Yeni Zelandalı pilot 2 aydır rehin: Endonezyalı ayrılıkçılar 13 askeri öldürdü
Endonezya'da bir ortaokul öğretmeni 'başörtülerini yanlış taktıkları' gerekçesiyle bir düzineden fazla kız öğrencisinin başını kısmen kazıttı.
Endonezya’daki aktivistler, 270 milyon nüfuslu ülkenin muhafazakâr kesimlerinin hem Müslüman hem de gayrimüslim kadınları başörtüsü takmaya zorladığını iddia ediyor. 2021 yılına kadar kız öğrencilerin devlet okullarında başörtüsü takması zorunluydu ancak bir okulda Hıristiyan öğrenciye başörtüsü takması için yapılan baskının videosunun ortaya çıkmasının ardından bir kararnameyle tesettür zorunluluğu kaldırılmıştı.
Ancak o olaydan iki yıl sonra Harto adındaki bir okul müdürü, Doğu Java’nın Lamongan kasabasındaki bir öğretmenin geçen çarşamba günü Müslüman 14 kız öğrencisinin saçlarını kısmen kazıttığını açıkladı.
Söz konusu kız öğrencilerin başörtülerinin altına bone takmadıklarını, dolayısıyla saçlarının bir kısmının görüldüğünü söyleyen Harto, “Öğrencilerin başörtüsü takma zorunluluğu yok ancak düzgün görünmesi için bone takmaları söylenildi” diyerek, velilerden özür diledi.
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Endonezya araştırmacısı Andread Harsono, “Lamongan’daki olay Endonezya’da muhtemelen şimdiye kadar görülen en korkutucu olay. Şimdiye kadar öğrencilerinin saçlarını kesen hiçbir öğretmene yaptırım uygulanmadı. Lamongan’daki eğitim ofisi bu öğretmene yaptırım uygulamalı, en azından okuldan uzaklaştırılmalı ve mağdurların yaşadıkları travmayla başa çıkması için psikolog görevlendirilmeli” dedi.
Öğretmenin açığa alındığını bildiren Harto, okulun saçları kazıtılan öğrencilere psikolojik destek sağlayacağına söz verdi.
Endonezya İslamiyet dışındaki diğer dinleri de tanıyor ancak nüfusunun çoğunluğunu Müslümanlar oluşturuyor. İnsani kurumlar son dönemlerde ülkede dini hoşgörüsüzlüğün arttığından endişeli. HRW, 2021 yılında yayınladığı bir raporda, bazı kız öğrencilerin başörtülerini doğru şekilde takmadıkları takdirde saçlarının kesildiğini, bazılarının ise başörtü takmadıkları için ya notlarının kırıldığını ya da okuldan atıldıklarını bildiriyor.