Dolar ve altın yatay seyrini sürdürüyor, borsa kâr satışlarıyla günü düşüşle kapattı
Global Menkul Değerler’e göre Borsa İstanbul’da bu yıl da ‘enseyi karartmaya’ gerek yok. BİST100 Endeksi kazandırmaya devam edecek, enflasyon ise yılı yüzde 45,5 ile kapatacak.
Borsa İstanbul’un yaklaşık üç ay önce başlayan ve küçük yatırımcıyı bıktırıp kaçırtan kötü performansına rağmen 2024 yılı için umutlu olanlar da var. Sermaye piyasalarının önde gelen aracı kurumlarından Global Menkul Değerler yayınladığı 2024 Türkiye Strateji Raporu’nda BİST100 endeksinde yıl sonu hedefinin 11 bin 600 puan, getirisinin ise yüzde 55 civarında olmasının beklendiği belirtildi.
Rapora göre yılın ilk yarısında artan faiz ve istikrarlı TL’den fayda sağlayan şirket ve sektörlerin (banka, sigorta sektörleri), finansman ihtiyacı daha düşük ve reel büyüme sunabilen dirençli sektör hisselerinin (perakende, telekom) ve ihracatçı ile teknoloji ağırlıklı sektörlere yönelik teşviklerden faydalanan belirli şirketlerin daha olumlu performans gösterebileceği öne sürülüyor.
2024 Türkiye Strateji Raporu’nda, 2024 yılının ikinci yarısından itibaren hem yurt dışında hem de yurt içinde gerçekleşebilecek faiz indirimlerine yönelik beklentilerle, kademeli şekilde iktisadi aktivitenin hızlanmasına bağlı olarak özellikle son iki yılda beklentiler altında performans gösteren ana metal sanayi hisselerinin tekrar güç kazanabileceğini ifade edildi. BIST100 endeksine dahil olan şirketlerin hisselerinin piyasa değerinin, o şirketlerin son 12 aylık net karına oranını ifade eden BIST100 F/K rasyosunun 6,6x civarında olduğunun belirtildiği raporda 10 yıllık ortalamasına (9,55x) kıyasla yüzde 31 iskontolu olduğu kaydedildi.
Raporda yer alan hisse portföyünde ise “Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), İş Bankası (ISCTR), Kardemir Karabük Demir Çelik (KRDMD), Bim Birleşik Mağazalar (BIMAS) ve Türk Telekom (TTKOM)” yer aldı.
Global Menkul Değerler ekonomi yönetiminin dilinden düşmeyen dezenflasyonun başlama tarihi olarak temmuzu gösteriyor. Rapora göre Mayıs 2024’e kadar yükselmesi beklenen enflasyon haziranda dengede kalacak, sonrasında ise hızlıca dezenflasyon sürecine girilecek ve yıl yüzde 45,5 enflasyon oranıyla tamamlanacak. Rapora göre yılın sonuna doğru beklenen faiz indirimlerinin de etkisiyle ekonominin yılı yüzde 4 büyümeyle kapatması bekleniyor.
Global Menkul Değerler perşembe günü yapılması beklenen Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’ndaki alınacak faiz kararı konusunda da piyasanın genelinden ayrışıyor. Piyasanın genelinin 250 baz puanlık artış beklentisine karşılık Global Menkul Değerler politika faiz oranının 150 baz puanlık artışla yüzde 44’e yükselebileceğini öngörüyor. Sonraki dönemde politika faizinin sabit tutulacağının belirtildiği raporda şu değerlendirmelerde bulunuldu:
“Ekim ayı sonrasında enflasyondaki iyileşmeye paralel olarak kademeli olarak yapılacak indirimlerle 2024 sonunda yüzde 40 bandına çekilmesini öngörüyoruz. Ayrıca hatırlatmak gerekirse yabancı kredi derecelendirme kuruluşlarının yapacağı not artırımları da tüm tahminlerde pozitif yönlü sapmaya sebep olacaktır. Takvime bakıldığında yılın ilk değerlendirmesi 12 Ocak’ta Moody’s ile geldi. Kredi notu B3 olarak korunurken görünüm durağandan pozitife yükseltildi. Moody’s 19 Temmuz’da tekrar değerlendirme yapacak. 8 Mart ve 6 Eylül’de Fitch, 3 Mayıs-6 Aralık’ta da S&P ile devam edecek not değerlendirmelerinde Türkiye’nin kredi notunun kademeli olarak yatırım yapılabilir seviyelere doğru yükseltileceğini tahmin ediyoruz.”