ABD’nin Suriye’deki iki üssüne daha saldırı düzenlendi
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin son 12 ayda 5,4 milyar dolarlık bir savunma sanayisi ihracat rakamına ulaştığını söyledi. Bu veri Türkiye'nin yıl sonu hedefini rahatlıkla yakalayacağını gösteriyor.
Türkiye küresel savunma sanayi ürünleri pazarında payını hızla artırıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye Yüzyılı’nda savunma sanayisinin başrolde olduğu bir dönüşüme tanıklık edildiğini belirterek, “20 yıl önce yılda 240 milyon dolar ihracat yaparken, bugün son 12 ayda 5,4 milyar dolarlık bir savunma sanayisi ihracatından bahsediyoruz. Önümüzdeki süreçte bu rakamı daha da artırmak adına çalışmayı sürdürüyoruz.” dedi.
MÜSİAD Vizyoner’23 Zirvesi’ne konuşan Bakan Kacır, dev bir AR-GE, inovasyon ve girişimcilik ekosistemi inşa ettiklerini belirterek Türkiye Yüzyılı’nda savunma sanayisinin başrolde olduğu bir dönüşüme tanıklık edildiğini söyledi. Kacır “Bugün Türk savunma sanayisi, savaş ezberlerini değiştiren bir konuma gelmiştir. Geçmişin acı tecrübeleri hala hafızalarda yerini koruyor. Türlü engellemelere maruz kalmış Türk savunma sanayisi, bugün altın çağını yaşıyor. Artık İHA’larıyla, SİHA’larıyla dünyada 1 numara olan bir Türkiye’nin ayak seslerini duyuyoruz.” dedi.
Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI) verileri de Kacır’ı doğruluyor. SIPRI 2018-2022 yılları arasında Türkiye’nin silah ihracatının bir önceki beş yıllık döneme göre göre yüzde 69 arttığını ve küresel silah pazarındaki payının iki katına çıktığını düşünüyor. Yerel bir sanayi kuruluşu tarafından 2023 Temmuz ayında yayınlanan bir rapora göre, savunma ve havacılık ihracatının 2022’de bir önceki yıla göre yüzde 38 artarak 4,4 milyar dolara ulaştı. Bu yıl için hedef 6 milyar dolar. Kacır’ın ekim itibarıyla son 12 ayda 5,4 milyar dolarlık ihracat yapıldığını söylemesi 6 milyar dolarlık hedefini çok kolaylıkla yakalanacağının bir göstergesi.
The Economist dergisinde eylül sonunda yayınlanan bir analize göre halen dünya silah ticaretinden yüzde 1,1 pay alan Türkiye’nin ihracatını hızla artırmasının iki nedeni var. Bunlardan birinci başta gemiler olmak üzere tüm silah sistemlerinin rekabetçi fiyatlara sahip olması. İkinci neden ise Türkiye’nin hangi ülkeye satış yapacağına ilişkin çok az çekincesi bulunması. Bu nedenlerle de önümüzdeki dönemde ihracatını yüksek hızla artırması mümkün.
20’den fazla ülke almak istiyor
Analize göre Türkiye’nin ihracat atağına silahlı insansız hava araçları öncülük ediyor. Türkiye 18 Temmuz’da Suudi Arabistan ile Akıncı SİHA (Silahlı İnsansız Hava Aracı) satışı için 3 milyar dolarlık bir anlaşma imzaladı. Bu araç, Azerbaycan, Etiyopya, Libya ve Ukrayna tarafından savaşta kullanılan Bayraktar tb2’yi de üreten Baykar tarafından üretildi. Tb2, Amerika’nın Türkiye’ye Predator insansız hava aracını satmayı reddetmesinin ardından geliştirildi. Predator’dan ucuz ve kolay temin edilebilir olması bu hava aracını bir anda öne çıkartı. Batı dışı pazarların hâkimi olan Çin insansız hava araçlarından daha güvenilir olması nedeniyle 20’den fazla ülke satın almak için sıraya girdi.
Bu arada Umman, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi, Amerikan silahlarına bağımlılıklarını azaltmak isteyen bazı Körfez ülkelerinin de Türkiye’nin potansiyel müşteriler arasında olduğu ifade ediliyor.
Economist’in analizine göre donanmanın yeni Amiral gemisi TCG Anadolu’nun bir benzerini almak için en az bir Körfez ülkesi Ankara’nın kapısını çalmış. 25.000 tonluk bir amfibi hücum gemisi olan Anadolu dünyanın ilk SİHA gemisi. Yani küçük bir uçak gemisi. En az bir Körfez ülkesinin benzer bir gemi satın almak için görüşmelerde bulunduğu söyleniyor. Pakistan ve Azerbaycan’ın ortak olduğu Türkiye’nin beşinci nesil savaş uçağı Kaan’ın yıl sonundan önce uçmasının beklendiğini ifade eden Economist, bu uçağın Amerika’nın f-35 satmayacağı herkese pazarlanacağını ve ilk sıralarda bir kez daha Körfez ülkelerinin yer alabileceğini ifade ediyor.