Carlson röportajı Putin’i tatmin etmemiş: Daha agresif olmasını beklerdim

Rus lider Putin'in eski Fox News sunucusu Carlson ile söyleşisi tüm dünyada yankılandı. Ama mülakat Putin'e yeterince "zorlu" gelmemiş olacak ki "sert olmayan sorular karşısında şaşırdığını" ve "yeterince tatmin olmadığını" söyledi.

Dünya 15 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Tucker Carlson ve Vladimir Putin'in mülakatından bir kesit.

Geçen hafta dünyanın en çok konuştuğu konulardan biri Amerikan sağının önde gelen temsilcilerinden eski Fox sunucusu Tucker Carlson’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e mikrofon uzatmasıydı. Görüşme iki saat sürmesine rağmen yalnızca bir saat içinde milyonlarca görüntülenme aldı, hemen ertesi gün diğer dillere çevrildi. Video Türkiye’de gece yarısı yayınlanmasına rağmen Putin’in sözlerini alıntılayan yüzlerce tweet atıldı. Bugün itibariyle videonun X’te görüntülenme sayısı 201 milyon. Carlson röportajın etkisinden gayet memnun olsa gerek, peki ya Putin bu konuda ne düşünüyor?

Rus lider mülakat için Carlson’a teşekkür etti, ama yeterince “zorlu” geçmemesine de şaşırdığını da belirtti. Dün Rus televizyon sunucusu Pavel Zarubin’e konuşan Putin aslında Carlson’ın daha agresif davranmasını istediğini, ABD’li sunucuya ancak böyle aynı sertlikte cevap verebileceğini itiraf etti. Putin “Dürüst olayım, agresif davranacağını ve sert sorular soracağını düşünmüştüm. Buna hazırlanmak bir yana öyle olsun istiyordum. Çünkü böylelikle ona aynı şekilde cevap verme hakkına sahip olacaktım” dedi.

Putin “sertlikten” kastını da anlattı. Carlson’ın sözünü daha sık kesmemiş olmasına şaşırdığını söyleyen Putin “Açıkçası röportajdan tam anlamıyla tatmin olmadım” dedi.

Carlson röportajda sert sorular sormadığı gerekçesiyle Batı medyasında bazı kesimler tarafından eleştirilmişti. Putin, Carlson’ın birkaç kez sözünü kesmeye çalıştığını kabul etse de gazeteciyi “sabrı” için övdü. Putin’in mülakatını takip eden saatlerde Carlson’dan yalnızca Moskova’nın metro istasyonlarının övüldüğü bir video geldi.

Carlson’ın Putin’le yaptığı söyleşi neredeyse üç yıl önce başlayan Ukrayna savaşından bu yana Putin’in bir gazeteciyle yaptığı ilk mülakat oldu. Araya şaka da karıştıran Putin burada gayet ılımlı bir portre çizdi. Rusya’nın Ukrayna’da yenilmesinin “imkansız” olduğunu anlamak gerektiğini söyleyen Putin “Bugün Batı ile doğrudan diyalog kuramadığımız için… Sayın Carlson’a aracılık rolü üstlendiği için minnettar olmalıyız” dedi.

Carlson röportajı ilk duyurduğunda Batı medyasını yalnızca Ukrayna Devlet başkanı Volodimir Zelenski ile konuşarak “gazetecilik değil, propaganda yapmak”la suçlamıştı. Ancak sonrasında CNN, BBC gibi pek çok yayın kuruluşu Putin’e konuşması için talep gönderdiklerini, ancak talebin kabul edilmediğini söyledi. Kremlin de Carlson’ın “Putin’e mülakat teklifi gitmiyor” sözlerini yalanlayarak aksine çok fazla teklifin geldiğini belirtmişti. Putin özellikle Carlson’ın mülakat teklifini kabul etme sebebi olarak da eski Fox News sunucusunun yaklaşımının birçok Batılı haber kuruluşunun “tek taraflı” haberlerinden farklı olmasını göstermişti. Savaşın başından bu yana Carlson ABD’nin Ukrayna’ya yaptığı savaş yardımlarını eleştiriyor.

‘Savaş bir buçuk yıl önce bitebilirdi’

Putin Zarubin’le mülakatı sırasında Ukrayna savaşının hâlâ devam etmesinden de Batı’yı sorumlu tuttu. Rus lider “Mart 2022’de İstanbul’daki görüşmelerde varılan anlaşmalara uyulsaydı Ukrayna savaşının bir buçuk yıl kadar önce bitebileceğini” de söyledi.

Başta ABD olmak üzere pek çok Batılı ülke savaşın başından bu yana Rusya’ya katı yaptırımlar uygulamanın yanı sıra Ukrayna’ya çok miktarda silah ve para yardımı yaptı. Daha iki gün önce Amerikan Kongresi’nin üst kanadı Senato’da Ukrayna’ya 60 milyar dolarlık yardım geçti.

Zelenski bu yardım için ABD’ye övgüler düzerek “Dünya istikrarı sağlaması, hayatların korunmasına yardımcı olması ve özgürlüğü muhafaza etmesi için Amerikan liderliğini arıyor” sözlerini dile getirdi.

Tucker Carlson'dan unutulmayacak söyleşi: Putin ılımlı ve diyaloğa hazır bir portre çizdiTucker Carlson’dan unutulmayacak söyleşi: Putin ılımlı ve diyaloğa hazır bir portre çizdi

Zelenski 60 milyar dolara çok sevindi: Dünya Amerikan liderliğini arıyorZelenski 60 milyar dolara çok sevindi: Dünya Amerikan liderliğini arıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.