Teknofest ilk kez Ankara’da… Selçuk Bayraktar: 1 milyondan fazla genç başvurdu
Türkiye'nin tasarım ve üretimini milli imkanlarla gerçekleştirdiği ilk savaş uçağı Kaan dün çok önemli bir sınavı daha başarıyla geçti, ilk kez uçtu. Kaan tamamlandığında 5. Nesil özellikleri taşıyacak, TSK bünyesine 2030'dan itibaren girecek.
Türkiye’nin kendi milli imkanlarıyla tasarımından üretimine her şeyini gerçekleştirdiği savaş uçağı Kaan dün son derece önemli bir sınavı daha başarıyla geride bıraktı ve ilk kez uçtu. Ankara semalarında gerçekleşen uçuş büyük ilgi gördü ve başarıyla tamamlandı.
Türkiye’nin kendi milli savaş uçağını yapma projesi uzun süredir devam ediyor ama esas büyük hareketlenme ABD’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alındı diye Türkiye’yi F-35 savaş uçağı projesinden dışlamasından sonra yaşandı.
Savunma Sanayii Başkanlığı koordinatörlüğünde Türkiye Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından tasarlanıp ilk prototipi de üretilen Kaan, proje tamamlandığında 5. Nesil Savaş uçağı sınıfında olacak. Yani, hem görünmezlik özelliğine sahip olacak, hem bilgisayar bağlantılarıyla uzaktan savaş yürütebilecek hem de savaş koordinasyonu yapabilecek.
Dünkü uçuşa varana kadar çok sayıda önemli aşamadan geçti Kaan. Uçuş öncesinde fırlatma koltuğu testleri, tam boy statik testi, kontrol yüzeylerinin atalet ve statik testleri, iniş takımı düşürme testleri, sistem entegrasyon laboratuvarında aviyonik sistem testleri, yakıt testleri gibi aşamaları tamamlayan Kaan, son olarak pistte yavaş ve hızlı taksi testlerini de başarıyla geçmişti.
Dün sabah saatlerinde, Türkiye Havacılık ve Uzay Sanayii tesislerinin de olduğu Ankara’daki Mürted Hava Üssünde piste çıkan Kaan önce motorlarını çalıştırdı, ardından da taksi yapıp piste çıktı ve havalandı. Kaan’ın bu ilk uçuşunda pilot koltuğunda test pilotu Barbaros Demirbaş oturdu.
Türkiye'nin milli muharip uçağı KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi https://t.co/0Fa13P8m6d
— AA Canlı (@AACanli) February 21, 2024
Kaan ilk olarak 17 Mart 2023’te hangardan çıkarak pist başı yapmıştı. 11 aylık süreçte Türk mühendisleri tarafından gökyüzüyle buluşturulmak için hazırlandı. İlk uçuş görevi için girdiği testleri başarıyla tamamlandı.
Tasarım ve imalatıyla milli olan Kaan’ın kanat açıklığı 14, yüksekliği 6, uzunluğu ise 21 metre. Kokpiti ise tek kişilik. Çift motoru, yüksek manevra kabiliyeti, radara düşük görünürlüğü, gövde içi silah taşıyabilmesi ve elektronik harp kabiliyeti de Kaan’ın dikkat çeken özelliklerinden.
Milli muharip uçak Kaan projesi tamamlandığında Türkiye bu seviyede (5. Nesil) uçak üretebilen beş ülkeden biri olacak. Milli savaş uçağı her türlü hava-hava ve hava-yer hedeflerine stratejik taarruz imkanı sağlayacak. Yüksek hava muharebe menzili ve süpersonik hızda hassas ve tam vuruş özellikleri ile fark yaratacak.
Kaan insansız hava araçları, havadan ihbar, kontrol gibi platformlar ve tedarik edilmesi planlanan diğer unsurlarla ortak çalışabilecek.
Yeni nesil silahlarla havadan havaya muharebe, süpersonik hızda dahili silah yuvalarından hassas vuruş gerçekleştirebilecek olan Kaan yapay zeka ve nöral ağ desteğiyle artırılmış muharebe gücü sağlayacak.
Dün son derece önemli bir aşamasını geride bırakan Kaan’ın önünde daha uzun bir yol var.
Türkiye, Kaan’ı öncelikle kendi ihtiyaçları için yapmaya uğraşıyor ama Kaan tam olarak başarıldığında ihraç da edilecek. O yüzden uçağa gücünü verecek olan çift jet motorunun da milli imkanlarla yapılması ve uçağın üzerine takılması son derece önemli.
Bu amaçla TUSAŞ uzun zamandan beri çalışıyor. Türkiye’de milli imkanlarla geliştirilmiş kimi jet motorları var, bu motorlar daha şimdiden yerli üretim Gökbey helikopterlerde kullanılıyor. Şimdi sıra savaş uçağına güç verecek ve onu ses hızının bir hayli üzerine çıkaracak olan motorda.
Motorun geliştirilmesiyle eş zamanlı olarak uçağın ‘aviyonik’ diye adlandırılan elektronik uçuş sistemlerinin ve entegre uçuş bilgisayarının geliştirilmesine de devam edilecek. Daha şimdiden uçağın üzerinde aviyonik sistemler var ama bu sistemlerin savaş ortamları için çok daha fazla geliştirilmesi gerekiyor.
Yapılan planlamaya göre Kaan savaş uçakları 2030’dan itibaren Türk Hava Kuvvetleri’nde hizmete girmeye başlayacak.
Kaan’ın dünkü ilk uçuşu siyasette ve sosyal medyada ciddi bir yankı yarattı. Kaan’ı ilk uçuşundan sonra kutlayanlardan biri de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dı.
Ak Parti’nin Afyonkarahisar’da düzenlediği mitingde konuşan Erdoğan, “Türkiye, kendi 5. nesil savaş uçağını üretme yolunda çok kritik bir eşiği daha geride bıraktı. Bugün Türk savunma sanayinin gurur günlerinden birini daha yaşadık. Milli muharip uçağımız Kaan ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi” dedi.