6.5 milyon memur ve memur emeklisi zam için ‘Kritik Salı’yı bekliyor

Memur ve memur emeklilerinin 2024-2025 dönemi zamlarının belirleneceği toplu sözleşme görüşmeleri yarın tamamlanacak. Anlaşmaya varılamazsa Hakem Kurulu 31 Ağustos'a kadar son ve kesin kararı verecek.

Ekonomi 21 Ağustos 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Kamu işvereninin ikinci zam teklifi de memurları memnun etmeyince Memur-Sen üyeleri 81 ilde protesto için meydanlara indi.

Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisini ilgilendiren 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde sona yaklaşılıyor. Toplu sözleşme görüşmelerinde 1 Ağustos’ta başlayan süreç Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde devam ediyor. Görüşmelerde hükümeti temsil eden Kamu İşveren Heyetinin 14 Ağustos’ta ilk zam teklifini sunmasıyla başlayan pazarlıklar, 17 Ağustos’taki ikinci teklifle yoğunlaştı.

Kamu İşveren Heyetinin son yaptığı 2024’ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında yüzde 10, 2025’in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında 5’ten oluşan zam teklifini yeterli bulmayan sendikalar, yeni teklif beklemeye başladı.

Hükümet zam teklifini 2 puan artırdı ancak memurlar beğenmediHükümet zam teklifini 2 puan artırdı ancak memurlar beğenmedi

Hakem Heyeti’nin kararı kesin olacak

Belirlenen takvim gereği müzakere sürecinin yarın (22 Ağustos) sona ereceği toplu sözleşmesi görüşmelerinde, gözler Kamu İşveren Heyetinin yapacağı yeni tekliflere çevrildi. Bu tarihe kadar taraflar arasında uzlaşma sağlanamaması halinde görüşmelerde Kamu Görevlileri Hakem Kurulu süreci başlayacak.

Yüksek yargı mensubu, bürokrat, sendikacı ve akademisyenlerden oluşan ve önemli bölümü Cumhurbaşkanı tarafından seçilen 11 kişilik Kurul, toplu sözleşmeye dair nihai kararını 31 Ağustos’a kadar verecek. Ancak Türkiye’de memurların grevli toplu sözleşme hakları bulunmadığı için Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun kararı son ve kesin olacak.

Memurların yüzde 82'sinin evlenecek parası yokMemurların yüzde 82’sinin evlenecek parası yok

Toplu sözleşme masasında en yüksek üye sayısı nedeniyle yetkili konfederasyon olarak yer alan Memur-Sen, 2024 için üçer aylık dönemler halinde, refah payı dahil birinci 3 ayda yüzde 35, ikinci 3 ayda yüzde 10, üçüncü 3 ayda yüzde 15, dördüncü 3 ayda yüzde 10 artış istemişti.Konfederasyon, 2025 için ise 6’şar aylık dönemler halinde, refah payı dahil birinci 6 ayda yüzde 25 ve ikinci 6 ayda yüzde 15 zam talep etmişti.

Sendika yöneticisi kalp krizi geçirdi

Edinilen bilgiye göre Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, önceki gün saat 22.30 civarında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda devam eden 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşme görüşmeleri sırasında rahatsızlandı. Aracıyla Bilkent Şehir Hastanesine götürülen Tonbul, kalp krizi teşhisiyle tedavi altına alındı.

Sendikanın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Toplu Sözleşme müzakereleri sırasında yaşadığı kalp rahatsızlığı nedeniyle yoğun bakıma kaldırılan ve tedavisi süren Toplu Sözleşmeden sorumlu Memur-Sen Genel Başkan Yardımcımız Hacı Bayram Tonbul’a acil şifalar diliyor, ailesine ve teşkilatımıza geçmiş olsun diyor, dua bekliyoruz.” denildi.

Suriye Lirası değer kaybetti, Esad memur ve emekli maaşlarını iki katına çıkardıSuriye Lirası değer kaybetti, Esad memur ve emekli maaşlarını iki katına çıkardı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.