Üreticiyi sevindiren haber: Hasat yaklaşırken pirinç ithalatına gümrük vergisi geldi

Bu yıl Türkiye’de ve dünyada kuraklık nedeniyle üretiminde düşüş beklenen pirincin ithalatında Aralık 2022’de sıfırlanan gümrük vergisi, hasat öncesi yüzde 45’e çıkarıldı.

Ekonomi 2 Eylül 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Uygulama ile hasat öncesi gümrük vergisinin artırılarak pirinç çiftçisinin ürününü daha iyi fiyata satmasının amaçlandığı belirtildi.

Cumhurbaşkanlığı kararı ile 13 Aralık 2022’den 31 Ağustos 2023’e kadar gümrük vergisinin sıfırlandığı pirinç ithalatına yeniden vergi geldi. Ekonomi gazetesi tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım’ın haberine göre, çeltik ithalatındaki gümrük vergisi yüzde 34, kahverengi pirinçte yüzde 36 ve pirinçte yüzde 45’e çıktı. Kararla hasat öncesi gümrük vergisinin artırılarak çiftçinin ürününü daha iyi fiyata satmasının amaçlandığını söyleyen Yıldırım, “Ancak buğday, mısır, ayçiçeğinde olduğu gibi gümrük vergisi sıfır iken stok yapan alıcılar piyasaya girip ürün almadığı için üretici de fiyat düşüyor. Fiyat düşüşü de genellikle tüketiciye yansıtılmıyor” dedi.

Pirinç kıtlığı kapıda: Hindistan'dan ihracata kısıtlama geliyorPirinç kıtlığı kapıda: Hindistan’dan ihracata kısıtlama geliyor

Kuraklık Trakya’da pirinç üretimini tehdit ediyor

Diğer yandan bu yıl Tekirdağ’da son 60 yılın en düşük yağışı yaşandı. Kuraklık özellikle ayçiçeğinde önemli verim kayıplarına yol açtı. Ülke üretiminin yaklaşık yüzde 50’sinin yapıldığı bölgede üretici kuraklıkla birlikte hedef küçülttü. Tarım ve Orman Bakanlığı 2022 verilerine göre 28 ilde ekimi yapılan çeltiğin yüzde 41’i Edirne’de üretiliyor. Kırklareli’nde üretime yüzde 1,7’lik Tekirdağ’da ise yüzde 1,6’lık katkı sağlanıyor. Sıcak günlerin devam etmesi halinde çeltik üretiminde de söz sahibi Trakya’da üreticiler, ayçiçeğinde yaşadığı akıbetin pirinç üretimine de sirayet edeceğini düşünüyor.

Kuraklık Trakya'yı vurdu: Ayçiçeğinden sonra pirinçte de tehlike çanları çalıyorKuraklık Trakya’yı vurdu: Ayçiçeğinden sonra pirinçte de tehlike çanları çalıyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.