MHP’li milletvekillerinin oyları ile kabul edildi. Buna göre, emekli maaşlarına sadece yüzde 25’lik artış yapılacak.
Zammı düzenleyen 18. Madde görüşülürken CHP milletvekilleri emekli maaşlarına yüzde 34 artış içeren önerge verdi. Ancak bu önerge Ak Parti oylarıyla reddedildi. CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, “7 bin 500 lira alanlar hiç zam almayacak. Ortalama 9 milyon emekli açlık sınırının altında buradan çıkacak kararları gözlemekte. Keşke beraberce emekliler için güzel bir karar çıkarabilmiş olsaydık. AKP’liler sizden rica ediyorum, emekliler için birlikte düzenleme çıkaralım. Yoksa tarihinize leke olarak geçecek” dedi.
CHP milletvekillerinin önergesinin ardından SP milletvekillerinin yüzde 25’in yanı sıra 8 bin 77 lira seyyanen artış önergesi de yine Ak Parti milletvekilleri tarafından reddedildi. SP İzmir Milletvekili Mustafa Bilici, “Emekli çay içmek için kahveye gidemez halde, ev hapsine mahkum edilmiş durumda. Memura verilen seyyanen zam emekliye verilmeli, en düşük emekli maaşı 15 bin liraya çıkarılmalıdır” dedi.
Ayrıca, MHP milletvekilleri CHP ve SP önergelerine Ak Parti’yle birlikte hareket etmedi ve karşı oy kullanmadılar.
Partisinin grup toplantısında emekli aylıklarına seyyanen zam talebinde bulunan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Sayıları 15,9 milyona ulaşmış emeklilerimize yapılan yüzde 25’lik maaş artışı makul ve yeterli bulunmamıştır. Açık ve samimi teklifimiz şudur: 8 bin 77 TL’lik seyyanen artışın, kök ücrete ve aynısı ile emekli maaşlarına yansıtılması beklentimiz ve talebimizdir” demişti.
Öte yandan, MHP lideri Bahçeli’nin yüzde 25 zam maddesinin görüşülmesine dakikalar kala TBMM’ye gideceği ve Genel Kurul’a katılacağı kaydedilmişti.
Bunun olağan bir durum olmadığı belirtilirken Bahçeli’nin ya hayır oyu vereceği ya da MHP’nin yeni bir önerge sunacağı ifade edilmişti. Ancak MHP liderinin Meclis’e gittiği haberi geldikten kısa süre sonra yüzde 25’lik zam Genel Kurul’da kesinleşti.
Emeklilerin zam teklifini de içeren torba yasa görüşmeleri, Meclis’teki tansiyonu da yükseltti. TBMM Plan Bütçe Komisyonu Üyesi ve CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın da katıldığı komisyon toplantısında teklifi ağır bir dille eleştirdi.
Veli Ağbaba şöyle konuştu:
“Görüştüğümüz torba yasa millî dayanışma paketi olarak sunuluyor ancak bu pakete bakınca, dayanışma paketinden daha çok sizin geçmişte yaptığınız gibi, aslında, ‘millî dolandırma paketi’ demek daha doğru olacak. Niye? Bir seçim dönemini bitirdik, siz geldiniz, seçim döneminde taahhütler yaptınız. Torba yasaya neyin konulması lazım? Seçimlerde taahhüt ettiğiniz şeylerin konulması lazım. Siz ne yaptınız? Seçimde hiç konuşmadığınız, uzaktan yakından hiç lafını etmediğiniz konuları getirdiniz”
“Seçim döneminde :’Esnafın emeklilik prim gün sayısını 7200 güne indireceğiz’ dediniz. Bu pakette var mı? Yok. ‘Gençlerin aldığı cep telefonundan ve bilgisayardan ÖTV almayacağız’ dediniz, o da yok. Staj ve çıraklık mağdurları yok. EYT’de prim gününe takılanlar yok, BAĞ-KUR tescilleri yok, kamuda taşeron yok, TYP çalışanlarının kadro sorunu yok. Ne var? Tabiri caizse servis esnafına, şoför esnafına kazık var, MTV’nin 2 kat artırılması var. Buna başka bir isim daha verebiliriz, Deli Dumrul bütçesi. Deli Dumrul’u da geçtiniz. Deli Dumrul ne yapıyordu? Köprüden geçenden 100 akçe, geçmeyenden 100 akçe alıyordu.”