Fed 25 baz puan artırdı, faiz ABD’de 22 yılın zirvesine çıktı

Fed enflasyonun hâlâ hedefin üzerinde olduğunu belirterek faizi bir aylık aradan sonra tekrar yükseltti. Fed Başkanı Powell gerekirse daha fazla sıkılaşmaya gidebileceği mesajını verdi.

Ekonomi 27 Temmuz 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) faiz artırım kararını oybirliğiyle aldı.

Faiz artırımlarına geçen ay ara veren ABD Merkez Bankası (Fed) enflasyonla mücadele kapsamında politika faizini beklentilere uygun şekilde 25 baz puan artırarak yüzde 5,25 – 5,50 aralığına yükseltti. Faizler böylece Ocak 2001’den beri en yüksek seviyeye çıktı. Karar oybirliğiyle alınırken daha fazla faiz artırıma da açık kapı bırakıldı. Bloomberg’in anketine katılan ekonomistlerin beklentisi de 25 baz puanlık artış olması yönündeydi.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), “ek bilgileri ve bunların para politikası üzerindeki etkilerini değerlendirmeye devam edeceğini” ifade ettiği temmuz ayı politika açıklamasında çok az değişiklik yaptı. Faiz kararı komite üyelerinin tümünün mutabakatıyla 11-0 oyla alındı.

Toplantı sonrası yayınlanan karar metninde “Son aylarda istihdam artışları güçlü seyretmiş ve işsizlik oranı düşük kalmıştır. Enflasyon yüksek seyretmeye devam ediyor. ABD bankacılık sistemi sağlam ve dirençlidir. Hane halkı ve işletmeler için daha sıkı kredi koşullarının ekonomik faaliyet, işe alımlar ve enflasyon üzerinde baskı yaratması muhtemeldir. Bu etkilerin boyutu belirsizliğini korumaktadır” ifadelerine yer verildi. Komite’nin enflasyon risklerine karşı son derece dikkatli olmaya devam etmekte olduğu belirtilen açıklamada, “Kurul, ilave bilgileri ve bunların para politikası üzerindeki etkilerini değerlendirmeye devam edecektir. Enflasyonun zaman içinde yüzde 2’ye dönmesi için uygun olabilecek ilave politika sıkılaştırmasının kapsamını belirlerken Kurul, para politikasındaki birikimli sıkılaştırmayı, para politikasının ekonomik faaliyeti ve enflasyonu etkileme gecikmelerini ve ekonomik ve finansal gelişmeleri dikkate alacaktır” dedi.Bernanke: Fed son kez faiz artırabilirBernanke: Fed son kez faiz artırabilir

Powell: Yüzde 2 hedefine uzun yol var

Faiz kararı sonrası basın toplantısında konuşan Fed Başkanı Jerome Powell, önümüzdeki dönemde gerekirse daha fazla sıkılaşmaya gidebilecekleri mesajını verdi. Enflasyonun hala hedefin üzerinde olduğunu belirten Powell “Enflasyon daha ılımlı hale geldi ama yüzde 2’lik hedefe ulaşmamız için önümüzde uzun bir yol var” diye konuştu.

Fed Mart 2022’den beri süren sıkılaşmanın ardından enflasyonda yavaşlama sinyalleriyle Haziran toplantısında oybirliğiyle faizleri değiştirmemişti. Ancak Başkan Jerome Powell, gelecek toplantılarda komite üyelerinin daha fazla faiz artışını uygun gördüğü mesajını vermişti. ABD’de son açıklanan Haziran ayı enflasyonu yıllık yüzde 3 ile son 2 yılın en düşük seviyesine gerilemişti. Enflasyon geçen sene Haziran ayında yüzde 9,1 ile zirve yapmıştı.

ABD'de enflasyon yüzde 3'e kadar düştüABD’de enflasyon yüzde 3’e kadar düştü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.