Hava saldırısından sağ çıkan Filistinli çocuk havadan atılan yardımın altında kalıp öldü

13 yaşındaki Filistinli Zeyn kasım ayındaki İsrail saldırısından sağ çıkmayı başarmıştı. Ama geçen hafta havadan atılan yardımların altında kalarak hayatını kaybetti.

Dünya 21 Nisan 2024
Gazze'ye indirilen yardımlardan birinin altında kalan Zein Oroq.

Türkiye’nin de bir parçası olmak istediği, olamadığı için de İsrail’e yaptırım uyguladığı “Gazze’ye havadan yardım indirme” eyleminin yarardan çok zararının olduğu her gün biraz daha anlaşılıyor. Şimdiye kadar paraşütle indirilen yardımların altında kalanlar da oldu, denize düşen yardımları alabilmek için suya girip boğulanlar da. Bugün bizim konuşacağımız kişi 13 yaşındaki Zeyn Orok.

Kasım ayında İsrail’in hava saldırısında Zeyn ve ailesi yıkılan evlerinin altında kaldı. Saldırı sırasında evde 18 kişi vardı ve aynı ailedendiler. Zeyn hariç hepsi öldü. Zeyn yaralı olarak kurtarıldı ama o da  aylarca ilaç, gıda ve su kriziyle başa çıkmaya çalıştı.

Zeyn öyle ya da böyle altı ay hayatta kalmayı başardı. Ta ki geçen hafta havadan atılan yardım paketlerinden birinin altında kalana kadar.

Zeyn Oroq. Fotoğraf: esraagaber96/X

Refah sınırından Gazze’ye ulaştırılmaya çalışılan yardımlara İsrail’in saatler süren prosedürler uygulaması nedeniyle ABD ve Ürdün gibi ülkeler Netanyahu hükümetine daha çok baskı uygulamak yerine Gazze’ye havadan yardım atmaya karar verdi. Zeyn bir paket bakla, biraz pirinç ve un olan yardım paketlerinden birini yakalarım umuduyla koşuştururken o paketlerin birinin altında kaldı.

Zeyn’in dedesi Ali Oroq İngiliz haber ajansı Reuters’a “Evi bombardımanda vurulduğunda enkazın altından başında, ellerinde ve ayaklarında yaralarla çıktı. Allah kurtarmıştı onu” diye anlattı. Babası Mahmud ise yaşananları şöyle aktarıyor: “Paraşütler düşerken bir yardım paketi kafasına çarptı. Kutuya gelen insan kalabalığı onu fark etmedi. Hepsi açtı. Kafası yarılmış; leğen kemiğinde, kafatasında ve karnında yaralar var. İnsan seli daha çok yara almasına neden olmuş.”

Çocuğun ölmeden önceki günlerde suya düşen yardımları almak için yarışarak yüzdüğünü anlatan Ali dede Zeyn’in okula gidip eğitim almak dururken yardım peşinde koşuşturduğunu anlattı.

Zeyn geçen hafta pazar günü aldığı yaraların ardından hastaneye kaldırıldı, ancak bu kez yenik düşerek hayatını kaybeden 34 bin Filistinliden biri oldu.

Mahmud “Benim oğlum çok değerliydi, dayanağımdı, tüm hayatımda, bu dünyadaki ilk sevincim, en büyük çocuğumdu. Huzur içinde yatsın” diyor.

Havadan fırlatılan paraşütler bugüne kadar sadece Zeyn’in değil 17 insanın daha canını aldı. Beşi Zeyn gibi paraşütlerin altında kaldı, 12’si de denize düşenleri almaya çalışırken hayatını kaybetti. BM ve diğer yardım kuruluşları aylardır Gazze’ye en güvenli, ucuz ve etkili yardım ulaştırma yönetiminin uçak değil, kamyonlar olduğunu vurguluyor. Bunun için de uluslararası toplumun İsrail’e baskı yapmasını istiyorlar.

Ancka örneğin ABD bölgeye daha fazla yardımın sokulması için sözlü uyarılarda bulunurken Temsilciler Meclisi’nden İsrail’e milyarlarca dolarlık yardım paketine yeşil ışık yakıyor.

Çaresizlik işte bu: 12 Gazzeli denize düşen yardıma ulaşmak isterken boğulduÇaresizlik işte bu: 12 Gazzeli denize düşen yardıma ulaşmak isterken boğuldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.