Taksiye dönüşüm davasında karar: İBB’nin uygulaması ‘hukuka uygun’
26 Ekim 2022’den itibaren İstanbul'da toplu ulaşımda kredi kartı ve banka kartlarıyla uygulamaya alınan temassız ödeme miktarlarında yüzde 33,33 indirime gidildi. Böylece otobüs, vapur, metro ve tramvay hatlarında alınan ücret 30 liradan 20 liraya, metrobüste ise 60 liradan 40 liraya düşürüldü.
İstanbul’da 26 Ekim 2022’den itibaren toplu ulaşımda kredi kartı ve banka kartlarıyla uygulamaya alınan temassız ödeme miktarlarında yüzde 33,33 indirime gidildi. İndirimle birlikte kredi kartı, banka kartı veya ön ödemeli kartla otobüs, vapur, metro ve tramvay hatlarında alınan ücret 30 liradan 20 liraya, metrobüste ise 60 liradan 40 liraya düşürüldü. Tarife değişikliği 1 Kasım itibarıyla geçerli olacak. İstanbul Kartlı toplu ulaşımda ise halihazırda otobüs, vapur, metro ve tramvay hatlarında 15 lira, metrobüste ise 22,25 lira alınıyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısı, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce’nin başkanlığında Çırpıcı Sosyal Tesisleri’nde yapıldı. Toplantıda, kentteki toplu ulaşım araçlarında kredi kartı, banka kartı veya ön ödemeli kartla yapılan ödemelerde alınan yüksek meblağ konusu görüşüldü.
Görüşmede, İstanbul Kart haricinde, söz konusu kartlardan otobüs, vapur, metro ve tramvay hatlarında 15 lira yerine 30 lira, metrobüste ise 22,25 lira yerine 60 lira ödenen ücrette indirime gidilmesi konuşuldu.
Bu kapsamda, ödemelerde yüzde 33,33 indirime gidilerek, kredi kartı, banka kartı veya ön ödemeli kartla yapılan ödemelerde otobüs, vapur, metro ve tramvay hatlarında alınan ücretin 30 liradan 20 liraya, metrobüste ise 60 liradan 40 liraya düşürülmesi talep edildi.
Bu haliyle yapılan oylamada gündem maddesi, oy birliğiyle kabul edildi. Tarife değişikliği 1 Kasım itibarıyla geçerli olacak.
Toplantıda, gündem maddeleri arasındaki “taksi taşımacılığı talepleri” de görüşüldü. Bu kapsamda, kentteki taksi sorununun çözülmesi için minibüs ve taksi dolmuştan 8+1 taksiye dönüşüm hakkı kazanan ve dönüşümünü yapan hak sahiplerinin, “Plakalarını ilk 3 yıl içerisinde satamazlar” şartı iptal edildi. 8+1 taksiye dönüşmeyen hak sahiplerine ise yılbaşına kadar süre verildi. Toplantıda ayrıca parkomat ve yayalaştırma projeleriyle ilgili kararlar da alındı.
Bu arada, UKOME toplantısı devam ederken, minibüs ve taksi dolmuştan 8+1 taksiye dönüşüm hakkı kazanan araç sahipleri eylem yaptı. 8+1 araçlardan para kazanamadıklarını belirterek, 4+1 taksi uygulamasının geri getirilmesini isteyen gruptakiler, UKOME toplantısından bekledikleri kararın çıkmaması üzerine tepki gösterdi. Toplantının yapıldığı salona girmeye çalışan gruptakilerin, polis ekiplerinin ve güvenlik görevlilerinin müdahalesiyle içeri girmeleri engellendi. Bu sırada bazı grup üyeleri tesise pet şişe fırlattı.