Esenyurtlular İstanbul ortalamasından daha yoksul

1 milyona yakın nüfusuyla İstanbul’un en kalabalık ilçesi olan Esenyurt, aynı zamanda yoksullaşmada da rekor kırdı. İlçede yaşayanlar İstanbul ortalamasından yüzde 33.5 daha aza kazanıyor.

Ekonomi 4 Ağustos 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Esenyurt, ekonomik sıkıntıların derinleşmesiyle birlikte İstanbul’da sosyal adaletsizliğin yarattığı sorunların en yoğun hissedildiği yer haline geliyor.

Son günlerde yaşanan şiddet olaylarıyla gündem olan Esenyurt, ülke genelinde yaşanan gelir adaletsizliği ve yoksullaşmanın en sert yaşandığı ilçelerden biri oldu. İstanbul Planlama Ajansı (İPA) verilerine göre, Esenyurt’ta yaşayanlar, İstanbul ortalamasından yüzde 33,5 daha az kazanıyor. Esenyurt, ekonomik sıkıntıların derinleşmesiyle birlikte İstanbul’da sosyal adaletsizliğin yarattığı sorunların en yoğun hissedildiği yer haline geliyor.

57 şehirden daha kalabalık

İPA verilere Esenyurt aynı zamanda hızlı nüfus artışıyla da İstanbul’dan ayrışıyor. İstanbul genelinde 2008 ve 2022 yılları arasında nüfus artış hızı yüzde 25 olurken, bu artış Esenyurt ilçesinde yüzde 164 olarak gerçekleşti. Plansız kentleşme, düzensiz ve kontrolsüz göç sonucu Esenyurt’un nüfusu 957 bin 398 olurken, bu oranla Türkiye’nin 57 ilinden daha fazla nüfusa sahip.

Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)

Korku filmi gibi: Esenyurt’ta dükkana girip 2 genci infaz ettilerKorku filmi gibi: Esenyurt’ta dükkana girip 2 genci infaz ettiler

İki kat daha fazla suç işleniyor

İstanbul suç ortalamasına göre sokaklarında yaklaşık iki kat fazla suça tanık olan Esenyurtlular için, yaşadıkları yer her geçen gün kendilerini daha az güvende hissettikleri bir yer haline geliyor. İPA verilerine göre İstanbul’un nüfusu 15 milyon 462 bin 452 oldu.

Esencılıs’taki silahlı çatışma gayet normal aslında: Sokakta gördüğünüz herkesin belinde tabanca olabilirEsencılıs’taki silahlı çatışma gayet normal aslında: Sokakta gördüğünüz herkesin belinde tabanca olabilir

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.