‘Pensilvanya’da neler oluyor?’ tartışması: Şimdi de bir fotoğraf ortaya atıldı
FETÖ’nün Ergenekon kumpasına karşı F-16’lara adliye üzerinde uçuş talimatı vermesiyle hafızalara kazınan Emekli Orgeneral Saldıray Berk hayatını kaybetti. Saldıray Berk kendisini gözaltına almaya gelen FETÖ'cü savcıya teslim olmamıştı.
Atatürkçü kimliğiyle tanınan ve görev yaptığı dönemde Fethullahçı Terör Örgütü’nün Ergenekon Kumpası’yla hedef aldığı Emekli Orgeneral Saldıray Berk hayatını kaybetti. Saldıray Berk’in cenazesi yarın Ankara’da Ahmet Hamdi Akseki camisinden kaldırılacak.
Ergenekon davasında tutuksuz yargılanan Saldıray Berk mahkeme günü mahkemeye gelmemiş ve Erzurum Adliyesi üstünde iki F-16 uçurduğu anlar hafızalara kazınmıştı.
FETÖ ile ilgili soruşturma yürüten dönemin Erzincan Cumhuriyet Savcısı İlhan Cihaner’in de aralarında olduğu 13 kişi ile birlikte 3’üncü Ordu Komutanı olduğu dönemde yargılanan Saldıray Berk 2016 yılında beraat etmişti. Yargılanma sırasında ifade vermeyen Saldıray Berk ifadesini kumpas davaları çöktükten sonra Yargıtay’da vermişti.
Saldıray Berk kendisini karargahta gözaltına almaya gelen polislere teslim olmamasıyla da hatırlanıyor.
Saldıray Berk Erzincan’da aralarında Gülen cemaati de olan bazı cemaatlerin yasa dışı faaliyetlerini soruşturması nedeniyle “İrtica ile Mücadele Eylem Planını” uygulamaya koymaktan suçlanmıştı.
Ergenekon Davası’nda ‘Efe’ kod adıyla gizli tanık olan İliç eski Savcısı Bayram Bozkurt ise Saldıray Berk’in önünü kesmek için yalan ifade verdiğini itiraf etmişti. Bayram Bozkurt’un ilerleyen yıllarda İliç’teki Çöpler Altın Madeni işletmesinden rüşvet aldığı da ortaya çıkmıştı.
Saldıray Berk’in genelkurmay başkanı olabileceğinin o dönem Cemaatçi albaylar arasında konuşulduğunu anlatan Bozkurt “Kod adım ‘Efe’ idi. Böylece Cihaner, Çiçek, Berk ve Gençoğlu soruşturma kapsamına alındı. Cemaatin Berk’in yükselmesini önleme projesi gerçekleşmiş oldu. Bu soruşturmada amaç Cihaner değil, Berk’in yükselmesini önlemekti. Nitekim bu operasyon ve devamında gelen Balyoz, Ergenekon gibi davalarla TSK’nın komuta kademesi Cemaat’in istediği gibi şekillenmiştir” demişti.
10Haber’e konuşan Saldıray Berk’in avukatı Zeynel Yüksel Ergenekon operasyonu günlerini şöyle anlattı:
“FETÖ’cüler gözaltına almak istediğinde teslim olsaydı tutuklanacaktı. Bana da birkaç sefer mahkeme başkanı ‘müvekkiliniz nerede’ diye sordu. Ben de ‘terörle mücadelede’ dedim. O zamanlar çok dik durdu, iftiralara boyun eğmedi. Eğilip bükülmeyen biri, iyi bir dosttu.”
Uzun yıllar Saldıray Berk ile birlikte çalışan emekli Albay Savaş Eken 10Haber’e konuştu. Savaş Eken, Saldıray Berk’in talimatıyla diktirdiği bayrağın hikayesini şöyle anlattı:
“Azerbaycan’da Saldıray Paşa ile görevdeydik. Türk bayrağı yırtıktı. Saldıray Paşa bana talimat verdi. Azerbaycan’da bir yer bulup bayrak diktirmiştim. İlerleyen yıllarda bu aklında kalmış. Ankara’da biz görev yaparken 6 metreye 10 metre bir bayrak diktirmiştim. O bayrakla birlikte Kara Harp Okulu öğrencileri yürüyüş yapmıştı.”
Saldıray Berk, savunma sanayinin gelişmesi için de mücadele verenler arasındaydı. Baykar’a verdiği desteği Selçuk Bayraktar yıllar sonra şöyle anlatmıştı:
“Teknolojide sıçrama yapmamız şarttı. Ama bürokrasiye ne gönderirsek, ya proje bir yıl bekliyor, ya da bütçe yok diye geri çevriliyordu. Bu arada çalışmamız belli ülkelerde kopya kopya ortaya çıkıyordu. Moralimiz bozuktu, bir çok alanı denedik olmadı. En son çare Saldıray Berk Paşaya çıktım, “Bürokrasiden habersiz yapalım” dedim. 4 ay… Devletten finansman ve destek almadan, Diyarbakır Askeri Havaalanı hangarında, kişisel imkanlarla çalıştık. Devletten tek kuruş almadık, gizli tuttuk. Daha sonra paşanın himayesinde Gabar, Kato ve Cudi dağlarında testler yaptık, görüntüler aldık. Hatta belgesel çektik dersek yeridir. Bu görüntüler hala mevcut. O gün Paşa bize inandı, bizde başardık. Testler tamamlanınca bürokrasiye haber verdik. O sırada Hintliler geldi bana… Milyon dolar değil, milyar dolar… Sadece teknoloji paylaşımına bir milyar dolara yakın para teklif ettiler. Vermedik, tüm hakları devlete teslim edeceğimi söyledim ve bugünlere geldik.”
Selçuk Bayraktar ve Haluk Bayraktar Saldıray Berk’in vefatının ardından başsağlığı mesajı yayınladı.
🇹🇷 Ülkemizin ilk milli ve özgün İHA sistemi olan Bayraktar Mini İHA'larımıza kullanıma sunulduğu dönemde sahip çıkan, deneme sürecinde terör bölgesinde birlikte testler yaptığımız, ömrünü vatanımızın bekası için vakfeden mert komutanımız Orgeneral Saldıray Berk'in vefatını derin… pic.twitter.com/bNDmO5xJcx
— Selçuk Bayraktar (@Selcuk) February 14, 2024
1968 yılında Kara Harp Okulundan, 1969 yılında Topçu ve Füze Okulu’ndan mezun oldu. 1976 yılına kadar Kara Kuvvetlerinin Topçu birliklerinde görev yaptı. 1978 yılında Kara Harp Akademisinden mezun oldu, 2. Kolordu Karargahı ve 39. Tümen Karargahlarında Plan Subayı ve Şube Müdürlüğü görevlerini yürüttü. Kara Harp Okulunda öğretim üyeliği ve Kara Kuvvetleri Karargahında Plan Subaylığı yaptı. Daha sonra 3 yıl Moskova Kara Ataşeliği, Kara Kuvvetleri Komutanlığında Şube Müdürlüğü ve 39. Topçu Alay Komutanlığı yaptı. 1995 yılında Tuğgeneral olarak 2. Ordu Karargahında, Bakü Silahlı Kuvvetler Ataşeliği ve 1. Piyade Tugay Komutanlığı yaptı. 1999’da Tümgeneralliğe yükseltilerek, Kara Kuvvetleri Denetleme Başkan Yardımcısı, Genelkurmay Personel Daire Başkanlığı ve 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı görevlerinden sonra 2003 yılında Korgeneralliğe terfi etti. Bu rütbede Genelkurmay Personel Başkanı ve 4. Kolordu Komutanlığı yaptı. 2007 yılında Orgeneralliğe terfi ederek 3. Ordu Komutanlığı ile Kara Kuvvetleri Eğitim Komutanlığı görevlerini yaptı. 2011 yılında kadrosuzluk nedeniyle emekli edildi.