Şehidin amcası: Özgür Özel ailemizin çocuğudur
Avrupa'daki meslektaşları gibi Yunan çiftçiler de mali yardım talep etmek için traktörlerle başkent Atina'daki parlamento binası önünde protesto gösterisi düzenledi.
Yunanistan’da yüksek üretim maliyetlerine kızan binlerce çiftçi protestolarını başkent Atina’ya taşıdı. Yunan parlamentosunun önünde çok sayıda parlak renkli traktör korna çalarak park ederken çifçiler hep bir ağızdan taleplerini dile getirdi. Bir pankartta “Biz olmasak aç kalırsınız” yazıyordu.
Talepleri Avrupa’nın başka yerlerindeki protestolara benzeyen çiftçiler haftalar boyunca otoyollarda ve kırsal kasabalarda ara sıra blokaj eylemleri düzenledi. Orta Yunanistan’daki çiftçiler geçen yıl yaşanan büyük sel felaketinin yaralarını ancak sarıyor.
‘Without Us, You Don’t Eat’: Greek Farmers Ride Some 200 Tractors to Athens to Demand Financial Help (Vids) https://t.co/JhcYw4Rj2r
— Mary Sutton Greeley (@Lucky_finds) February 20, 2024
Kiryakos Miçotakis önderliğindeki merkez sağ hükümet çiftçilere sempati duyduğunu ifade etse de bütçe kısıtlamalarının elektrik maliyetlerinde önemli indirimler dışında diğer taleplerin önüne geçtiğini söyledi.
Protestocular ise bunun yeterli olmadığını söylüyor. Ayrıca vergisiz yakıt, borç affı, yabancı rekabete karşı önlemler ve doğal afetlerden kaynaklanan zararların daha hızlı tazminini istiyor.
Yunan çiftçiler ayrıca Avrupa Birliği (AB) kriterleriyle üretim yaptıkları için dış piyasadan gelen tarım ürünlerinin düşük maliyetlerinin haksız rekabete neden olduğuna dikkati çekti.
Erken saatlerde yaklaşık 200 traktörden oluşan konvoy Yunanistan’ın orta kesimindeki Kastro köyünden Atina’ya 120 kilometre yol kat etti.
Bazı çiftçiler içinde bulundukları durumun sembolü olarak sahte tabut ve çelenkler taşıyarak slogan attı: “Başınızı öne eğmeyin.” Diğerleri ise kiraladıkları otobüslerle ya da güneydeki Girit adasından feribotla geldi.
Bir dayanışma gösterisi olarak yüzlerce öğrenci çiftçilere katıldı ve hükümetin üniversite eğitimi üzerindeki devlet tekeline son verme planını protesto etti.
Tarım dergisi yazarı Stavros Pesiadis 20 yıllık meslek hayatında Atina’da ilk kez bu kadar kalabalık bir çiftçi eylemine tanık olduğunu söyledi.
Tarım sektöründeki temel sorunların elektrik, mazot fiyatlarındaki yükseliş ve AB’nin çevre kirliliğine karşı aldığı önlemlerin üretim maliyetlerinde neden olduğu artışla başladığını ifade eden Pesiadis bu sorunların tüm Avrupa’da olduğu gibi Yunanistan’da da çiftçileri zora soktuğunu belirtti.
Arıcılık yapan Panayotis Kuçomikos mesleğinin kaybolmak üzere olduğunu dile getirerek eyleme mesleğini korumak için katıldığını söyledi. Kuçomikos “Üretim maliyetlerini karşılayamamak gibi dev sorunlarımız var. Ne mazot ne tarım ilacına para yetişiyor. Devlet bunun için bir şey yapmalı” diye konuştu.
Fıstık Üreticisi İlyas Karatas da “Mazot ve elektrik gibi girdilerde üretim maliyetlerinin artması bizi dibe düşürdü. Üretimin sürdürülebilir olması için çok para harcamak gerekiyor. Vergiler de üretim maliyetleri de bizi yoruyor. Kazandığımız para da gidiyor, kafa kafaya geliyor” dedi.
Üretici fiyatları ile raf fiyatları arasındaki farka dikkati çeken Karatas şöyle konuştu:
“Aracılar ürünleri bizden ucuza alıp yedi katı fiyata satıyor. Orada büyük sorun var. Devlet Avrupa Birliği nedeniyle herhangi bir müdahalede bulunamıyor. Bir tek domates şu an 10 sent ise bu yakında tüketiciye 50 sente veya bir euro’ya ulaşacak. Aracılara müdahale edilmedikçe sorun çözülmeyecek. Tüccarlar da para kazansın tabii, ama olması gerektiği kadar.”
Hükümet protestoyu engellemek için daha önce yaptığı tehdidi geri aldı. Karayolu trafiğini yönlendirmek için polis görevlendirildi ve Atina merkezi sürücülere ve toplu taşıma araçlarına kapatıldı.
Başbakan Miçotakis pazartesi günü televizyonda ek vergi indirimleri ve imtiyazları destekleyemeyeceğini, ancak protestocularla görüşmelere devam etmek istediğini söyledi.