İşte üçüncü yılına giren savaşın maliyeti: Ukrayna’nın 486 milyar dolara ihtiyacı var

BM'nin raporunda Ukrayna'nın yeniden inşası için 486 milyar dolara ihtiyacı olduğu belirtildi. Raporda ABD'den gelecek 60 milyar doların yolunu gözleyen Kiev'in 2024'te restorasyon için 15 milyar dolar harcaması gerektiğine dikkat çekildi.

Dünya 15 Şubat 2024
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski Zaporojye'de. / Fotoğaf: Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi

Üçüncü yılına giren Rusya işgali dolayısıyla Ukrayna’nın yeniden inşası tartışmaları devam ediyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde Başkan Joe Biden yönetiminin 60 milyar dolarlık mali destek konusunda ABD Kongresi’ni ikna edemediği, Avrupa Birliği’nin de (AB) yalnızca 50 milyar euro ile arka çıkabileceği Ukrayna giderek yalnızlaşıyor. Çünkü Kiev’in müttefiklerinin taahhüt edip de gerçekleştiremediği yardımlardan da fazlasına ihtiyacı var. Rusya’nın 2022 Şubatında başlattığı savaşın maliyeti Birleşmiş Milletler’e (BM) göre 486 milyar dolar.

BM, Dünya Bankası, Avrupa Komisyonu ve Ukrayna hükümeti tarafından hazırlanan raporda Ukrayna ekonomisinin Rusya ile çatışmalardan gördüğü zararın tahminlerine yer verildi. Rapora göre Ukrayna doğrudan 152 milyar dolarlık zarar gördü ve yeniden inşa için gerekli 486 milyar doların 15 milyar dolarına da bu yıl ihtiyacı var. Rapora göre bu 15 milyar dolar inşaat ve restorasyon işleri için kullanılacak. Ancak Ukrayna’nın tek derdi bu da değil; cephedeki öncelikleri için harcamak üzere müttefiklerinden gelmesi planlanan yardımlar adeta aslanın ağzında. AB Macaristan’ı zar zor ikna ederken ABD’de bir ilerleme yok. Washington’da Senatodan geçen Ukrayna’ya 60 milyar dolar öngören yardım başka ülkelerden ziyade kendi sınırlarına harcama yapılmasında ısrar eden Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Temsilciler Meclisi yolunda tıkandı. Bu tıkanıklığı aşmak için garip yollara başvuranlar bile oldu. Mesela yine bir Cumhuriyetçi olan Mike Turner. Turner cumhuriyetçi ama Ukrayna’ya yardım konusunda Demokratların safında yer alıyor. Ulusal güvenlik tehdidiyle yola getireceğini umduğu partisi için en son Rusya’nın uzaya nükleer silah yerleştireceğini söyleyerek ülkesinde yürekleri hoplatıverdi (Bu kargaşayı uzun uzun anlattığımız haberimizi okumak için tıklayınız). Ama bu hamle de yardımın onaylanmasına yardımcı olacak gibi görünmüyor, Ukrayna da bekleyişini sürdürüyor.

BM raporuna geri dönecek olursak  ülke ekonomisinin toparlanabilmesi için gelecek 10 yılda 486 milyar dolar gerektiği belirtiliyor. Raporda bu miktarın yüzde 17’sinin konut inşaatı, yüzde 15’inin ulaşım, yüzde 14’ünün ticaret ve sanayi, yüzde 12’sinin tarım ve yüzde 10’unun enerji yatırımları için kullanılması tavsiye ediliyor. Yine raporda savaştan en çok etkilenen alanların konut ve toplumsal hizmetler, ulaştırma, ticaret, sanayi, enerji ve tarım olduğu kaydedilerek Kiev’in en çok zarar gören bölgeler arasında olduğuna işaret ediliyor.

Ukrayna Başbakanı Denis Şmigal raporda yer alan açıklamasında ülkesi için sağlanacak mali yardımın ana kaynağının Batılı ülkelerde dondurulan Rus varlıkları olması gerektiğini bildirdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Batılı ülkelerin dondurduğu Rus varlıklarına elkoyma girişimlerini haydutluk olarak tanımlamıştı.

Washington karıştı, Kremlin sert çıktı: 'Yıldız Savaşları' endişesi mi, Ukrayna'yı finanse etme çabası mı?Washington karıştı, Kremlin sert çıktı: ‘Yıldız Savaşları’ endişesi mi, Ukrayna’yı finanse etme çabası mı?

Carlson röportajı Putin'i tatmin etmemiş: Daha agresif olmasını beklerdimCarlson röportajı Putin’i tatmin etmemiş: Daha agresif olmasını beklerdim

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.