ŞİÖ bugün toplanıyor: Putin, Wagner isyanından sonra ilk kez uluslararası bir zirveye katılacak
Hindistan'da seçimlere kısa bir süre kala çiftçiler 2021'deki sözlerini tutmayan hükümete karşı sokaklara döküldü. Çiftçiler üstlerine biber gazı kapsülü atan dronlara "belki ipi mekanizmaya dolanır" umuduyla uçurtmalarla karşı koydu.
Dünya Avrupalı çiftçilerin eylemlerine göz kulak kesilirken çiftçiler dünyanın diğer ucunda, Hindistan’da da sokaklarda. Gıda, yatak ve diğer malzeme yüklü kamyonlar ve el arabalarıyla yola çıkan çiftçiler hükümetle yapılan görüşmelerde asgari fiyat taahhüdü alınamaması üzerine Salı sabahı “Delhi Chalo” (Delhi’ye gidelim) yürüyüşü başlattı. Hindistan güvenlik güçleri on binlerce çiftçinin ürün fiyatlarının artması talebiyle başlattığı yürüyüşün ikinci gününde yolu kesti. Orantısız güç kullanan polise çiftçilerin verdiği uçurtmalı karşılık ise gündem oldu.
Polis Delhi yolundaki çiftçilerin yolunu Pencap ve Haryana’yı ayıran Shambhu sınırında kesti. Burası çiftçilerin varış noktasına yaklaşık 200 kilometre uzak. Polisin biber gazlı müdahalesine çiftçiler taşla karşılık vererek kurulan barikatları geçmeyi denedi. Haryana Polis Şefi Shatrujeet Kapur polis ve paramiliter güçlerin çiftçilere “minimum” güç kullanarak karşılık verdiğini iddia ederek “Biber gazı ve tazyikli su durumu kontrol altına almak için kullanıldı” dedi.
#Gravitas | Indian farmers protest turned violent as clashes erupted between protesters & security personnel who tried to disperse the growers using tear gas shelling and water cannons.
Why are farmers protesting and what is the Modi government’s stance? @MollyGambhir reports pic.twitter.com/vdpYaa5NSu
— WION (@WIONews) February 13, 2024
Polis protestoları “kontrol” altına almaya çalışırken Delhi’nin sınır bölgelerinde trafik aksadı. Delhi’yi Haryana üzerinden Punjab’a bağlayan Grand Trunk Road’da araçlar son 20 kilometre boyunca yan yollara yönlendirildi. Yolcuları Delhi’ye taşıyan anayol boş kaldı. Hint haber ajansı ANI’ye göre Delhi sınırındaki diğer bölgelerde de sıkı güvenlik önlemleri alındığını ve çiftçilerin yollarına bariyer görevi görmesi için çimento blokları kondu. Yüzlerce çevik kuvvet ve teçhizatlı personel de hazır durumda bekliyor. Haryana’da ayrıca perşembe gecesine kadar bazı bölgelerde internet hizmeti askıya alındı.
Can you imagine that farmers are battling Modi govt’s tear gas shell firing drones with kites?
You can see in a video kite flown by a protesting farmer forced govt drone to retreat.
Yes, This is Basant Panchami and farmer pic.twitter.com/kVmv1SgneS— Praveen (@praveenpscs) February 14, 2024
Reuters’da yer alan habere göre güvenlik güçleri ayrıca insansız hava araçlarıyla çiftçilerin üstüne göz yaşartıcı gaz kapsülleri attı, çiftçiler de buna karşılık olarak dronlara dolanıp onları etkisiz bırakmak umuduyla gökyüzüne uçurtmalar bıraktı. Hindistan 2021 yılında da benzer protestolara sahne olmuştu. Ülkenin seçmen kısmının büyük bir bölümünü oluşturan çiftçiler neredeyse bir yıla yayılan protesto gösterileriyle gündeme gelmişti. O zamanki protestolarda da çiftçiler hükümetin 2021’de tarım yasalarını feshetmesi, ürün fiyatlarının garantisi ve protestoculara yönelik ceza davalarının geri çekilmesi de dahil olmak üzere diğer taleplerini dile getiriyordu. hükümetin bu talepleri dikkate alacağını açıklaması ardından çiftçiler protestolarını sonlandırmıştı. Aradan geçen iki yıl sonunda çiftçiler, hükümetin vaatlerini yerine getirmekte yavaş davrandığını söyleyerek yeniden sokaklara döküldü. “Geçen sefer bizi kandırdılar ama bu sefer kandırılmayacağız. Taleplerimiz karşılanana kadar geri dönmeyeceğiz” diyen 23 yaşındaki Jasmeet Singh Haryana’nın Ambala bölgesinde yaşıyor ve 2021’deki protestolara da katıldı.
Çiftçi sendikalarının liderleri de hükümetin ya taleplerini kabul etmesi ya da çiftçilerinde Delhi’ye yürüyüşlerine izin vermesi gerektiğini vurguluyor. Punjab Kisan Mazdoor Sangharsh Komitesi Genel Sekreteri Sarwan Singh Pandher “Ama ikisini de yapmıyorlar” diyor.
Bugün ikinci gününde olan protestolar Modi’nin üçüncü dönem için aday olacağı ulusal seçimlere aylar kala gerçekleşiyor. Çiftçilerin yolları güvenlik güçlerince kesilirken Tarım Bakanı Arjun Munda onlarla “yapıcı ve olumlu bir şekilde” konuşma çabalarının süreceğini iddia etti. Bunun nasıl olacağı belli değil çünkü Modi’nin partisiyle bağlantılı etkili bir çiftçi sendikası protestocu çiftçilerin taleplerini reddetti.
Bharatiya Kisan Sangh (BKS) ya da Hindistan Çiftçiler Grubu lideri, protestoların Modi’nin tarım reformlarını parçalamak amacıyla muhalif siyasi partiler tarafından planlandığını iddia ediyor: “Protestocu çiftçi grupları tüm çiftçilerin endişelerini temsil etmiyor, görüşleri bölgesel tarım uygulamalarıyla sınırlı.”
Muhalefet partileri de seçimlerden önce çiftçi eylemlerini kışkırtmakla suçlanıyor.
Çiftçiler Hindistan’daki en etkili oy bloğunu oluşturuyor ve analistler, hükümetin Hindistan’da genel seçimlere yaklaşılırken onları kaybetmeyi göze alamayacağını söylüyor. Çünkü 2021 yılındaki protestolar ülkeyi resmen kaosa sürüklemişti. Delhi ve çevresinde hayat neredeyse durma noktasına gelmiş, ekonomi de bundan nasibini almıştı. Modi’nin hükümeti çiftçi liderleriyle şimdiye kadar iki görüşme gerçekleştirdi. Ancak çiftçiler görüşmeleri “oyalama taktiği” olarak yorumladı ve protestoları durdurmayı reddetti.
Seçimlere kısa bir zaman kala büyük bir oy potansiyeli olan çiftçilere karşı karşıya gelmek, Modi yönetiminin de işine gelmeyecek. Bu nedenle bazı analistler, protestocuları yatıştırmak için hükümetin 2024 yılı asgari destek fiyatının üzerinde bir ikramiye sağlamayı kabul edebileceği görüşünde. Hükümet bu yıl buğday için minimum destek fiyatını 100 kg başına 2.275 rupi (27,41 dolar) olarak sabitledi; bu, 2023 yılına göre yüzde 7 daha yüksek.
Çiftçiler, Modi’nin tabanı için özellikle önemli. Kuzey Haryana ve çiftçi nüfusunun yoğun olduğu diğer birkaç eyalet, Modi’nin partisi tarafından yönetiliyor. Eğer protestolar geçen seferkiyle aynı ivmeyi yakalarsa, genel seçimlerde Modi ve hükümeti için yeni ve zorlu bir sınav gündeme gelebilir.