Akbank Caz Festivali Günlüğü: Hidden Orchestra Babylon’da

Akbank Caz Festivali sona yaklaşıyor. 23 Eylül'de başlayan festival, pazar günü sona erecek. 33 yıldır gerçekleşen festivalin bu akşamki konuğu Hidden Orchestra. Türler arasında adeta ahenkle dans eden müzikleriyle dikkat çeken İskoç topluluk Babylon'da sahne alacak.

Kültür Sanat 5 Ekim 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Edinburgh’un o masalsı ambiyansından iyi müzisyenlerin çıkmaması imkânsız. Aksi olsa epey şaşırtıcı olurdu. Bu isimlerden biri Joe Acheson. Orta Çağ’dan kalma bu görkemli kentin bağrından kopmadan gelen besteci ve basçı, Hidden Orchestra projesiyle bu akşam Babylon’a konuk oluyor. Akbank Caz Festivali’nin bu merakla beklenen performansında Edinburgh çıkışlı topluluk zengin müzikal birikimlerinin eseri olan maharetini sergileyecek.

Hidden Orchestra ile türler arası yolculuk

Hidden Orchestra’nın yaptığı müziği tek bir türle tanımlamak oldukça zor. Elbette cazın önemli oranda söz sahibi olduğu bir ses söz konusu. Ancak orkestranın kurucusu Joe Acheson’ın klasik müzikle yatıp kalkan aile köklerinden aşina olduğu Schubert ve Chopin şarkıların bir yerinde hep var gibi. Grubun tek ilhamı elbette klasik müzik değil. Elektronik ve ambiyans melodiler de Edinburghlu topluluğun karakteristiğini yansıtan unsurlar.

Ayrıksı müzikal geleneklerden yetişmiş konuk müzisyenler, alan kayıtları, elektronik ve akustik enstrümanlarla şekillenen Hidden Orchestra diskografisinde Tru Thoughts, Decca Records ve Denovali gibi etiketlerle yayımlanmış çalışmalar bulunuyor. Deutsche Grammophon’un bir alt markası olan ve özellikle çağdaş müzisyenlere yoğunlaşan Decca Records’un kataloğunda yer alan orkestra konser performanslarıyla da gittikleri yerlerde dikkat çekmeyi başarıyor.

Sufi müziğinden, progresif rock’tan, ambient besteciliğinden yansımalar duyabileceğiniz kayıtlarının yanı sıra 2020’de video oyunu Creaks için hazırladığı müziklerle de çok sayıda ödül kazanan Hidden Orchestra, yeni albümü ‘To Dream is to Forget’in turnesi için çıktıkları yolculukta İstanbul’a da Akbank Caz Festivali kapsamında uğruyor.

Müzik Radarı'na takılanlar: The Rolling Stone, U2, Ed Sheeran ve Zerrin ÖzerMüzik Radarı’na takılanlar: The Rolling Stone, U2, Ed Sheeran ve Zerrin Özer

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.