Blinken Ortadoğu turuna BAE ve Suudi Arabistan’la devam etti: Son durak İsrail

İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırmaya başladığı Ekim ayından bu yana dördüncü Ortadoğu turuna çıkan ABD Dışişleri Bakanı Blinken turun BAE ve Suudi Arabistan ayaklarını da tamamladı. ABD'li bakan Prens Selman ve Al Nahyan'la görüştü.

Dünya 9 Ocak 2024
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve BAE Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al Nahyan. / Fotoğraf: AA

Gazze’deki savaşın 7 Ekim’de başlamasından bu yana düzenlediği dördüncü Ortadoğu turuna İsrail’i es geçip Türkiye’den başlayan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın Körfez’de Suudi Arabistan’dan önceki son durağı Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) oldu. BAE resmi haber ajansı WAM’ın aktardığına göre Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al Nahyan, Blinken’ı Abu Dabi’deki Eş-Şati Sarayı’nda kabul etti.

Görüşmede iki ülke arasındaki işbirliği ilişkileri ve ortak çalışma, ortak önemi haiz bölgesel ve uluslararası meseleler, Filistin başta olmak üzere Ortadoğu’daki gelişmeler ele alındı. Ayrıca Gazze Şeridi’ndeki krizin bölgedeki barış, istikrar ve güvenlik üzerindeki tehlikeli yansımaları da görüşüldü.

Al Nahyan ile Blinken “çatışmanın bölgesel barışı tehdit edecek şekilde genişlemesini önlemek için çalışmanın ve bölgesel istikrarı sağlamanın yolu olan kapsamlı ve kalıcı barış için net bir ufuk belirlemenin önemini” vurguladı. BAE Devlet Başkanı Al Nahyan “Gazze Şeridi’ndeki sivillerin hayatlarını korumak için ateşkesin sağlanması ve insani yardım yardımlarının hiçbir müdahale olmaksızın ulaştırılması için kalıcı ve güvenli mekanizmalar oluşturmak için çalışmak gerektiğini” belirtti.

Al Nahyan ile yaptığı görüşmenin ardından X sosyal medya platformundan açıklama yapan Blinken ikili görüşmede bölgedeki çatışmaların yayılmasının önlenmesi ve Gazze Şeridi’ndeki insani ihtiyaçların karşılanması çabalarını ele aldıklarını söyledi. ABD’li bakan “Görüşmede bağımsız Filistin devletinin kurulmasına ilişkin devam eden kararlılığımızı vurguladım” dedi.

Prens Selman’la çadırda görüştü

Blinken’ın Gazze’deki çatışmaların bölgeye yayılmasını engellemek amacıyla çıktığı turda İsrail’den önceki son durağı Suudi Arabistan’dı. Veliaht Prens Muhammed bin Salman ile Medine Bölgesi’nde bulunan El-Ula’da bir çadırda görüşen Blinken Gazze’deki savaşa ilişkin endişelerini dile getirdi. Görüşmenin ana gündem maddelerinden biri de Kızıldeniz’deki Husi saldırıları oldu.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller Blinken’ın El-Ula’da ayrıca AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile de bir araya geldiğini, Gazze’deki çatışmaların yayılmasını önleme çabalarının ele alındığını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken son dakika ertelediği İsrail ziyaretinin ardından Türkiye ve Yunanistan’ın ardından bölge turu kapsamında sırayla Ürdün ve Katar’ın ardından BAE’ye geçmişti.

İsrail ziyaretinin ertelenme nedeni olarak Salih Aruri Suikastı ortaya atılmıştı. 2 Ocak’ta Tel Aviv’e bağlı güçler Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta “Hizbullah’ın kalesi” olarak bilinene Dahiye’ye düzenledikleri saldırıda Hamas Politbüro Başkan Yardımcısı Aruri ve beraberindeki altı örgüt üyesini öldürmüştü. Suikast bölgede tansiyonu yükseltmiş olsa da İsrail tarafı saldırıları henüz üstlenmedi.

Blinken Katar'da Al Sani ile görüştü: 'Gazzeliler göçe zorlanamaz'Blinken Katar’da Al Sani ile görüştü: ‘Gazzeliler göçe zorlanamaz’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.