Dünyadan hava manzaraları: Japonya yine tayfuna teslim, Fransa yanıyor

Dünya en sıcak günlerden geçiyor. Bazı bölgeler orman yangınlarına esir olurken, bazı bölgeler fırtına ve tayfunlara esir. Hepsinin ortak noktası ise büyük hasarlara yol açmaları.

Çevre 16 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Fransa'daki orman yangınında 500 hektar arazi yandı. Fotoğraf: AA

Kayıtlara geçen en sıcak ayı geride bıraksak da orman yangınları dünyanın peşini bırakmıyor. Geçen ay İtalya, Yunanistan ve İspanya büyük orman yangınlarıyla savaştı. Hawaii’deki Maui adasında geçen salı başlayan orman yangınlarında 96 kişi ölürken, tarihi Lahiana kentinden geriye hiçbir şey kalmadı. Türkiye’nin de çeşitli yerlerinden neredeyse her gün yangın haberleri geliyor.

Dünyanın bir kısmı kelimenin tam anlamıyla yanarken, Çin, Japonya, Güney Kore gibi Asya ülkelerinin başı da tayfunlarla dertte. Önce Doksuri tayfununun vurduğu bölgede, sonra Khanun tayfunu baş gösterdi. Japonya şimdi Lan tayfununun etkisi altında.

Japonya’da 240 bin kişi güvenli yerlere tahliye edildi

Pasifik Okyanusu’ndan Japonya’ya yaklaşan Lan tayfunu, dün sabah saatlerinde Tokyo’nun güneybatısındaki Wakayama vilayetinin güney ucunda karaya çıktı ve kuzeye doğru ilerlerken Japonya’ya şiddetli yağmur ve güçlü rüzgarlar getirdi.

Yetkililer, nehirlerin kıyılara kadar yükselmesi ve bazı köprülerin bir kısmının yıkılması nedeniyle sel ve heyelan uyarısı yaptı. Bazı bölgelerde hortumlar oluşsa da herhangi bir hasar yaşanmadı.

Saatte yaklaşık 15 kilometre hızla hareket eden fırtına sebebiyle on binlerce evin elektriği kesildi, yaklaşık 900 uçuş iptal edildi ve 240 bin kişinin güvenli yerlere taşınması talimatı verildi.

Fransa’da 500 hektar arazi yandı

Şimdi de Avrupa’ya gelelim. Fransa’nın güneyinde İspanya sınırına yakın Pyrénées-Orientales’de çıkan yangın 500 hektarlık araziyi kül etti ve bir kamp alanı tahrip oldu. Yangın kontrol altına alınmadan önce bölgeden 2000 kişi tahliye edildi. Yetkililer yangında kimsenin yaralanmadığını bildirdi.

Yangının şiddetli sıcaklık, kuruluk ve saatte 180 km’ye varan fırtınalı rüzgarlar nedeniyle savunmasız turistik bölgeyi yıkıp geçtiği söylenildi. Yangına 480’den fazla itfaiyeci müdahale etti.

Fransa Çevre Bakanı, iklim krizinin yangının büyümesine yardım eden kurak koşulları daha da kötüleştirdiğini söyledi. Ekolojik Dönüşüm Bakanı Christophe Béchu, yangın bölgesini ziyareti sırasında, “Kuraklık ve yangın aynı madalyonun iki yüzü… İklim değişikliğinin” dedi.

Béchu, geçen yıl 70 bin hektar alanın yanması göz önüne alındığında bu yaz daha az yangın görüldüğünü belirtmekle birlikte henüz bu sıcak mevsimin bitmediğini, dolayısıyla ‘mütevazı’ konuşmak gerektiğini söyledi.

Hawaii'de 96 kişiyi öldüren orman yangınları işte böyle büyüdüHawaii’de 96 kişiyi öldüren orman yangınları işte böyle büyüdü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.