Sarkozy’nin üç yıl cezası onaylandı: İnfazı 1 yıl ev hapsi

Fransa'nın eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin bir yargıca hakkındaki davalarla ilgili bilgi almak için rüşvet vermekle suçlandığı ve iki yılı tecilli üç yıl hapis cezası aldığı davada istinaf kararı onadı. Buna göre Sarkozy, savaş sonrası dönemde hapis cezası alan ilk cumhurbaşkanı olacak.

Dünya 18 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Nicolas Sarkozy, 5. Cumhuriyet döneminde hapis cezası alan ilk cumhurbaşkanı olabilir. Fotoğraf: Shutterstock

Fransa’nın eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, 2007’de cumhurbaşkanlığı için yürüttüğü seçim kampanyasını, dönemin Libya lideri Muammer Kaddafi’den aldığı yasa dışı maddi destekle yürütmekle itham ediliyordu.

Kaddafi de 2011’de öldürülmesinden kısa bir süre önce Sarkozy’nin kendisine gelip para istediğini belirterek, “Sayemde seçimi kazandı” sözleriyle iddiaları desteklemişti. Bunun ortaya çıkması üzerine 2013 yılında Sarkozy’ye ön soruşturma açıldı. İş insanı Ziad Takieddine ise 2019’da yaptığı açıklamalarda Fransa seçimlerinden önceki yıl Sarkozy’ye Libya’dan 5 milyon euro getirdiğini söylemişti.

Bu ön soruşturmanun sonucunda eski cumhurbaşkanı, 21 Mart 2018’de başkent Paris’te gözaltına alındı. Yaklaşık 30 saat süren gözaltının ardından Sarkozy hakkında ‘seçim kampanyasına yasa dışı finansman sağlamak, yolsuzluğa karışmak ve Libya’dan aldığı fonları gizlemek’ iddialarıyla soruşturma açıldı.

Ancak Sarkozy’nin ceza almasına yol açan dava bu değil. Bu sadece ceza almasına sebep olan olaylar zincirinin bir parçası. Sarkozy, kendisine açılan davalarla ilgili bilgi edinmek için eski avukatı Thierry Herzog aracılığıyla eski yargıç Gilbert Azibert’e rüşvet vermekten iki yılı tecilli üç yıl hapis cezasına çarptırıldı. Soruşturmayı yürüten savcılar Sarkozy’nin iki resmi telefon hattını dinledi ve cumhurbaşkanının, eski avukatı ile iletişime geçmek için ‘Paul Bismuth’ adında üçüncü bir gayrıresmi telefon hattı kullandığı sonucuna vardı.

Ceza istinafa taşınsa da Sarkozy’nin cezası onandı. Sarkozy mahkeme kararınca cezaevine gitmese de üç yıl boyunca ev hapsinde elektronik kelepçe takmak zorunda kalacak. Ancak Sarkozy karara itiraz etmekte kararlı. Avukatı Jacqueline Laffont, istinafa itiraz ederek Yargıtay’a başvuracaklarını, “Sarkozy suçlandığı davada masumdur, itiraz hakkımızı sonuna kadar kullanacağız” sözleriyle duyurdu.

Karar son olarak Yargıtay’da da onanırsa Sarkozy, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonraki 5. Cumhuriyet döneminde hapis cezası alan ilk cumhurbaşkanı olacak.

İcraatin içinden: Fransız ajan Kaddafi'nin devrilmesini ve öldürülmesini anılarında anlattıİcraatin içinden: Fransız ajan Kaddafi’nin devrilmesini ve öldürülmesini anılarında anlattı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.