Rusya el yükseltiyor: Bir yanda Viyana Sözleşmesi iması diğer yanda ajan krizi
Nijer'de 26 Temmuz'da hükümeti deviren askeri cunta, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland ile görüştü. ABD'li yetkilinin devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum ile görüşmesine izin vermeyen cunta, ABD'nin 'demokrasiyi tesis etme' çağrılarına da kulaklarını kapadı.
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland, pazartesi günü Nijer’in başkenti Niamey’de askeri cunta ile iki saat süren bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonrası açıklamalarda bulunan Nuland, askeri cuntanın geri adım atması için Batı’nın yaptığı baskılara bir kez daha olumsuz yanıt vermesi nedeniyle toplantıyı ‘son derece samimi ancak zaman zaman zor’ olarak değerlendirdi.
Nuland gazetecilere toplantıda aralarında yeni genelkurmay başkanı olarak atanan Tuğgeneral Moussa Salaou Barmou’nun da bulunduğu subaylarla görüştüğünü söyledi. Ne var ki cunta, Nuland’ın kendini yeni lider ilan eden Abdurrahman Tchiani ve ev hapsinde tutulan devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum ile görüşme talebine yanıt vermedi.
Nuland isyancı subayların, sivil yönetime geri dönülmesi çağrısı yapan ABD’ye karşı aldığı tavrın anlayışsız olduğunu dile getirdi. Nuland, “Bu, eylemden sorumlu olan kişilerin anayasal düzene dönme arzusu varsa bu, ABD’nin iyi niyetle yaklaştığı ilk görüşmeydi. Teklifimizin herhangi bir şekilde kabul edildiğini söyleyemem” dedi.
Öte yandan Nuland, cuntanın Bazum’u görevine iade etmemesi ya da Mali gibi Rus paralı asker grubu Wagner’in ülkede faaliyet göstermesine izin vermesi halinde Nijer’in ABD ile ilişkilerinin hasar alacağı konusunda uyarıda bulunarak, “Umarım diplomasiye kapıyı açık tutarlar. Bu durumdan sorumlu kişiler, Wagner’i ülkeye sokarlarsa egemenliklerinin riske gireceğinin farkında” sözlerini dile getirdi. 2021 yılında darbeyle yönetimin değiştiği Mali’de güvenliği, ülkenin doğal kaynakları karşılığında Wagner sağlıyor.
Batı Afrika bloğu ECOWAS, darbe liderlerinin Bazum’un görevine iade edilmesi için verilen son tarihi görmezden gelmesinin ardından perşembe günü Nijerya’da bir araya gelme kararı aldı.
Nijer ise hava sahasını bir sonraki duyuruya kadar kapatarak, orduyu herhangi bir saldırıya karşı hazır hale getirdi. Bir cunta temsilcisi pazar akşamı ulusal kanalda yaptığı açıklamada, “Nijer’in silahlı kuvvetleri ile tüm savunma ve güvenlik güçleri, halkımızın sonsuz desteğiyle toprak bütünlüğümüzü savunmaya hazır” demişti.
ECOWAS ve Batı, darbe liderlerinin sert yaptırımlara dayanamayacağını düşünüyor. Fransa’nın BM’deki eski askeri temsilcisi General Dominique Trinquand cuntanın ‘tamamen izole edildiğini’ söyleyerek, “Nijer’in elektriğinin yüzde 70’ini sağlayan Nijerya elektriği kesti. Nijer dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olmasına rağmen tüm yardımlar kesildi” vurgusunda bulundu.