Vatikan: Ortadoğu’da topyekün savaştan endişe duyuyoruz

Vatikan Dışişleri Bakanı Kardinal Parolin İtalya Senatosu'nda düzenlenen bir etkinlik çerçevesinde yaptığı konuşmada Vatikan'ın savaşın tüm Ortadoğu'yu sarabilecek şekilde tırmanmasından duyduğu endişeyi dile getirdi.

Dünya 19 Ocak 2024
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis. / Fotoğraf: AA

Vatikan Dışişleri Bakanı Kardinal Pietro Parolin Kızıldeniz’deki Husi saldırılarını ve ABD’nin misillemelerini, Gazze’de tırmanan şiddeti ve İran’ın Irak Kürdistanı’nın (IKBY) başkenti Erbil’e füze saldırısını “büyük bir endişeyle takip ettiklerini” söyledi. Önlem alınmazsa çatışmanın genişleyebileceği, tırmanabileceği endişesini dile getiren Parolin “Tam olarak kaçınmak istediğimiz şey bu” dedi.

İtalya Senatosu’nda Kardinal Achille Silvestrini anısına düzenlenen bir etkinlikte Vatikan’ın tutumunu gazetecilerle paylaşan Kardinal “Tehlike Ortadoğu’da. Tutkular çok yüksek ve durum çok hassas. Topyekün bir savaşın patlak vermemesi için herkesin tepkilerini kontrol etmeye çalıştığından emin olmalıyız” dedi.

Gazze: ‘Çözüm iki halk, iki devlettir’

Kardinal Parolin ayrıca Vatikan’ın İsrail ve Filistin için iki devletli çözümden yana olan tutumunu yineledi ve ekledi: “Bizim için iki halk ve iki devlet çözüm olmaya devam ediyor. Önemli olan diyaloğu teşvik etmenin bir yolunu bulmaktır.”

Ukrayna’ya da değindi

Kardinal Parolin Vatikan’ın Ukrayna’da barış ve insani çözümler arama çabalarını değerlendirdi. Parolin “Ukrayna’daki çatışmaya bakış açımızı en azından şimdiye kadar insani boyutla sınırladık. Zelenski’nin barış platformunun on maddesinden biri insani meselelerle ilgilidir ve Vatikan’ın çabalarını odakladığı nokta da budur” dedi.

Kardinal Parolin, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski’nin nin İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda (WEF) yaptığı konuşmada yapılmasını talep ettiği üst düzey Barış Konferansı ile ilgili olarak da, Vatikan’ın daha önceki üç konferansa (sonuncusu Suudi Arabistan’da) olduğu gibi buna da katılacağını söyledi.

Papa ‘Savaşın kendisi insanlığa karşı bir suçtur’ demişti

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis Aziz Petrus Meydanı’nda pazar duasının ardından yaptığı konuşmada “Özellikle Ukrayna, Filistin ve İsrail olmak üzere dünyanın pek çok yerinde savaşın zulmünü yaşayanları unutmayalım” demişti.

Papa “Yılbaşında barış dileklerimizi paylaştık ama silahlar, yok etmeye ve öldürmeye devam etti. Bu çatışmalar üzerinde güç sahibi olanların, savaşın, siviller arasında ölüm tohumları ektiğini ve şehirleri, altyapıyı yok ettiğini, çatışmaları çözmenin bir yolu olmadığı gerçeğini düşünmeleri için dua ediyoruz. Başka bir deyişle, savaşın kendisi insanlığa karşı bir suçtur” diye konuşmuştu.

Barış için eğitimin gerekliliğine değinen Papa “Şunu unutmayalım, savaş başlı başına bir insanlık suçudur. Halkların, dünyanın barışa ihtiyacı var. Barış için eğitim vermeliyiz. Henüz tüm insanlığın, her savaşı durduracak yeterli eğitime sahip olmadığını görüyoruz” demişti.

Öte yandan sağlık sorunlarıyla gündeme gelen Papa özel bir İtalyan televizyon kanalının programında istifa etmenin tüm papalar için açık bir olasılık olduğunu ama şu an için bunu düşünmediğini söylemişti. Özellikle geçen yıl bazı sağlık sorunları yaşayan ve geçen hafta içinde bir program sırasında kendisini iyi hissetmediğini açıklayan 87 yaşındaki Papa Francis nasıl olduğu sorusuna “Halen hayattayım” şeklinde yanıt vermişti.

Papa’dan Noel konuşması: Gazze için barış çağrısı yaptı, silah endüstrisine ateş püskürdüPapa’dan Noel konuşması: Gazze için barış çağrısı yaptı, silah endüstrisine ateş püskürdü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.