ABD eski Temsilciler Meclisi Başkanı McCarthy’den şok emeklilik kararı

ABD Kongresi'nin en önemli figürlerinden eski Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy emekliye ayrılacağını duyurdu.

Dünya 8 Aralık 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Eski ABD Temsilciler Meclisi Kevin McCarthy. / Fotoğraf: AA

Eski ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy Aralık ayı sonunda Kongre’den emekli olacağını açıkladı. 58 yaşındaki McCarthy açıklamayı Çarşamba günü Wall Street Journal’da yayınlanan köşe yazısında yaptı. McCarthy yazısında “Amerika’ya yeni yollarla hizmet etmek üzere bu yılın sonunda Meclis’ten ayrılmaya karar verdiğini” söyledi.

Cumhuriyetçi olan McCarthy ekim ayında partisinden bazı üyelerinin isyanıyla Meclis Başkanlığı görevinden uzaklaştırılmıştı. Ocak ayında Meclis Başkanı seçilmesi de çalkantılı olmuş, bu görev için yeterli desteği alabilmek için 15 tur oylama yapılması gerekmişti.

McCarthy yazısında Kongre’den ayrılmasına rağmen “en iyi ve en parlak” adayların seçimle işbaşına gelmesine yardımcı olmaya devam edeceğini yazdı ve “Cumhuriyetçi Parti her geçen gün genişliyor ve ben de tecrübelerimi yeni nesil liderleri desteklemek için kullanmaya kararlıyım” dedi.

Kaliforniya milletvekilinin emeklilik kararı Cumhuriyetçi Parti yönetim kademelerinde hızla yükselerek çoğunluk denetçisi, çoğunluk lideri ve ardından Meclis Başkanı olarak görev yaptığı 16 yıllık Meclis kariyerinin de sonu demek.

Görevdeki son yılı partisi içindeki kırılmalarla sarsıntılı geçen McCarthy Floridalı Cumhuriyetçi Matt Gaetz tarafından verilen ve nadiren kullanılan önerge ile Meclis Başkanlığı görevinden alındı. Gaetz, McCarthy’yi Rusya’ya karşı Ukrayna’ya yardımı sürdürmeyi içeren “gizli bir yan anlaşma” yapmakla suçladı. Cumhuriyetçiler ülke bütçesinin bu yardım fonunu karşılayamayacağını düşünüyor.

Suçlamalara karşı çıkmasına rağmen McCharty 216’ya karşı 210 gibi çok az bir oy farkıyla görevden alındı. Wall Street Journal’da ise tüm bu gelişmelere karşın “iyimser” olmaya devam ettiğini yazan McÇarthy ekledi: “Nasıl iyimser olmayayım ki? Ben bir itfaiyecinin oğluyum. 17 yıldır aynı kongre koltuğunda görev yapıyorum. Burası bir zamanlar stajyerliğimin reddedildiği yer.”

McCarthy Kaliforniya’nın Central Valley bölgesinin büyük kısmını kapsayan bir bölgeyi temsil ediyordu. Görevden ayrılması Kaliforniya Valisi Gavin Newsom’un bu koltuğu doldurmak için yakında seçim yapılması gerekeceği anlamına geliyor.

Cumhuriyetçilerin Temsilciler Meclisi’nde eli zayıflıyor

McCarthy’nin yerine kimin geçeceği Cumhuriyetçilerin Kongre’deki dar çoğunluğunu etkileyecek. Emeklilik açıklaması Temsilciler Meclisi’nin bir diğer Cumhuriyetçi üyesi Patrick T. McHenry’nin görev süresi sonunda emekliye ayrılacağını açıklamasının ardından geldi.

Geçen hafta New York’lu Cumhuriyetçi George Santos’un görevden alınmasının ardından partinin şu anda Kongre’nin alt kanadında 221 sandalyesi var. Partinin Temsilciler Meclisi’nin kontrolünü elinde tutması için 218 ya da daha fazla sandalye gerekiyor.

Kevin McCarthy Kaliforniya’nın 23. seçim bölgesini temsil eden bir Cumhuriyetçi olarak Temsilciler Meclisi’nde önemli bir figürdü.

McCarthy siyasi kariyerine Kaliforniya Temsilciler Meclisi’nde başladı ve 2006 yılında Temsilciler Meclisi’ne seçildi. Cumhuriyetçi Parti üyesi olarak liderlik pozisyonlarında görev aldı ve 2014 yılında Temsilciler Meclisi’nde çoğunluk lideri oldu. Bu pozisyon 2019’da Cumhuriyetçi Parti’nin Temsilciler Meclisi lideri olarak atanmasına kadar sürdü.

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın sıkı destekçilerinden olan McCarthy 2020’deki başkanlık seçim sonuçlarına itirazında Trump’ın yanında yer almıştı. Daha sonra seçimlerin meşru olduğunu kabul eden Cumhuriyetçi siyasetçi 6 Ocak 2021’de Kongre binasına yapılan baskını da kınamıştı.

Çekilen çekilene: ABD'de Cumhuriyetçi başkan adayı Tim Scott da pes dediÇekilen çekilene: ABD’de Cumhuriyetçi başkan adayı Tim Scott da pes dedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.