Özgür Demirtaş’tan ‘Dolar 29,5 TL olur’ diyen Wells Fargo’ya: Allah akıl fikir versin

ABD'nin en büyük dördüncü bankası olan Wells Fargo hazırladığı raporda doların yıl sonunda 29,5 TL'ye ineceği tahmininde bulununca ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş 'Genç çocukları analist diye işe alıyorlar. Allah akıl fikir versin' dedi.

Ekonomi 23 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Well Fargo'nun raporunda 2025 birinci ve ikinci çeyrek tahminleri sırasıyla 29 ve 28,5 TL oldu.

ABD’nin varlıkları itibarıyla dördüncü büyük bankası olan Wells Fargo küresel ekonomiye ilişkin öngörülerini sıraladığı raporunda Türk Lirası’na (TL) ilişkin dikkat çeken tahminlerde bulundu. Wells Fargo, Nick Bennenbroek, Brendan McKenna ve Anna Stein’ın kaleme aldığı “Uluslararası Ekonomik Görünüm: Ocak 2024” raporunda doların önümüzdeki dönemde TL karşısında gerileyebileceğini öngördü.

Raporda doların yılın ilk çeyreğinde 31 TL seviyesine yükseleceği, yılın ikinci çeyreğinde ise 30,50 TL’ye gerileyeceği öngörüldü. 2024 üçüncü çeyrekte kurun 30 TL seviyelerine ineceği öngörülürken son çeyrek için 29,5 TL tahminine yer verildi. 2025 birinci ve ikinci çeyrek tahminleri ise sırasıyla 29 ve 28,5 TL oldu. Wells Fargo euro/dolar paritesinin ise 2024 ikinci çeyrekte 1,10; dördüncü çeyrekte 1,13 ve 2025 ikinci çeyrekte 1,15 olacağını tahmin etti.

Raporda küresel ekonomi için 2024 yılı görünümünün iyileştiği ve bir ay önce yüzde 2,4 olan küresel gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) büyümesinin bu yıl için yüzde 2,7 olacağı tahmin edildi. Rapora göre ABD ekonomisindeki yumuşak iniş bu yükselişin büyük bir kısmını açıklasa da Euro Bölgesi, Birleşik Krallık, Çin, Kanada ve Meksika’nın büyüme beklentilerindeki iyileşme de görünümün iyileşmesine katkıda bulundu.

Merkez'in anketine göre dolar, faiz, enflasyon yükselecekMerkez’in anketine göre dolar, faiz, enflasyon yükselecek

‘Dolar değer kaybedecek’

Analistler ABD Doları’nın 2024 yılına kadar daha önce öngörülenden yavaş bir hızda değer kaybedeceğini de tahmin etti. Raporda “Fed’in gevşemesinin ve daha yumuşak bir ABD ekonomisinin daha zayıf bir dolarla ilişkili olduğunu düşünmeye devam ediyoruz” dendi.

Raporda “ABD Doları’nın 2024 ve 2025’te değer kaybedeceğini tahmin ediyoruz. ABD’nin resesyondan kaçınmasını beklerken, ABD Merkez Bankası’nın gevşemesi ve yavaşlayan ekonomik büyüme dolar üzerinde baskı yaratmaya devam edecektir” ifadesi de yer aldı.

Demirtaş: Türkiye’nin ihracatçısı göçer

Sabancı Üniversitesi Finans Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş X hesabından yaptığı paylaşımda raporla dalga geçerek “Bu tip bankalara genç çocukları analist diye alıyorlar. Onlar da daha önce hiç görmedikleri ülkeler hakkında analiz yapıyor. Dediklerinin olması durumunda 2024 sonunda TL bugüne göre % 45-% 50 daha değerli olur. Türkiye’nin ihracatçısı da göçer. Halbuki ihracat Türkiye için çok önemli. Allah akıl fikir versin bu analiste” dedi.

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.