Ankara Film Festivali: Kadınların yanındayız

34. Ankara Film Festivali, hakkında sosyal medyada taciz iddiaları bulunan kurgucu Mustafa Preşeva'nın festival jürisinde yer almasına gelen tepkilerden sonra kararını verdi. "Kadınların yanındayız" diyen festival,Preşeva’nın  görevine son verdiklerini duyurdu.

Kültür Sanat 30 Ekim 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Festival yönetimi açıklamasında, "Mustafa Preşeva'nın görevine, kadınların yanında durduğumuzu bildirerek ve sinema sektöründeki kadın hareketinin taleplerini gözeterek son verilmiştir" dedi.

Ankara’nın en önemli sanat buluşmaları arasında yer alan Dünya Kitle İletişim Vakfı’nın düzenlediği Ankara Film Festivali 2 Kasım’da başlayacak. Festival için geri sayım başladı, ancak bu seneki neredeyse her festivalde olduğu gibi Ankara Film Festivali’nde de bir kriz patlak verdi.

Hakkında taciz suçlamaları bulunan Mustafa Preşeva Ankara Film Festivali jürisinden çıkarıldı.

Geçen hafta jüri başkanı ve üyeleri duyurulan festivalin Ulusal Uzun Film Yarışması’nda yer alacağı duyurulan isimlerden biri kurgucu Mustafa Preşeva idi. Ancak 34. Ankara Film Festivali jürisinde yer alan Preşava hakkında taciz ifşaları olan bir isim. Haliyle Preşeva’nın jüride yer almasına sinema sektöründen kadınlar tepki gösterdi. Sosyal medyadan festivali kararından dolayı eleştiren, gerekenin yapılmasını isteyen paylaşımlar yapıldı.

İlk çağrı Susma Bitsin’den gelmişti

Festival ve jüri üyesine ilk tepki 2018 yılında sinema ve dizi sektöründe çalışan kadınların cinsel taciz ve ayrımcılıkla mücadele amacıyla bir araya geldiği Susma Bitsin Platformu’ndan geldi. Platform yayınladığı metinde Preşeva’nın 2020’de sosyal medyadan ifşa edildiğini de hatırlatarak yönetmen Derviş Zaim’in başkanlığını yapacağı Ulusal Yarışma jürisinde Preşeva’nın yer almasını kabul etmediklerini söyledi, festival düzenleyicilerini sorumluluk almaya çağırdı. Preşeva’nın jüri üyeliğinden çekilmemesi halinde sektörde kadınlarla dayanışma içinde olan isimlere festivali boykot çağrısı yapıldı.

Ankara Film Festivali: Kadınların yanındayız

Tepkiler neticesinde Ankara Film Festivali Preşeva’nın  görevine son verdiklerini “Kadınların yanındayız” açıklamasıyla duyurdu. Açıklamada şöyle dendi:

“Kamuoyuna duyuru,

Festivalde bu yıl Ulusal Uzun Film Yarışması’nda yer alacağı ilan edilen jüri üyelerinden Mustafa Preşeva’nın görevine, kadınların yanında durduğumuzu bildirerek ve sinema sektöründeki kadın hareketinin taleplerini gözeterek son verilmiştir.”

 

Jüri başkanı Derviş Zaim

Ulusal yarışma jüri başkanlığını ‘Tabutta Röveşata’, ‘Filler ve Çimen’, ‘Nokta, Gölgeler’ ve ‘Suretler’gibi filmlere imza atan başarılı ve ödüllü yönetmen Derviş Zaim üstleniyor. Jüride ayrıca yazar Mine Söğüt, oyuncu Murat Kılıç ve oyuncu Selin Yeninci yer alıyor.  Festival 2-10 Kasım arasında gerçekleşecek.

Ankara Film Festivali'nde de Kanun Hükmü kriziAnkara Film Festivali’nde de Kanun Hükmü krizi

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.