Aşık Veysel’in portresini kara toprağa işlediler

Aşık Veysel deyince akla gelen ilk türkü 'Kara Toprak'tır. Ölümünün 50 yıldönümünde fotoğrafçı Cumhur Aygün Bodrum'da Aşık Veysel'in topraktan resmini yaptı. 25 X 35 metre büyüklüğündeki portre için 20 kişilik ekip 25 bin avuç toprak kullandı.

Kültür Sanat 5 Eylül 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Toprağa şiir yazan bir ozandı Aşık Veysel. Ki en bilinen türkülerinden biri haline geldi ‘Kara Toprak’. Bunun için Bodrum’daki topraktan yapılmış Aşık Veysel portresi de sanatçının 50. ölüm yıldönümündeki en anlamlı anmalardan biri oldu.

Fotoğrafçı Cumhur Aygün ve ekibinin bir başarısı bu eser. Aşık Veysel Kara Toprak Projesi adıyla hayata geçirilen portre 25 x 35 metre ebatlarında. 25 bin avuç toprak kullanıldı portre için.  Aygün, portreyi hazırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

Etkinlik için Gümüşlük’teki Sia Familia’yı seçmelerinin bir nedeninin olduğunu anlatan Aygün, “Burası doğal, tarihi dokusu ve birçok medeniyetin beşiği. Yüzlerce yıllık ağaçların çevrelediği, huzur veren doğasıyla 50 dönümlük bir arazide oluşturulan performans alanı, bundan sonra da birçok sanatsal etkinliğe ev sahipliği yapacak. Bodrum’a değer katan, doğayla iç içe bu ortamda ilk sanatsal etkinliği gerçekleştirmiş olmanın gururunu yaşıyoruz” diyor .

Aygün, iki ay boyunca ön hazırlıklarını yaptıkları çalışmanın yaklaşık beş günde 20 kişilik bir proje ekibiyle hayata geçirildiğini söylüyor.

Aşık Veysel'in 'Karanlık Dünya'sı sansürsüz haliyle AKM'deAşık Veysel’in ‘Karanlık Dünya’sı sansürsüz haliyle AKM’de

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.