Bir uçuk dolar tahmini de HSBC’den

ABD'li Wells Fargo'nun bu yıl sonu için doların 29,5 TL'ye düşeceği öngörüsünün ardından bir uçuk tahmin de İngiliz HSBC'den geldi. HSBC'ye göre şu anda 31,5 TL civarında seyreden dolar yıl sonunda ve 2025'in ilk yarısında 33 TL olacak.

Ekonomi 1 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
HSBC raporunda makro görünümün özellikle cari açıkta daralma şeklinde, TL için destekleyici olmasının beklendiği kaydedildi.

İngiltere merkezli HSBC, sıkı para politikası koşullarının TL’yi desteklediğini vurguladığı raporunda 2024 sonu ve 2025’in ilk yarısı için dolar tahminini 33 Türk Lirası (TL) olarak açıkladı. HSBC’nin “Gelişmekte Olan Piyasalar FX Yol Haritası” başlıklı raporunda, TL’deki değer kaybının, hem hız hem de ölçek olarak sınırlı kalacağı öngörüsünde bulunuldu.

Para politikasının önemli derecede geleneksel tarafa yaklaşmasıyla “carry trade” (düşük faizli bir para birimi ile borçlanıp yüksek faizli bir para birimine yatırım yapmak) dinamiklerinin TL için destekleyici hale geldiği belirtilen raporda, Merkez Bankası’nın tercihinin TL’nin reel değer kazanmasından yana olduğu yönünde sinyal verdiği aktarıldı.

Sıkı para politikası koşullarının TL’yi desteklediği vurgulanan raporda, “Sıkı para politikası koşulları, dolarizasyon riskini sınırlayarak TL’yi destekliyor. TL mevduat faizleri hem nominal hem de reel olarak daha cazip hale geldi” değerlendirmesine yer verildi. HSBC’nin 2024 sonu ve 2025’in ilk yarısı için dolar/TL tahmininin 33 seviyesinde olduğu bildirilen raporda, makro görünümün özellikle cari açıkta daralma şeklinde, TL için destekleyici olmasının beklendiği kaydedildi. Carry trade, “faizlerin düşük olduğu bir ülkenin para biriminden borçlanarak, yüksek faiz getiren başka bir ülkeden faiz getirisi elde etmek” anlamına geliyor.

Özgür Demirtaş'tan 'Dolar 29,5 TL olur' diyen Wells Fargo'ya: Allah akıl fikir versinÖzgür Demirtaş’tan ‘Dolar 29,5 TL olur’ diyen Wells Fargo’ya: Allah akıl fikir versin

JPMorgan ucuz TL'nin yarattığı yüzde 20 carry trade getirisini sevdiJPMorgan ucuz TL’nin yarattığı yüzde 20 carry trade getirisini sevdi

 

Goldman Sachs'tan TL tavsiyesi: Türkiye oyuna geri döndü, carry trade yapılabilirGoldman Sachs’tan TL tavsiyesi: Türkiye oyuna geri döndü, carry trade yapılabilir

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.