Dış ticaret açığında tehlikeli yükseliş: İki ayda 26 milyar dolar dış açık verdik
Türkiye'nin ihracatı yılın ilk sekiz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0.4 düşerken ithalat ise yüzde 3,5 arttı. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise 2,5 puanlık düşüşle yüzde 66,7 oldu.
Ticaret Bakanlığı’nın ağustos ayı öncü verilerine göre ihracat ağustos ayında temmuza göre yüzde 1,6 artışla 21 milyar 619 milyon dolara yükselirken, ithalat yüzde 6,3 azalışla 30 milyar 494 milyon dolara geriledi. 2023 yılı Ocak-Ağustos döneminde ise, ihracat yüzde 0,4 oranında azalışla 164 milyar 907 milyon dolar, ithalat yüzde 3,5 oranında artışla 247 milyar 321 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, geçen ay bugüne kadar görülen en yüksek ağustos ayı ihracat değerine ulaşıldığını söyledi.
Ancak yılın ilk sekiz ayına ilişkin dış ticaret açığı iç karartmaya devam ediyor. Dış açığı ilk sekiz ayda 82 milyar 414 milyon dolar gibi yüksek miktarda gerçekleşirken, ihracatın ithalatı karşılama oranı da söz konusu dönemde geçen yılın aynı dönemine göre geriledi. Geçen yılın ilk sekiz ayında yüzde 69,2 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı bu yılın aynı döneminde yüzde 66,7’ye geriledi.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, geçen ay bugüne kadar görülen en yüksek ağustos ayı ihracat değerine ulaşıldığını söyledi. Bolat, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Yaşadığımız deprem felaketine ve küresel ekonomideki yavaşlamaya rağmen ihracatımız dayanıklı seyrini sürdürmektedir. Ağustos ayında ihracatımız yüzde 1,6 oranında artışla 21 milyar 619 milyon dolar seviyesine yükseldi. Böylelikle en yüksek ağustos ayı ihracat değerine ulaştık” dedi. Bolat sosyal medya paylaşımında şu görüşlere yer verdi:
Yaşadığımız deprem felaketine ve küresel ekonomideki yavaşlamaya rağmen ihracatımız dayanıklı seyrini sürdürmektedir.
Ağustos ayında ihracatımız %1,6 oranında artışla 21 milyar 619 milyon dolar seviyesine yükseldi. Böylelikle en yüksek Ağustos ayı ihracat değerine ulaştık.… pic.twitter.com/uRniK0jdQG
— Prof. Dr. Ömer Bolat (@omerbolatTR) September 4, 2023
Bolat, “Ticaret Bakanlığı olarak önümüzdeki dönemde; ihracatımızın menzilini ve hacmini büyütme, ticaret diplomasimizi güçlendirme ve ülkemizi yatırımlarda cazibe merkezi yapma hedeflerimiz doğrultusunda çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz” şeklinde görüş belirtti.
Ticaret Bakanlığı’ndan ihracat rakamlarına ilişkin yapılan açıklamada da yüzde 1,6 artışla 21 milyar 619 milyon dolar seviyesinde gerçekleşen ağustos ayı ihracatıyla önemli sektörlerde 8 aylık performans gücünün korunduğu aktarılarak, “Ocak-ağustos döneminde ihracatımız 6 Şubat tarihinde ülkemizde yaşanan büyük deprem felaketine rağmen, dünya ekonomisinde durgun bir seyir izleyen üretim ile ticaret hacmine ve ayrıca dünya ticaret fiyatları ile emtia fiyatlarındaki ciddi düşüşe rağmen geçtiğimiz yılki seviyesine yakın 164 milyar 907 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Ağustos ayı itibarıyla son 12 aylık ihracat ise yüzde 1,2 oranında artış ile 253 milyar 574 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.” denildi.
Türkiye’nin G20 ülkeleri arasında ikinci çeyrekte mal ihracatını artıran 3 ülkeden biri olduğuna dikkat çekilen açıklamada, ülkenin yüzde 2,3 artışla, Fransa’nın ardından ikinci çeyrekte ihracatını artıran ikinci ülke konumunda olduğu ifade edildi.
Ağustosta ithalatın yüzde 6,3 azalışla 30 milyar 494 milyon dolar olduğu bildirilen açıklamada, “Ocak-ağustos dönemde ise ithalat toplamı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,5 artışla 247 milyar 321 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. İthalattaki dönemsel artış, önemli oranda işlenmemiş altın ithalatından kaynaklanmakta olup, nitekim bu dönemde işlenmemiş altın ithalatı 13,5 milyar dolar artışla 8 ayda toplam 22 milyar 776 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu kapsamda altın hariç ithalat, ocak-ağustos döneminde yüzde 2,3 gerilemeyle 224 milyar 545 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. 2022 yılında ithalattaki artışın temel belirleyicisi olan enerji ithalatı ise bu dönemde yüzde 27,8 gerilemeyle 46 milyar 418 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Türk lirasıyla yapılan ithalattaki artış oranı da dikkat çeken bir diğer önemli gelişme olarak gözlenmektedir. Ocak-ağustos döneminde Türk lirası ile ithalatımız yüzde 150,8 artarak 361 milyar 585 milyon lira olarak gerçekleşmiştir. Bu artış ödemeler dengesinin finansmanı açısından olumlu bir gelişmedir.” ifadesine yer verildi. Açıklamada, dış ticaret açığının ağustosta bir önceki aya kıyasla yüzde 27,4, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 21,2 azalarak 8 milyar 875 milyon dolar olduğuna işaret edilerek, “Altın hariç tutulduğunda ise dış ticaret açığında, temmuz ayına göre yüzde 41,9, 2022 yılının ağustos ayına göre yüzde 37,1 gerileme gözlenmektedir.” denildi.