TAV 3 yeni ülkeyi daha radarına aldı

TAV İcra Kurulu Başkanı Serkan Kaptan, 8 ülkede 15 havalimanı işletiyoruz. Nijerya Lagos, Karadağ’ın Podgorica ve Tivat ile Kuveyt havalimanlarını takibe aldık” dedi. Kaptan, Doğu Avrupa, Orta Doğu, Afrika ve CIS bölgesinde tüm fırsatları takip ettiklerini de belirtti.

Ekonomi 9 Ağustos 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
TAV Havalimanları Holding İcra Kurulu Başkanı Serkan Kaptan, şirketin finansal sonuçlarını ve yatırım planını basın mensuplarıyla paylaştı. Kaptan, 8 ülkede yatırım yaptıklarını bertilerek 3 yeni havalimanını radarlarına aldıklarını belirtti.

TAV Havalimanları Holding, yılın ilk yarısında 8 ülkede işlettiği 15 havalimanında hizmet verdiği yolcu sayısını artırırken yatırım için yurt dışında gözünü farklı bölgelere çevirdi. Şirket, ilk altı ayda hizmet verdiği yolcu sayısını yüzde 42 artışla 24 milyona, iç hat yolcu sayısını da yüzde 18 artışla 15 milyona çıkardı. Rusya ve Ukrayna’dan gelen yolcu sayısı savaş nedeniyle düşük kalsa da, şirket, Avrupa ve Ortadoğu’dan artan trafik, yurtdışı operasyonlarının ve servis şirketlerinin katkısıyla yılın ilk yarısında  560 milyon euro ciro elde etti.

TAV Havalimanları Holding İcra Kurulu Başkanı Serkan Kaptan şirketin finansal sonuçlarını ve yatırım planını basın mensuplarıyla paylaştığı toplantıda “2022 sonu itibariyle finansal ve operasyonel olarak pandemiyi geride bıraktık. Bu yılın ilk yarısında da büyümemizi sürdürdük. Ciromuzun yüzde 64’ü yurtdışı operasyonlarımızdan geliyor” dedi. Yılın ilk altı ayında 147 milyon euro FAVÖK (Faiz, Amortisman, Vergi Öncesi Kar)  açıklayan TAV Havalimanları’nın yıl sonu FAVÖK beklentisi 330 ila 360 milyon euro arasında değişiyor.

Serkan Kaptan, “Suudi Arabistan’ın umre ve hac kısıtlamalarını kaldırmasıyla Medine Havalimanı’nda ciddi bir trafik artışı oldu. Rusya ve Gürcistan arasında 4 yıldır devam eden uçuş yasağı Mayıs’ta kalktı. Antalya, Bodrum ve İzmir’e Batı Avrupa’dan gelen turist sayısı önemli ölçüde yükseldi. Kazakistan’dan ülkemize gelen yolcu sayısı da 2 katına çıktı. Rusya-Ukrayna savaşının etkisini fazlasıyla telafi etmiş durumdayız” diye konuşuyor.

2025 ciro hedefi 1,5 milyar euro

Kaptan’ın verdiği bilgiye göre, son 2 yılda Kazakistan’da Almatı Havalimanı’nı satın alarak portföyüne ekleyen, Antalya’da işletme süresini 2052, Ankara’da da 2050’ye uzatan TAV Havalimanları böylelikle ortalama işletme süresini 8 yıldan 30 yıla çıkartmış oldu. Serkan Kaptan “Pandemi döneminde önemli bir atılım yaparak şirketin geleceğini güvenceye aldık. Önümüzdeki üç yıl trafik, ciro ve FAVÖK’te çift haneli büyüme bekliyoruz. Böylece 2025’te yaklaşık 1,5 milyar euro ciro, 500 milyon euro FAVÖK ve 110 milyondan fazla yolcuya ulaşacağız” dedi.

TAV Ankara Esenboğa ihalesini 475 milyon Euro teklifle kazandıTAV Ankara Esenboğa ihalesini 475 milyon Euro teklifle kazandı

Hedefte yeni projeler var

TAV Havalimanları Holding’in bugün itibarıyla takip ettiği yeni projeler arasında Nijerya Lagos Havalimanı, Karadağ’ın Podgorica ve Tivat havalimanları ve Kuveyt Havalimanı bulunuyor. Serkan Kaptan, Nijerya ve Kuveyt’te bu yıl içinde bir gelişme beklediklerini belirterek şunları söyledi:

” Ön yeterlilik aldığımız Karadağ’ı da yakından takip ediyoruz. Havalimanı işletme konusunda hedef bölgelerimiz Doğu Avrupa, Afrika, Orta Doğu ve CIS ülkeleri (Kazakistan, Azerbaycan, Belarus, Kırgızistan, Özbekistan, Rusya, Tacikistan, Ermenistan) olacak. Fırsatlara bakacağız. Yatırımların tamamlanması, trafik artışı, servis şirketlerinin artan katkısı ve operasyonel kaldıraç etkisiyle 2025’ten itibaren güçlü bir büyüme patikasına gireceğiz. 2040’a kadar küresel yolcu trafiğinin iki kattan fazla artarak 19 milyarı aşması bekleniyor. Bu da beraberinde 2,4 trilyon dolarlık havalimanı yatırımı getirecek. Hedef bölgelerimizdeki çeşitli ihtiyaçlara cevap verebilen havalimanı projeleri için gereken bilgi birikimi, finansal ve operasyonel yeteneklere sahibiz”.

Özel jet trafiği artıyor

Serkan’ın verdiği bilgiye göre Akdeniz’in en önemli turizm merkezlerinden Bodrum’a gelen özel uçak trafiği son iki yıldır artıyor. Pandemi öncesi referans yıl olan 2019’la karşılaştırıldığında, bu yılın ilk altı ayında Genel Havacılık Terminali’nden geçen yolcu sayısı yüzde 34 artış gösterdi. Yılın ilk yarısında genel havacılık trafiği geçen yıla göre de yüzde 3 yukarıda.

Güneşe 15 milyon dolarlık yatırım yapacak

TAV Havalimanları Holding temiz enerjiye geçiş stratejisi çerçevesinde yılda 110MWh kapasiteli güneş santrali yatırımına başlıyor. Serkan Kaptan’ın verdiği bilgiye göre, TAV 2 yılda 5 milyon dolarlık GES (Güneş Enerjisi Santralı) yatırımı yapacak. İlk etapta İzmir, Bodrum ve Ankara’da başlayacak yatırımın ardından TAV, Antalya, Gazipaşa, Üsküp, Almatı ve Medine havalimanlarını da kapsama alacak. İki yıl içinde TAV’ın havalimanlarında kullanılacak enerjinin yüzde 41’ini güneşten elde edilmesi planlanıyor. TAV, orta vadede tüm enerjisini güneşten elde ederek büyük tasarruf sağlayacak. Kaptan, “Şu an dört havalimanımız karbon-nötr statüsüne sahip. 2030’da tüm portföy karbon-nötr olacak. En geç 2050’de de net sıfır emisyona ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.

Güneş ve rüzgara 18 milyar dolarlık yatırım geliyorGüneş ve rüzgara 18 milyar dolarlık yatırım geliyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.