Türkiye’nin ilk kadın doktoru Safiye Ali’nin adı Almanya’da bir sokağa verildi

Safiye Ali, Türkiye'nin ilk kadın doktoruydu. Eğitimini Almanya'da almış, İkinci Dünya Savaşı sırasında da Almanya'da çalışmıştı. Şimdi Dortmund Belediyesi Safiye Ali'nin adını bir sokağa vermekle kalmadı, mezarını yaptırarak 'Safiye Ali Tıp Ödülü' diye bir etkinlik başlatma kararı aldı.

Sağlık 17 Ağustos 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Safiye Ali, Türkiye'nin ilk kadın doktoru.

Almanya’nın Dortmund kentinde bir sokağa Türkiye’nin ilk kadın tıp doktoru olan Safiye Ali’nin adı verildi. Bu olay vesilesiyle düzenlenen törene Türkiye’nin Essen Başkonsolosu Taylan Aydın, kentin yerel yöneticileri, siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Düzenlenen etkinlikten bir görüntü. Fotoğraf: AA

Sokağın önceki isminin İkinci Dünya Savaşı’nda görev alan bir Nazi subayının ismi taşıdığı belirtildi. Dortmund Belediye Meclis Üyesi Emre Güleç, AA’y yaptığı açıklamada, “Şehrimizdeki bu sokağın isminin değiştirilerek Safiye Ali isminin verilmesi bizleri gururlandırdı ve çok mutlu etti. Safiye Ali gerek kadın hakları konusunda yaptığı çalışmalarla, gerek tıp alanında yaptığı çalışmalarla hem Türk hem Alman toplumuna örnek oldu” dedi.

Birinci Dünya Savaşı’nda tıp eğitimini Almanya’da alan Safiye Ali, İkinci Dünya Savaşı boyunca da Almanya’da doktor olarak çalışmıştı. Safiye Ali’yi Almanya’ya 1928’de getiren şey yakalandığı kanser olmuştu.

Tedavi olduktan sonra orada çalışmaya devam eden Safiye Ali, savaş döneminde de görevine devam etti. Savaş sonrası İstanbul’a dönse de yeniden kansere yakalanması sonucu yeniden Almanya’ya döndü ve Dortmund şehrinde 1952 yılında 58 yaşındayken vefat etti. Ancak iki yıl öncesine kadar Safiye Ali’nin mezarının nerede olduğu bilinmiyordu.

Güleç, 2021 yılında mezarın yeri tespit edildiğinde belediyenin buna büyük bir ilgi gösterdiğini dile getirdi. Belediyenin Safiye Ali’nin mezarını yaptırdığını anlatan Güleç, aynı zamanda kentte ‘Safiye Ali Tıp Ödülü’nün de hayata geçirildiğini aktardı. Bu ödül töreninin ilk kez 2024’te hayata geçirileceğini belirten Güleç, mezar çalışmalarının da tamamlanmak üzere olduğunu aktardı.

Yeni Şafak'ın hedef tahtasına koyduğu Çapa Tıp Fakültesi'nde neler yaşandıYeni Şafak’ın hedef tahtasına koyduğu Çapa Tıp Fakültesi’nde neler yaşandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.