ABD’nin IŞİD sevinci yarım kaldı: Meksika sınırını hedeflediği söylenen 3 kişiye beraat
Eski Fransa lideri Sarkozy 2012'deki cumhurbaşkanlığı seçiminde yasadışı finansman sağlamak suçundan bir yıl hapis cezasına çarptırıldı. Sarkozy altı ayını demir parmaklıklar arkasında geçirecek. Altı aylık kalan cezası ise ertelenecek.
Fransa’da Paris Temyiz Mahkemesi eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin sanığı olduğu ve “Bygmalion” olarak bilinen “telekulak” davasında kararını açıkladı. Sarkozy 2012’de kaybettiği cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kampanyasına yasadışı finansman aktardığı gerekçesiyle yargılanıyordu.
Mahkeme Fransız politikacıyı yarısı ertelenmiş bir yıl hapis cezasına çarptırdı. Yani Sarkozy bu sürenin sadece yarısını parmaklıklar ardında geçirecek. Karar ilk cezadan daha hafif olsa da savcıların talep ettiği bir yıllık ertelenmiş cezadan daha sert.
Ex-French president Sarkozy handed one-year jail sentence for illegal 2012 campaign financing https://t.co/v6uhf2z1nC
— Kamal Mustafa ✪ (@MeKamalMustafa) February 14, 2024
Böylelikle Paris Temyiz Mahkemesi 2012’deki yeniden katıldığı seçimlerde kampanyasındaki yasadışı harcamaları gizlemekten suçlu bulunan Sarkozy için alt mahkemenin verdiği mahkumiyet kararını onaylamış oldu. Sarkozy ilk mahkemede bir yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Ancak temyiz mahkemesi altı ay hapis yatmasına ve diğer altı ayın ise ertelenmesi gerektiğine hükmetti.
“Bygmalion olayı” olarak adlandırılan olayda 69 yaşındaki Sarkozy o zamanlar (Halk Hareketi için Birlik) UMP olarak bilinen sağcı partisinin 2012’deki seçimlerde kampanyanın gerçek maliyetini gizlemek için bir halkla ilişkiler firmasıyla birlikte çalışmakla suçlanıyordu.
Mahkeme 2021 yılında bir yıl hapis cezası vermiş, Sarkozy Fransa’nın İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra hapis cezasına çarptırılan ilk cumhurbaşkanı olmuştu. Ancak mahkeme cezanın hapis yerine elektronik kontrollü ev hapsinde çekilmesine hükmetmişti.
Sarkozy “sahte faturalardan oluşan bir sistem kurduğu” iddiasını asla kabul edemeyeceği konusunda ısrar etti. Ancak savcılar Sarkozy’nin 2012 kampanyası için yaklaşık 43 milyon euro (yaklaşık 1.5 milyar TL) harcadığını, bunun da izin verilen 22.5 milyon euro’nun (yaklaşık 743 bin TL) neredeyse iki katı olduğunu söyledi.
Aralarında UMP partisi üyeleri, muhasebeciler ve Bygmalion yöneticilerinin de bulunduğu diğer 13 kişi evrakta sahtecilik ve dolandırıcılıktan yasadışı kampanya finansmanına suç ortaklığına kadar çeşitli suçlardan suçlu bulunmuştu.
Sarkozy 2025 yılında da, 2007 yılında kazandığı cumhurbaşkanlığı seçimini yasadışı yollardan finanse etmek için devrik Libya lideri Muammer Kaddafi’den para aldığı iddiasıyla yargılanacak.
Yasal sorunlarına rağmen görevdeyken kendisini “hiper cumhurbaşkanı” olarak tanımlayan Sarkozy Fransız sağ siyasetinde hâlâ hatırı sayılır bir nüfuz ve popülariteye sahip.
Sarkozy mevcut Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile de ilişkisini sürdürüyor. Fransız medyası ikilinin birçok kez siyaset konuşmak üzere birlikte yemek yediğini duyurdu.
Sarkozy büyük ses getiren kitaplar da kaleme aldı. Son kitabında himayesindeki İçişleri Bakanı Gerald Darmanin’in “belirgin niteliklerine” dikkat çekerek Macron’un yerine onun Fransa Cumhurbaşkanı olmasını istediğini söylemiş, ancak Darmanin adaylık niyeti olmadığını birçok kez belirtmişti.
Fransız siyasetçi Nicolas Sarkozy 28 Ocak 1955 yılında Paris’te doğdu. Babası Pal Sarkozy de Nagybocsa Macardır, annesinin babası Benico Mallah kökeni ortaçağda İspanya’dan Osmanlı’ya sığınmış olan Sefarad Yahudilerine dayanmaktadır.
Edouard Balladur Hükümeti’nde Bütçe Bakanı ve hükümet sözcüsü oldu. 1995 Fransa cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Balladur’ü destekledi ve kampanya sözcülüğünü üstlendi.
Jean-Pierre Raffarin’in ilk hükümeti (2002-2004) ve Dominique de Villepin hükümetinde (2005-2007) İçişleri Bakanı ve hükümetin iki numaralı ismi olarak görev yapan Sarkozy, 2004 yılında 3. Jean-Pierre Raffarin Hükümeti’nde Maliye Bakanı oldu.
16 Mayıs 2007 tarihinde Jacques Chirac’ın yerine Cumhurbaşkanı seçildi. Cumhurbaşkanı Sarkozy 2 Şubat 2008’de eski İtalyan manken Carla Bruni ile 3. evliliğini yaptı.
Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne alınması taraftarı olmadığını açıkça ifade etmişti. 2012 yılında Senato’dan geçirdiği Ermeni Soykırımını İnkarının Cezalandırılması Yasası, Fransa Anayasa Konseyi tarafından iptal edilmişti.
21-22 Nisan 2012’de yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimleri ilk turuna katılan 10 aday arasında yüzde 28.63 oy alan Sosyalist Parti adayı François Hollande’ın ardından yüzde 27.18 oy ile ikinci tura kalmıştı. 5-6 Mayıs 2012 Tarihlerinde yapılan 2. tur sonucunda Cumhurbaşkanlığı seçimlerini oyların yüzde 51.9’nu alan Sosyalist Parti adayı François Hollande’a karşı kaybetmişti.
Cumhurbaşkanlığı görev süresinin dolmasının ardından Anayasa Konseyi tabii üyesi olarak göreve başlamış ancak 2012 cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasındaki usulsüzlükler nedeniyle görevinden istifa etmişti. 29 Kasım 2014 tarihinde UMP Genel Başkanlığına seçilmişti.