Hiranur davasında sanıklar ceza aldı ama savunan müdür görev başında

Cinsel istismara maruz bırakılan H.K.G. davasında sanıklar ceza aldı ancak onları savunan Cağaloğlu Anadolu Lisesi müdürü Cafer Koçyiğit hala görev başında. MEB'in kararına rağmen müdürlüğe devam eden Koçyiğit'e veliler tepkili.

Gündem 15 Kasım 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

İsmailağa cemaatine bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’yi altı yaşındayken ‘evlendirdiği’ ortaya çıkmıştı. Evlendirdiği kişi ise tarikattaki müridi 29 yaşındaki Kadir İstekli’ydi ve H.K.G.’yi yıllarca cinsel istismara maruz bırakmıştı. Bu olay H.K.G.’nin Kadir İstekli ile konuşmasının kaydını alıp savcılığa suç duyurusunda bulunmasıyla kamuoyu tarafından duyuldu. 23 Ekim’de sonuçlanan davada mahkeme heyeti, Kadir İstekli’ye “birden fazla kez çocuğun nitelikli cinsel istismarı” suçundan 30 yıl, baba Yusuf Ziya Gümüşel’e ise aynı suçtan 20 yıl hapis cezası verdi. Aynı zamanda tutuksuz yargılanan anne Fatıma Gümüşel hakkında ise aynı suçtan 16 yıl 8 ay hapis cezasına hükmedildi.

Öte yandan kamuoyunun aylarca konuştuğu bu olayda Yusuf Ziya Gümüşel’e destek de yok değildi. Hatta bunlardan biri Türkiye’nin en prestijli liselerinden Cağaloğlu Anadolu Lisesi (CAL) Müdürü Cafer Koçyiğit’ti. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Cafer Koçyiğit, “Ey iman edenler! Size bir fasık bir haber getirirse, bilmeyerek bir topluluğa zarar verip yaptığınıza pişman olmamak için o haberin doğruluğunu araştırın. (Hucurat: 6) Bu ayet İman edenlere hitap ediyor. İmansızlar siz iftira atmaya karalama yapmaya devam edebilirsiniz!” demişti. Buna tepki yağarken Milli Eğitim Bakanlığı da (MEB) müdür hakkında soruşturma başlatmıştı. MEB soruşturmasının ardından çocuk istismarını savunan Koçyiğit hakkında Aralık 2022’de görevden alma kararı verilmişti.

Cumhuriyet’ten Sena Tufan’a konuşan Cağaloğlu Anadolu Lisesi öğrencilerinin velileri “Aralık 2022 tarihinde MEB müfettişlerince soruşturma dosyası tamamlanmış, müdür Koçyiğit hakkında öğretmenliğe düşürülerek görevden alınması kararı verilmişti. Bu kararın İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından İstanbul Valiliği’ne gönderilerek, Valiliğin uygulaması gerekirken Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından dosya gönderilmemiş, bir yıldır ellerinde tutularak kararın uygulanması engellenmiştir” dedi.

Veliler “Kendisine özel tuvalet yaptıran müdür bile görevden alınırken, bu derece önemli bir konuda, olayın failleri 20-30 yıl ceza almışken istismarı destekleyen Cafer Koçyiğit korunarak hâlâ müdür sıfatıyla oturmaktadır” diye konuştu.

Hiranur davasında anneye babaya ve tecavüzcüye üst sınırdan cezaHiranur davasında anneye babaya ve tecavüzcüye üst sınırdan ceza

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.