İngiltere’de İçişleri Bakanı-polis kavgası: Başbakan Sunak, Londra polisiyle ters düşen bakana arka çıktı

İngiltere'de Başbakanlık Ofisi, bugün düzenlenecek olan "Filistin'e destek" yürüyüşü öncesinde etkinliği yasaklamak isteyen ve bu nedenle Londra polisiyle ters düşen İçişleri Bakanı Suella Braverman'a destek çıktı.

Dünya 11 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
İngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman

İngiltere Gazze’yi ağır bombardımana tutan İsrail’e yönelik tutumu nedeniyle eleştirilerin hedefindeyken hükümet ateşkes çağrılarına kulak tıkamaya devam ediyor.

Başkent Londra’da bugün düzenlenmesi planlanan “Filistin’e destek” yürüyüşü nedeniyle İçişleri Bakanı Suella Braverman Londra polisiyle ters düşmüştü. Yürüyüşün yasaklanmasını talep eden Braverman bu isteği geri çeviren Londra polisine yönelik tepkisini yazdığı makaledeki ağır eleştirileriyle dile getirmiş, bu durum ülkede büyük tartışmaya yol açmıştı.

Braverman bugün yapılacak “Özgür Filistin” eyleminin 1. Dünya Savaşı gazilerinin anıldığı “Gelincik Günü”ne denk gelmesi nedeniyle yasaklanması gerektiğini söylemiş, Polisin “sol davalar” için yapılan eylemlere karşı daha “yumuşak” yaklaşım içinde olduğunu iddia etmişti. Bu durum eleştirilerin hedefindeki İngiliz hükümetine yönelik tepkileri daha da körüklemiş, tartışmaları alevlendirmişti.

Hal böyleyken Başbakan Rishi Sunak, polisi önyargılı olmakla suçlayan bir makale kaleme aldığı için görevden alınması istenen Suella Braverman’ı destekledi. Başbakanlık Ofisi, Rishi Sunak’ın kendisine hâlâ “tam güven” duyduğunu açıkladı. İçişleri Bakanı’nın geleceğine ilişkin olası bir kararın yarınki gösteriden önce verilmesi pek mümkün görünmüyor.

Evinden çıkarken gazetecilere konuşmayı reddeden Braverman makalede protestocuların “haklı olarak sert bir tepkiyle karşılandığını”, “Filistin yanlısı çetelerin büyük ölçüde göz ardı edildiğini” öne sürmüştü. Bakan Londra polisinin “çifte standart” uygulayarak “göstericilere olumlu yaklaştığını” iddia etmişti.

İçişleri Bakanı’na yakın bir kaynak Londra Polis Komiseri Mark Rowley ile dün öğleden sonra bugünkü Filistin gösterilerini görüştüğünü aktardı. Kaynak “İçişleri Bakanı zorlayıcı bir durumda polise tam destek verdiğini vurguladı ve her türlü suçla güçlü bir şekilde mücadele edileceğine olan güvenini dile getirdi” dedi.

Başbakanlık Ofisi’nden ‘odak noktamız bu değil’ açıklaması

Daha sonra Başbakanlık Ofisi’nin makalenin yumuşatılması yönündeki talebe karşı çıktığı ortaya çıktı. Başbakanlık Bakan Braverman’ın makalesinin talep edilen değişiklikler olmadan nasıl yayımlandığı konusunda resmi olmayan soruşturma başlattığı da iddia ediliyor.

Ancak Başbakanlık Sözcüsü Max Blain hükümetin şu an “ortak odak noktasının” bu tartışmalar yerine hafta sonu olayların aksamadan devam etmesini sağlamak olduğunu söyledi.

Eski kıdemli polislerden Braverman’a tepkiler yükseliyor

İngiltere’de terörle mücadele polisinin eski başkanı Neil Basu Bakan Braverman’ın tepkisinin “polisi yönlendirmeye çalışmak” olduğunu belirtti.

Basu BBC’ye İngiltere’nin “polisi devletin politikacılar tarafından yönetilen bir koluna dönüştürme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu” söyledi.

Basu sürecin hükümet lehine sona ermesi durumunda olanları “polisliğin operasyonel bağımsızlığının sona ermesi” olarak yorumlayacağını söyledi.

Ulusal Polis Şefleri Konseyi Başkanı Gavin Stephens ise BBC’ye yaptığı açıklamada kamuoyundaki tartışmanın karar alma sürecini etkilemesi durumunda polis teşkilatının zayıflayabileceğini belirtti.

Eski İçişleri Bakanlığı Daimi Sekreteri David Normington ise Bakan Braverman’ın yorumlarına tepki göstererek kendisinin İçişleri Bakanı olmaya “uygun olmadığını” savundu. Normington, “Beş İçişleri Bakanı için çalıştım, hiçbiri böyle bir şey yapmazdı” dedi.

Muhalefet de tepkili

Öte yandan, Liberal Demokratlar, SNP (İskoçya Ulusal Partisi) ve bazı Muhafazakar milletvekilleri makale nedeniyle Bakan Braverman’ın görevden alınması çağrısında bulundu.

İşçi Partisi lideri Sir Keir Starmer Bayan Braverman’ı polisi zayıflatmaya çalışmakla suçladı ve Rishi Sunak’ın “bu konuda herhangi bir şey yapamayacak kadar zayıf” olduğunu savundu.

İngiltere'de polisten hukuk devleti ve özgürlük dersleriİngiltere’de polisten hukuk devleti ve özgürlük dersleri

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.