Erol Aksoy, 20 yıl sonra mahkeme kararıyla iflas etti

TMSF’nin açtığı davada aralarında Erol Aksoy’un  da olduğu yedi kişi batık İktisat Bankası’ndan grup şirketlerine kullandırılan bir dizi krediden sorumlu tutuldu. Altı kişiye yüklü birer fatura çıktı. Bu kişilerin şahsi iflasına karar verildi.

Ekonomi 16 Ocak 2024
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
İflasına karar verilen Erol Aksoy, 90’lı yılların en çok gündemde olan isimlerinden biriydi.

Eski medya patronu ve banka sahibi iş insanı Erol Aksoy ve sahip olduğu İktisat Bankası’ndaki altı yöneticiye 20 yıl önce açılan iflas davasında karar çıktı. Türkiye tarihinin en büyük bankacılık krizinin yaşandığı 2001’de el konan bankalardan biri İktisat Bankası’ydı. Bankacılık ve medyanın güçlü isimlerinden Erol Aksoy’a ait bankanın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devriyle Erol Aksoy Grubu için sıkıntılı bir süreç başladı. 15 Mart 2001’de bankaya el konmasından üç yıl sonra grubun şirketleri de TMSF’ye geçti.

Avukata da dava açıldı

İktisat Bankası’nın yönetiminde yer alan ve grup şirketlerine kullandırılan kredilerde imzası olan yedi yöneticiye 2003 yılında iflas talebi ile dava açıldı. Bu kişiler Erol Aksoy ve eşi İnci Aksoy, 2012’de hayatını kaybeden avukat Hüseyin Derin Yarsuvat, Cüneyt Sel, Roy Arto Gevrekyan, Mehmet Celal Seven ile hayatını kaybeden Sümerbank eski Genel Müdürü İsmail Emen’di.

Dilan Polat'ın kremlerini TMSF satacakDilan Polat’ın kremlerini TMSF satacak

Aksoy grubu 242 milyon dolar ödendi

İflas talepli dava devam ederken borcun tasfiyesi için de bir dizi protokol imzalandı. Erol Aksoy Grubu TMSF’ye 242 milyon dolar ödeme yaptı.

İstanbul 1. Asliye Mahkemesi’nde görülen 20 yıllık davada karar 28 Aralık günü çıktı. Duruşmada davalı avukatları mahkemeye sunulan son bilirkişi raporunun yetersiz ve yanlı olduğunu, hükme esas alınamayacağını söyledi ve yeni rapor alınması talebinde bulundu.

‘Raporlar çelişkili’

Aksoy çiftinin avukatı da yaptığı savunmada “2017 yılındaki tahsilat raporları ile bilirkişi raporlarındaki tahsilat tutarları uyuşmamakta. 2017 yılındaki tahsilat tutarları daha yüksekken raporda bunlar daha az yazılmış. Yeni bir heyetten rapor alınmasını talep ederiz” dedi.

Mahkeme birçok bilirkişi raporunun girdiği ve tam 20 yıl süren davada kararını verdi. Oybirliği ile alınan kararda davalıların altısı için şahsi iflas kararı çıktı. Kararla birlikte bu kişilerin varlıkları ve borçları artık oluşacak iflas idaresine ait. Varlıklar satılarak borçların ödenmesine çalışılacak.

TMSF elkonan Aker Eşarp'ı satışa çıkardıTMSF elkonan Aker Eşarp’ı satışa çıkardı

En yüksek fatura Erol Aksoy’a

Karara göre İktisat Bankası’nın 408 milyon 522 bin TL’si Erol Aksoy’dan tahsil edilecek. Bu rakama 23 yıllık da faiz işletilecek. Yapılan hesaplamayla rakam 4.5 milyar liraya çıkıyor. (Yaklaşık 1,5 milyon dolar.)

Bir diğer davalı Cüneyt Sel faizi ile birlikte 2 milyar 350 milyon TL ödeyecek. Roy Arto Gevrekyan 1.9 milyar lira, Mehmet Celal Seven 1.2 milyar lira, Hüseyin Derin Yarsuvat’ın mirasçıları 1.1 milyar lira, İnci Aksoy 264 milyon lira ödeyecek. Mahkeme vefat eden kaybeden İsmail Emen yönünden iflas istemini ise reddetti. Davalıların kararı İstinaf Mahkemesi’ne taşıma hakları var.

ShowTV ve Cine5’in sahibiydi

İflasına karar verilen Erol Aksoy 90’lı yılların en gündemde isimlerinden biriydi. 1984 yılında İktisat Bankası’nı satın alan Aksoy 1991’de Show TV’yi kurdu. Sabah Gazetesi’nin o dönemki sahibi Dinç Bilgin ile ortaklık yapan Erol Aksoy 1990’ların başında kısa bir süre Hürriyet Gazetesi’nin küçük ortağı oldu. Aksoy Türkiye’nin ilk şifreli kanalı Cine 5’in de kurucusuydu.

 

 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler