Vandallar İtalya’yı sevdi: Bu kez hedefte İtalya’nın tarihi çarşısı vardı

Milano'da, 19'uncu yüzyılda inşa edilen dünyanın en meşhur alışveriş merkezlerinden Galleria Vittorio Emanuele II, vandalların son hedefi oldu. İtalya'da sık görülen tarihi eserlere zarar verme akımının sonuncusunda bu kez sprey boya kullanarak cepheye yazı yazıldı. Kaçan saldırganlar aranıyor.

Dünya 10 Ağustos 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Dünyanın en eski ve görkemli çarşılarından Galleria Vittorio Emanuele II'ye yapılan saldırı ülkeyi ayağa kaldırdı.

İtalya’da bu yaz iyice alışık hale geldiğimiz tarihi eserlere yapılan vandallıklar hız kesmiyor. Milano’nun tam da merkezinde, büyük katedral meydanındaki dünyaca ünlü tarihi alışveriş merkezi Galleria Vittorio Emanuele II, bir grup gencin sprey boyalı saldırısına maruz kaldı. Önceki akşam 22.00 civarında gerçekleştiği belirtilen saldırıda, güvenlik kamerasında yaşananlar kayıt altına alındı.

Saldırıyı, sprey boyayla graffiti yapan 3 gencin gerçekleştirdiği ve ardından kaçtıkları görülüyor. Kaçak vandallar aranıyor.

Yerel polisin açıklamasında, “Duomo polisi, saat 22:28’de tarihi binanın çatısında cephesinde üç genci graffiti yaparken gördü. Memurlar hemen olay yerine ulaştı ancak üç kişi o sırada çatılardaki labirente kaçmıştı. Vandalizm olayını gerçekleştirenlerin, bitişik binanın terasından portatif bir merdiven kullanarak Galleria Vittorio Emanuele II’ye ulaştıkları düşünülüyor” denildi. Emniyet Müdürlüğü, eylemin politik bir nedenle gerçekleştiğine dair bir kanıta rastlanmadığını aktardı.

Galleria Vittoria Emanuele II, dünyanın en meşhur ve görkemli alışveriş merkezlerinden biri.

Yaşanan saldırı, haklı olarak ülkeyi birleştirdi ve iktidar da muhalefet de buna tepki gösterdi. Demokratik Parti meclis üyesi ve Güvenlik Komitesi Başkanı Michele Albiani, ” Bu iğrençlik, tüm şehre yapılan bir hakarettir. Bu olayın gerçekleşmesine izin verenler, vandalizmi gerçekleştirenler gibi örnek bir şekilde cezalandırılmalıdır” derken, iktidardaki, Fratelli d’Italia Partisi’nden meclis üyesi Francesco Rocca “Vandalların binanın bu noktasına nasıl eriştiklerini anlamamız gerekiyor. En önemlisi Belediye’nin, suçlular bulunduğunda sivil davacı olarak hareket etmesi gerekiyor” açıklamasını yaptı. Rocca, bu tür bir saldırının ilk defa gerçekleşmediğini hatırlatarak, “Daha önce art ayında Vittorio Emanuele II’nin atlı heykeli kirletilmişti. İtalya’da, özellikle suçun bu şekilde hafifletilmesinden sonra, çok sayıda vandal cezasız kalıyor. Bu nedenle, yapı ve anıtları zarara uğratarak vandalizmde bulunanlara yönelik cezaları artırmak gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Mimar Mengoni’nin eseri

Galleria Vittorio Emanuele II, İtalyan mimar Giuseppe Mengoni tarafından 1861’de tasarlandı. Yapımına 1865’te başlanan görkemli çarşı, 12 yıl sonra 1877’de hizmete girdi. Halihazırda dünyanın en lüks modaevlerinin mağazalarının da bulunduğu yapı, tüm Milanoluları buluşturmasıyla da ‘Milano’nun misafir odası/yemek odası’ olarak adlandırılıyor. Bu yapının acı hatırası ise mimarı Giuseppe Mengoni’nin, görkemli çatı inşa edilirken buradan düşüp yaşamını yitirmesi.

Hani Almanlık, nerede disiplin: Alman turistler, İtalya'da 150 yıllık esere zarar vermekle suçlanıyorHani Almanlık, nerede disiplin: Alman turistler, İtalya’da 150 yıllık esere zarar vermekle suçlanıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.