Orman yangınlarında kritik adım: Aksungur İHA, iletişim sağlayacak

Orman Genel Müdürlüğü tarafından mobil baz istasyonu özelliği kazandırılan Aksungur İHA, haberleşmede sıkıntı yaşanan orman bölgelerinde, teşkilata, yangın sırasında kesintisiz iletişim imkanı veriyor. Aksungur bu amaçla Kahramanmaraş Depremleri sırasında kullanılmıştı.

Bilim Teknoloji 5 Ağustos 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Orman Genel Müdürlüğü’nün bu yıl orman yangınlarında ilk müdahale süresini ortalama 12 dakika olarak gerçekleştirmesinin ardından yeni hedefi bu süreyi daha aşağıya çekmek olarak belirlemiş.

Bu doğrultuda teknolojinin sunduğu imkânlardan yararlanan kurum, yangın öncesi, sırası ve sonrasındaki çalışmalar için teknolojik yeniliklerini Anadolu Ajansı’na tanıtmış.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre muhtemel yangınlara karşı önlem amacıyla çeşitli çalışmalar yapılırken, mevcut teknolojik altyapı, yangın sürecinde belirleme, sevk ve idare ile alevlerin kontrolünde kullanılıyor. Yangın sonrasındaysa veri toplama, analiz süreci, bilgi depolama ve veriler üzerinden tekrar çalışma yapmaya yönelik daha çok yazılım temelli teknolojilere başvuruluyor.

OGM bünyesindeki insansız hava araçları (İHA), yangın öncesinde, sırasında ve sonrasında en aktif kullanılan teknolojik araç olarak öne çıkıyor. İHA Baz İstasyonu Projesi kapsamında mobil baz istasyonu özelliği kazandırılan Aksungur İHA, haberleşmede sıkıntı yaşanan orman bölgelerinde, teşkilata, yangın sırasında kesintisiz iletişim olanağı sağlıyor.

Kahramanmaraş Depremlerinde kullanıldı

Söz konusu projenin tatbikatı, geçen yıl Adana Orman Bölge Müdürlüğü sınırları içinde bulunan, yersel olarak internet erişimi ve cep telefonu iletişiminin sağlanamadığı 1879 rakımlı Karboğazı mevkisinde yapılırken, Adana Şakirpaşa Havalimanı’nda konuşlu, baz istasyonuna entegre edilen Aksungur İHA, telsiz aracılığıyla iletilen destek çağrısı üzerine havalanarak bölgeye intikal etti. GSM kapsaması olmayan alana ulaşan Aksungur İHA, gökyüzündeyken cep telefonuyla kesintisiz iletişim ve mobil data erişimi imkânı sundu.

Bulut üstü uçan ve belirtilen alana yönlendirilen İHA, bir yandan uçarken bir yandan da GSM baz istasyonu olarak kapsama alanı sağlıyor. Bir bölge üzerinde 3-10 kilometre yarıçapında bir yörüngede uçan İHA, GSM antenleri vasıtasıyla sabit olarak yaklaşık 50 kilometrekare alandaki abonelere hizmet verebiliyor. Bulunduğu bölge ve yörünge üzerinde dolaştığı için GSM servis alanı 1750 kilometrekareye kadar ulaşabiliyor. Sistem, Kahramanmaraş merkezli depremde kullanıldı, bu yılki orman yangınlarında da kullanılmaya başlandı.

Yanan alanı haritalayabilen kamera

Bunun yanı sıra bu yıl ilk olarak 7 bant fotoğraf çekebilen kameralar kullanılmaya başlandı. Bu kamera, yangın anında ve sonrasında yanan alanı haritalayabiliyor ve yanan alanın büyüklüğü ve yayılımını ölçebiliyor.

Ayrıca, İHA’ların yaptığı canlı video akışına ek olarak bu video geofocus ortamında 3 boyutlu arazi üzerine oturtularak ölçüm yapılabiliyor ve koordinat alınabiliyor.

2 adet Aksungur SİHA, TSK'ya teslim edildi2 adet Aksungur SİHA, TSK’ya teslim edildi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.