‘Asrın buluşu’ KKM fren tutmuyor, 3 trilyon TL’nin altına indi

KKM hesaplarında Merkez Bankası'nın aldığı önlemlerle son 2,5 aydır başlayan düşüş devam ediyor. Geçen hafta 86,2 milyar TL eriyen KKM ilk kez 3 trilyon TL'nin altına (2 trilyon 920 milyar TL) geriledi.

Ekonomi 10 Kasım 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Hazine ve Maliye eski Bakanı Nureddin Nebati'nin 'asrın buluşu' olarak tanımladığı KKM'yi tasfiyeye yönelik önlemler sürüyor.

Kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarındaki düşüş hızlı şekilde sürüyor. Son veriler de Merkez Bankası’nın (TCMB) KKM’den standart TL mevduat hesabına geçişi hızlandırmak için aldığı önlemlerin sonuç verdiğini gösteriyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 3 Kasım haftası itibarıyla kur korumalı mevduatların toplamı 2 trilyon 922 milyar TL’ye geriledi. Dolar cinsinden KKM büyüklüğü 103,2 milyar dolara düştü. 3 Kasım haftasında KKM’de düşüş 86,2 milyar TL’ye ulaştı. TCMB’nin standart TL mevduat hesabına geçişi hızlandırmak için önlem almaya başladığı temmuz sonundan bu yana KKM hesaplarında 486 milyar TL’lik azalma oldu.

Baştuğ ‘Ayıyı boğmuş oluruz’ demişti

Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ da ekim ayı başlarında gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında KKM’de bankaların uyguladığı faizler ve dövizdeki sakin seyir sayesinde memnuniyet verici bir çözülme olduğunu söylemişti. Vadesi gelen Hazine ürününün yani TL olarak tutulan KKM’nin yüzde 50’si TL standart hesaba döndüğünü belirten Baştuğ “Bu oran dövizden dönüşümlü KKM de ise yüzde 6. İlk başta bu oran yüzde 1 idi. Bu oran yavaş yavaş artacak; kurla ilgili sakin bir seyir  devam ederse bir senede KKM’nin yüzde 50’den fazlası standart TL mevduat hesabına döner. Yani ayıyı boğmuş oluruz. KKM’de pozitif bir yöne doğru döndüğümüzü söyleyebilirim” demişti.

Net rezervlerde 404 milyon dolarlık düşüş

Merkez Bankası (TCMB) tarafından Haftalık Para ve Banka İstatistikleri yayımlandı. Merkez Bankası brüt döviz rezervleri, 1,5 milyar dolar artışla 83,9 milyar dolara yükseldi. Brüt döviz rezervler, 27 Ekim’de 82,4 milyar dolar seviyesinde bulunuyordu. Söz konusu dönemde altın rezervleri 328 milyon dolar artarak 44,1 milyar dolardan 44,4 milyar dolara çıktı.
3 Kasım haftasında net rezervler ise 25,1 milyar dolardan 24,7 milyar dolara geriledi. TCMB’nin swap hariç net rezervi geçen hafta eksi 1 milyar dolar artışla 55,4 milyar dolar oldu. Bir önceki hafta bu veri eksi 56,4 milyar dolar düzeyindeydi.

Merkez Bankası rezervlerinde 2,2 milyar dolarlık gerilemeMerkez Bankası rezervlerinde 2,2 milyar dolarlık gerileme

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.