İçişleri Bakanı iptalini istemişti, Londra’da yüzbinler Filistin için yürüdü

İngiltere'nin başkenti Londra'da İçişleri Bakanının yasaklanmasını istediği Filistin ile dayanışma yürüyüşü görkemli oldu. Yürüyüşe en az 500 bin kişinin katıldığı öne sürüldü.

Dünya 11 Kasım 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

İngiltere’nin başkenti Londra’da binlerce kişi Filistin’e destek amacıyla Hyde Park yakınındaki Park Lane’den yürüyüşe geçti. Eylemin organizatörleri yürüyüşe en az 500 bin kişi katıldığını öne sürdü. Eylemciler Thames nehrinin güneyindeki Vauxhall’da bulunan ABD Büyükelçiliği’ne doğru ilerledi. İngiliz hükümetinin Gazze’de ateşkes çağrılarını reddetmesini sertçe eleştiren kalabalık “Filistin’i özgürleştirin” ve “Hemen ateşkes” sloganları attı.

Birinci Dünya Savaşı Ateşkes Günü (Gelincik Günü) anma törenleriyle aynı güne denk gelen eyleme aşırı sağcı gruplar mani olmaya çalışınca polisle karşı karşıya geldiler. Söz konusu gerilim İçişleri Bakanı Braverman ile emniyet arasında yaşanan yürüyüş tartışmasının yansıması olarak değerlendirildi.

İçişleri Bakanı yasaklamak istemişti

İngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman’ın, İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarının ardından başlayan Filistin’e destek gösterilerine izin veren Londra Polisi’ni “taraf tutmakla” suçlaması üzerine başlayan gerginlik ülkenin gündeminde oturmuştu. Bakan Braverman geçen ay Filistin gösterilerini “nefret yürüyüşleri” olarak nitelemişti. Braverman Gelincik Günü olarak da bilinen Birinci Dünya Savaşında ölenlerin anıldığı Ateşkes Günü törenleriyle aynı güne denk geldiği için Filistin yürüyüşünü iptal ettirmek istemişti. Ancak Londra Polisi yürüyüşü engelleyecek istihbarat almadıklarını ifade ederek “iptal yetkimiz yok” açıklamasını yapmıştı.

Braverman İngiliz Times gazetesine yazdığı makalede “Bu yürüyüşlerin Gazze için yardım çığlığı olduğuna inanmıyorum. Bunlar, Kuzey İrlanda’da görmeye alışık olduğumuz türden, özellikle İslamcılar başta olmak üzere belli grupların ‘üstünlük iddiası’dır” demişti. Bakan Braverman üst düzey polis memurlarını sol gruplar ya da Filistin protestoları sözkonusu olduğunda “çifte standart uygulamakla” itham etmişti.

İstifa çağrıları geldi, Başbakan destek çıktı

Sözkonusu makalenin yayınlanmasının ardından İçişleri Bakanına hem kendi partisi hem de muhalefetten tepkiler yükselmişti. Tepkiler sadece siyasetle de sınırlı kalmadı, sivil toplum kuruluşları Braverman’ı halk arasında bölünmeyi körüklemek ve “polisin altını oymakla” suçladı, bakanın istifasını istedi.

Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda İçişleri Bakanını eleştirdi. Polis güçleri ve Filistin eylemine karşı aşırı sağcı gruplar arasında çıkan bir gerilimin videosunu paylaşan Khan ”Şahit olduğumuz aşırı sağın yarattığı kargaşa manzaraları doğrudan İçişleri Bakanı’nın sözlerinin sonucudur. Polisin işi çok daha zorlaştı” dedi.

İngiliz hükümeti Bakanın kaleme aldığı makale hakkında iç soruşturma başlatıldığını duyurdu. Ancak Başbakan Rishi Sunak Braverman’a arka çıktı. Başbakanlık Ofisi Rishi Sunak’ın kendisine hâlâ “tam güven” duyduğunu açıkladı.

Londra’da 14 Ekim’den bu yana her cumartesi gerçekleşen Filistin’e destek yürüyüşlerine yüz bini aşkın kişi katılıyor. İlk iki hafta Başbakanlık Ofisi 10 Numara’nın bulunduğu Downing Sokağı girişinde, üçüncü hafta İngiltere Parlamentosu önünde buluşan göstericiler dördüncü buluşmayı ise Trafalgar Meydanı’nda yapmıştı.

İngiltere'de İçişleri Bakanı-polis kavgası: Başbakan Sunak, Londra polisiyle ters düşen bakana arka çıktıİngiltere’de İçişleri Bakanı-polis kavgası: Başbakan Sunak, Londra polisiyle ters düşen bakana arka çıktı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.