Tunç Soyer CHP Genel Merkezi’ni topa tuttu: İzmirlilere saygısızlıktır

Tunç Soyer CHP Genel Merkezi'ni topa tuttu. Aday gösterilmeyeceğinin kendisine MYK toplantısından beş dakika önce iletildiğini söyleyen Soyer "Bunu en hafif deyimle siyasi nezaketsizlik olarak değerlendiriyorum" dedi.

Siyaset 30 Ocak 2024
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Karşıya Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın kendisine halef olarak belirlenmesinin ardından  ilk kez konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer CHP Genel Merkezi’ni eleştirdi.

Tunç Soyer X hesabından “Büyükşehir Belediye Başkanlığımın ilk döneminin sonunda yeni bir dönem için aday gösterilmeyeceğimin MYK toplantısından beş dakika önce tarafıma tebliğ edilmiş olmasını en hafif deyimle siyasi nezaketsizlik olarak değerlendiriyorum. Ancak bu nezaketsizlikten daha vahiminin Cumhuriyet Halk Partisi’nin aday belirleme süreçlerindeki eksikleri ve hataları olduğunu düşünüyorum” açıklaması yaptı.

‘İzmirlilere saygısızlıktır’

CHP Genel Merkezi’nin belirlediği İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Cemil Tugay’ın adını hiç anmayan Tunç Soyer “Öncelikle Genel Merkez tarafından kapalı kapılar ardında yürütülen çalışmalar, yapıldığı söylenen memnuniyet anketlerinin sayı, yöntem ve sonuçları usulen ve esasen adil değildir. Adaylık süreçlerinde tüm belediye başkanları için aynı objektif kriterler uygulanması gerekirken ne yazık ki böyle olmamıştır. Ayrıca örgütün sesinin dinlendiğine, tabanın ve sivil toplum kuruluşlarının tercihinin dikkate alındığına dair de bir emare bulunmamaktadır. Talep edilmesine rağmen ön seçim de yapılmamış, süreç İzmir halkıyla şeffaf şekilde paylaşılmamıştır. Bunlar yapılmadığı gibi sadece siyasi ödüllendirme ve cezalandırma yoluna gidilmiş olması kaygı vericidir. Sürecin bütünü değerlendirildiğinde ise aday açıklanmasında yaşanan gecikme İzmir halkına saygısızlıktır. Bütün bu eleştirilerden bağımsız olarak adaylığı açıklanan tüm büyükşehir ve ilçe belediye başkan adaylarımızı kutluyor, üstün başarılar diliyorum” dedi.

Tunç Soyer açıklamasını şöyle sürdürdü:

“İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tüm büyükşehirler arasında bütçesinden yatırıma en çok pay ayıran belediye olmasının gururunu taşıyorum. Bunu yapmamızı mümkün kılan uluslararası ilişkilerimizden kısaca bahsetmek istiyorum. Seferihisar Belediye Başkanlığı dönemimde başlattığım uluslararası ilişkiler öncelikle sakin şehir uygulamalarının Türkiye’ye yayılmasına yol açmış ve nihayet beni üç ay önce Avrupa Konseyi Bölgeler Meclisi Başkanlığı’na getirilmem noktasına taşımıştır. 46 ülkeden 130 bin yerel yönetimin üye olduğu bu meclis başkanlığı koltuğu Türkiye’nin ve partimizin Avrupa Konseyi nezdindeki en yüksek makamı olup iki ay sonra belediye başkanlığı görevimin sona ermesi nedeniyle bu koltuk da kaybedilecektir. Son genel seçimler ertesinde 21 Haziran’da ‘Yeni Siyaset Belgesi İzmir Duruşu’ metninde ifade ettiğim gibi Cumhuriyet Halk Partisi’nin yaşayacağı değişimin mutlaka sosyal demokrat ve sol değerler üzerinden yapılması gerektiği bir kez daha ortaya çıkmıştır. Otoriter ve popülist siyasal iklimin değişmesi bu değerlerin üzerinde oluşacak ittifakların yaygınlaşması ve toplumsal muhalefetin bu köklerden beslenerek büyütülmesiyle mümkün olacaktır. Memleketimizin rotasının aydınlık geleceğe çevrilmesi için bu kaçınılmazdır. İnsanlığın içinde bulunduğu ekonomik ve siyasi krizler, iklim krizi, savaşlar ve yoksulluk gibi global krizlerin tamamının panzehirinin çağdaş ve demokratik ilkelerde yattığını biliyorum. Bugüne kadar olduğu gibi kurumsal değer ve ilkelere sonuna kadar bağlı kalacağım ve sadece aday belirleme süreçlerinde değil, demokrasinin parti politikalarının oluşmasında da daha çok vücut bulması için mücadelem sürecektir.

Hizmet etmekten onur duyduğum hiçbir İzmirlinin yılgınlığa kapılmasına, üzülmesine gerek yoktur. Demokrasinin kalesi olan ve bunun Türkiye’deki en güzel uygulamalarını ortaya koyan İzmir’de bu şanlı mirası ileriye taşımak için son nefesime kadar çalışmaya devam edeceğim. Mutlaka başaracağız.”

Foggo’dan da CHP’ye tepki: Beni CHP’ye sığdıramadınız

Öte yandan Cumhuriyet Halk Partisi Konak Belediye Başkan Aday Adayı Hacer Foggo da aday gösterilmemesine tepki gösterdi. Derin Yoksulluk Ağı kurucusu Hacer Foggo sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda “Siz beni sığdıramadınız CHP’ye, oysa ben sığınılacak liman değil, talana, yoksulluğa karşı mücadele edecek kamusal alan için aday oldum. Şimdi yine ülkenin her yanındaki o girilemeyen evler, o sokaklar beni bekler” dedi. Foggo paylaşımına CHP Genel Merkezi resmi hesabı ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Veli Ağbaba ve Aylin Nazlıaka’yı da etiketledi. Foggo 14 Mayıs 2023 genel seçimlerinde  CHP 2’nci Bölge 8’inci sıra milletvekili adayı olmuştu.

İlgezdi: Parti buradan mı, Ankara’dan mı yönetiliyor

Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezi de “CHP’de Kürt ve Aleviler tasfiye ediliyor” diyerek partisinden istifa etmişti. Hiçbir partiden aday olmayacağını açıklayan Battal İlgezdi katıldığı televizyon programında Ekrem İmamoğlu’nu kastederek “İstifamla ilgili şunu söyleyeyim, ben bir yere aday olmak veya tekrar belediye başkanı olmak için istifa etmedim. CHP’nin kendi organları vardır. MYK’nın üyeleri, belediye başkanı buradan geçer, Parti Meclisi’nin onayıyla atanır. Burada verilmeyecek bir karar asla kabul edilemez. Mevkidaşım bana bunu tebliğ edemez. Parti buradan mı Ankara’da mı yönetiliyor karar versinler” diye konuştu.

CHP’de bir başkan daha istifa etti

Malatya’nın Hekimhan İlçe Belediye Başkanı Turan Karadağ, yerel seçimlerde aday gösterilmemesi üzerine partisi CHP’den istifa etti.
DHA’nın aktardığına göre CHP Hekimhan İlçe Başkanı Mustafa Mutlu ve bir grup partili ile basın toplantısı düzenleyen Karadağ, şunları söyledi:
“Buraya atama ile gelmedim. Ön seçimle aday oldum ve Hekimhanlılar beni seçti. 34 proje ile geldim, bunlardan 30’unu gerçekleştirdim. İl kongresi olana kadar örnek belediye başkanı olduğumu söyleyenler, şimdi bizi yok sayıyor. Kongre sürecinde Kemal Kılıçdaroğlu’na destek çıktığımız için bizimle oyun oynadılar. ‘Diktatör var’ dediler; halbuki diktatör içimizdeymiş. Bugün üzülerek Cumhuriyet Halk Partisi’nden istifa ediyorum.”

CHP İzmir’de adayını neden ön seçimle belirlemedi?CHP İzmir’de adayını neden ön seçimle belirlemedi?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.