Müşteri şikayet etti, D&R 2024 Karga Kafası Ajandası’nın satışını durdurdu

D&R, bir müşteri şikayeti nedeniyle Ayrıntı Yayınları'nın 2024 Karga Kafası Ajandası'nın satışını yapmayacağını açıkladı. Ayrıntı Yayınları ve çizer Kemal Gökhan Gürses engellemelere rağmen çizmeye ve yayınlamaya devam edeceklerini duyurdu.

Kültür Sanat 29 Aralık 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Ayrıntı Yayınları’nın her yıl yayınladığı ‘Karga Kafası Ajandası’ normal şartlarda yayınevinin internet sitesinde ve D&R mağazalarında satışa sunuluyordu. Ancak bu sene ‘2024 Karga Kafası Ajandası’ almak için yolunuz D&R’a düşerse eliniz boş döneceksiniz.

Zira Turkuaz Medya Grubuna bağlı kültür/sanat ve kitap satış platformu D&R ajandada yer alan bir karikatüre gelen şikayet nedeniyle satışı durdurduğunu mail yoluyla yayınevine iletti.

 

Ayrıntı Yayınlarının sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ajandayı yayına hazırlayan karikatürist Kemal Gökhan Gürses’in açıklamasına da yer verdi:

“D&R Yönetimi Ayrıntı Yayınları tarafından yayınlanan 2024 Karga Kafası Ajandası’nın içinde yer alan bir çizimin ‘müşteri şikayeti’ nedeniyle D&R mağazalarında satışının yapılmayacağını tarafımıza mail yoluyla iletmiştir.

Resim

Şikayet edilen Kemal Gökhan Gürses imzalı karikatür.

‘Çizmeye ve yayımlamaya devam edeceğiz’

Mesajı ve çizilme nedeni net ve basittir: “Eğitim sistemi tarikat yapılarına teslim edilmiş, toprakları dış yatırımcılara pafta pafta satılan, adaletin, hukukun, insan haklarının hiçe sayıldığı, yaşam tercihleri yüzünden insanların dışlandığı, cezalandırıldığı, hak mücadelesinin şiddetle bastırıldığı bir ülkede yaşıyoruz. Yazıyla, fikirle ve çizgiyle üzerime düşeni her koşulda sürdürmeyi, 1978 yılında Gırgır dergisinde başlayan çizerlik yaşamım boyunca bir sanatçı olarak zorunlu gördüm, görüyorum. ‘Zafer Bayramı’ kendi kaderini tayin etmek için mücadele eden bir halkın kazanımıdır. Bu kazanımı korumak ve geliştirmek hepimizin görevidir. Görevini yerine getirememiş bir toplumun `bu bayramı kutlama hakkını’ tartışan karikatürümü şikayet eden müşterilerini memnun etmek için D&R mağazaları ajandanın satışını durdurmuştur. İşi kitap satmak olan bir şirket sansür etme ve bir tür cezalandırma hakkını kendinde bulmaktadır. Bütün engellemelere rağmen özgür, demokratik bir ülke ve dünya için yazmaya, çizme ye ve yayımlamaya devam ediyoruz, edeceğiz.”

Boğaziçi yönetiminden 'Benim Çocuğum' belgeseline sansürBoğaziçi yönetiminden ‘Benim Çocuğum’ belgeseline sansür

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.