Takside indi bindi 90 lira oldu, zammı yetersiz bulan taksiciler UKOME’yi taşladı

Bir grup taksici 8+1 taksiye dönüşen minibüslerin 4+1'e çevrilmesini istiyordu ama UKOME toplantısında bu konu gündeme alınmadı. Aynı toplantıda yüzde 28 zam kararı da çıkınca esnaf toplantı binasına taşla saldırdı.

Gündem 8 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Taksicilerle İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasındaki gerginlik uzun süredir devam ediyor. İstanbul’daki taksi sıkıntısı nedeniyle İBB’nin ek üç bin taksi önerisi defalarca reddedilince belediye dolmuşları taksiye çevirmeye başladı. Ama çevirirken de bunları mini-van tarzı daha büyük araçlar yaptı, ‘lüks taksi’ diye adlandırıp normal taksiye göre daha yüksek tarifeden çalışmalarını sağladı.

Bu da dolmuşunu taksiye çeviren ve büyük araçla çalışan şoförlerin protestosuna yol açtı. Bazı sürücüler Ağustos ayında 8+1 yerine 4+1 araç istediklerini belirterek Saraçhane’de eylem yaptı. Grup adına açıklama yapan Ramis Yılmaz “Öyleyse bin aracını alamayan, 600- 700 aracını alan esnaf arkadaşımız hep beraber mağdursa, bu hizmet niye? Bu dayatma niye? Vatandaş da haliyle ‘Ben bir, iki kişiyim niçin büyük araca para vereyim’ diyor. Biz küçük araçlarla ekonomik araçlarla İstanbullulara hizmet etmek istiyoruz. Vatandaş da küçük araca binmek istiyor. Kimse bu sorunu çözmek istemiyor. Niçin ? Çünkü İstanbul’da taşımacılıkta rant var. Siyasiler kafalarını kuma gömüyor” demişti.

Taksilerin tarifeleri dahil İstanbul’da ulaşımla ilgili bütün konular, üyelerinin çoğunluğu belediyeden değil merkezi hühümetten olan Ulaştırma Koordinasyon Merkezi UKOME’de karara bağlanıyor.

Dün UKOME yine gergindi çünkü Ocak ayı toplantısı vardı. Bu kez toplantıdan şiddet görüntüleri de geldi. İstanbul’da farklı hatlarda çalışan minibüslerin 8+1 taksiye dönüşmesiyle mağdur olduğunu söyleyen bir grup esnaf taş ve sopalarla binaya saldırdı. Saldırının tek nedeni bu değildi. UKOME toplantısından çıkan zam da yetersiz bulunmuştu. İBB bünyesindeki toplu taşıma araçlarına yüzde 18, taksi, servis ve deniz ulaşımına yüzde 28 zam yapıldı. Taksi indi-bindi ücreti 70 TL’den 90 TL’ye çıkarıldı.

Minibüsten 8+1 taksiye dönüşen taksi şoförleriyle ilgili, 4+1 taksiye dönüşme süresinin üç yıldan bir yıla indirilmesi talebiyle verilen ek gündem maddesi ele alınmayıp alt komisyona sevk edildi.

Hem zammı yetersiz bulan, hem de taksiye dönüşme sürecinin gündeme alınmamasına öfkelenen esnaf UKOME toplantısının yapıldığı binaya taş ve sopayla saldırdı. Saldırıda camlar kırıldı ve polis müdahale etti. Olaya karışan şoförler gözaltına alındı.

İstanbulluların merakla beklediği UKOME toplantısından karar çıkmadıİstanbulluların merakla beklediği UKOME toplantısından karar çıkmadı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.