Özgür Özel: DEM Parti’nin gerekirse bize kaybettirme stratejisi var

CHP Genel Başkanı Özgür Özel DEM Parti'nin 2019'dakinin aksine 'CHP'ye kaybettirmek üzerine strateji' kurduğunu söyledi. Özel DEM Parti’nin aday çıkarmasıyla ilgili de “Şimdi DEM’li çayları içme zamanı Erdoğan'la Bahçeli’de” dedi.

Siyaset 21 Şubat 2024
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel Ankara gazetecileriyle bir araya gelerek gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Özel yerel seçimlerle ilgili dikkat çekici açıklamalar yaptı.

Önümüzdeki seçimlerde ittifak olanaklarının sınırlı kalmasının 31 Mart yerel seçimlerinde aleyhte bir durum gibi göründüğüne işaret ederek “Ama diğer yandan seçmende, seçmenin reflekslerinde değişiklik yok. 2019 başarısını bize yaşatan seçmenin Saray’a, Bahçeli’ye itirazı devam ediyor” dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) kendi stratejisine göre hareket ettiğini ve uygun gördüğü adayı desteklediğini belirten Özel “Düne kadar Mersin’de anlaştık! Nerede anlaştık? Adana’da, Mersin’de aday çıkarıyor. Onlar bakıyor, kent uzlaşısı var mı, yok mu? Şimdi DEM’li çayları içme zamanı Erdoğan’la Bahçeli’de” diye konuştu.

Özel ertelenen Filistin gezisini 15 Nisan’da gerçekleştireceğini ve Ramallah’a gideceğini de açıkladı.

DEM Parti aday çıkardı ama Cumhur İttifakı ikna olmadı: Ayrı aday gösterme sinsi bir oyunDEM Parti aday çıkardı ama Cumhur İttifakı ikna olmadı: Ayrı aday gösterme sinsi bir oyun

Yerel seçim için sadece il mitingleri değil kritik yerlerde ilçe mitingleri de yapmak istediklerini belirten Özel “Risk ve fırsat analizi yaparak fırsatın yüksek olduğu ya da riskin bulunduğu, kazanma çizgisinin hemen altında ve üstünde olduğumuz yerlere ağırlık vereceğiz. Mesela Kırıkkale, Kastamonu, Malatya’da mutlaka yapacağım. Çünkü bu üçünde çok ciddi fırsat var. Ölçme değerlendirme biriminin başındaki arkadaş Malatya anketini gösterirken ‘asrın sürprizi burada bekliyor’ dedi” diye konuştu.

‘DEM Parti’nin bize gerekirse kaybettirmek stratejisi var’

HDP’nin 2019’da muhalefeti bir talebi olmaksızın desteklediğini belirten Özel yerel seçimlerde DEM Parti için “Bu seçimde gücünü AK Parti’ye değil biraz da muhalefete göstermek talebinde. DEM Parti’nin izlediği stratejide –kendi sözcüleri, milletvekillerinden okuduğumuz- AK Parti ile de 1 Nisan sonrasına yönelik, kayyım atama meselesi başta olmak üzere çeşitli görüşmeler yapılıyor. Bize kazandırmak değil, gerekirse kaybettirmek üzerine bir strateji var. İYİ Parti ve diğer ittifak ortaklarımızla iş birliği yapma gayretleri çok sınırlı kaldı. O yüzden şartlar çok lehimize değil gibi gözüküyor. Ama diğer yandan seçmende, seçmenin reflekslerinde değişiklik yok. 2019 başarısını bize yaşatan seçmenin Saray’a, Bahçeli’ye itirazı devam ediyor. Kent suçlarına, israfa itirazı devam ediyor” dedi.

İYİ Parti’yle yapılan işbirliği görüşmesiyle ilgiliyse “5 Kasım’da parti yönetimine geldiğimizde ortadan kalkmış bir ittifak kapasitesi vardı. Gizli protokol yüzünden DEM seçmeni ‘Biz Soylu’dan kaçarken Zafer’e mi tutulduk’ diyordu. Diğerleri de çok sert eleştiriyordu. Ben beyaz çiçeği aldım gittim (İYİ Parti’ye) ama ittifak yapmaya razı edemedim. Ama özenli bir dil kullanmaya ve muhalefete muhalefet etmemeye, çatışmamaya devam edeceğiz. Partilerin kendi düşünceleri olabilir ama yerel seçim olduğu için seçmenin burada kendini ve kentini düşüneceğini düşünüyorum” diye konuştu.

‘Hatay’da TİP, DEM, sol partiler taraf seçerse biz kazanıyoruz’

Tepkiler, tartışmalar ve alternatif aday arayışlarının ardından yeniden Lütfü Savaş’ın aday gösterildiği Hatay’la ilgili  de konuşan Özel “Hatay’da bir Hatay ittifakına ihtiyaç var. AK Parti ile aramızda bazen önde, bazen geride üç-dört puan fark var. Sebebi Hatay’da duyguların çok yüksek olması. Ama bir gerçek var Hatay’da, AK Parti ile CHP arasındaki yarışa TİP, DEM, diğer irili ufaklı sol partiler müdahil olur ve taraf seçerlerse biz seçimi kazanıyoruz. Başkanımızı çağırdım, anketlerimizi koydum. Basına 45 dakika diye yansıdı ama 80 dakika enine boyuna konuştuk. Sonra dağılıp serbestçe düşünelim, bir formül bulalım, dedik. Ben pek çok siyasi partiyle temas ettim. Başkan görüşmeler yaptı. Ben Lütfü Savaş’a ‘Sizi dışarıda bırakmayacak bir formüle ihtiyacımız var’ dedim. Çünkü Savaş AKP ve MHP seçmeninden çok ciddi oy alıyor, bu tüm anketlerde böyle. Lütfü Savaş’sız da olmayacak, bu şartlarda Savaş’la da olmayabilir. Risk var, formül bulalım dedik. Şimdi biz bu formül üzerinde çalıştık ve gece bir kez daha oturduk. Bu sefer tam bir saat sürdü. Lütfü Bey’le görüştük, devam kararı aldık. Bugün dile getirdiğim gibi özeleştiri veriyoruz. AK Parti’nin karşısında en güçlü seçenek olarak bir başka alternatif yok orada. Ama önümüzdeki günlerde Hatay’da ‘kent uzlaşısı’ sağlayacak temasları da yaptık. Bunun semerelerini alacağız. Benim gördüğüm kadarıyla seçimde kafa kafayayız. Hatay’ın AK Parti’ye muhalif yüzde 16-17 kararsız, yüzde 10-12’de diğer partilerde olan (TİP, DEM ve diğer partiler) oylarının sandığa giderken seçimi bize kazandıracağını düşünüyorum” diye konuştu.

Özel,  Lütfü Savaş’ın bu süreçte yıpratılması ile ilgili soruya ise “Anketler ‘Kazanacaksan Lütfü Savaş’la kazanacaksın’ı gösteriyor. CHP’nin oyunun çok düşük olduğu ova bölgesinde çok ciddi desteği var. Ayrıca Savaş’a tepki gösteren muhalif seçmenin gönlünü alırsa da banko kazanacağını gösteriyor. İkincisi Hatay’da ‘kanaat önderleri’ de Lütfü Savaş ile ya da Savaş’ın destek vereceği bir adayla bunun olabileceğini söylüyor. Üçüncüsü de onunla çalışacak örgüt. Merkez Yürütme Kurulu (MYK) salonunda ilçe başkanları, il örgütü ile toplandık. Lütfü Savaş dışında bir seçenek dile getirmediler, ‘Biz alırsak Lütfü Bey’le alırız, bu seçim alınır’ dediler. Biz de ‘alın o zaman’ dedik ve müzakereleri bitirdik” diye yanıt verdi.

‘AK Parti’ye emanet edeceğime Lütfü Bey’e emanet ederim’

“Lütfü Bey’in 1 Nisan’da ‘bu parti yönetimi beni yıprattı, yalnız bıraktı’ diye istifa etmesi söz konusu olabilir mi, kazandığınızda kaybetme riskini görüyor musunuz?” sorusunu ise “Lütfü Bey ayrılırken ‘Çok zor bir süreci birlikte geçirdik ama siz bana hiç haksızlık yapmadınız. Bu süreçte beni herkes çok üzdü, ama benim kadar üzülen ikinci kişi sizi gördüm. Teşekkür ederim. Ben 1 Nisan’da buraya bizzat gelip teşekkür edeceğim. Borcumu ödeyeceğim’ dedi. 1 Nisan’dan sonrasına bir sürpriz olmaz. Bir de 1 Nisan günü Hatay’ı AK Parti’ye emanet edeceğime, Lütfü Bey’e emanet etmeyi tercih ederim” diye cevapladı.

‘DEM’li çayları içme zamanı Erdoğan ve Bahçeli’de’

CHP lideri iktidar kanadından gelen DEM Parti eleştirileri için “Kent uzlaşısını DEM ile CHP anlaştı gibi kullanılıyor. Biz kent uzlaşısını ‘Bizim de oy verebileceğimiz aday varsa destekleriz’ olarak okuyoruz. Düne kadar Mersin’de anlaştık! Nerede anlaştık! Adana’da, Mersin’de aday çıkarıyor. Onlar bakıyor, kent uzlaşısı var mı, yok mu? Şimdi DEM’li çayları içme zamanı Erdoğan’la Bahçeli’de” dedi.

‘Avuçlarını yalarlar’

Parti içi muhalefetin 1 Nisan’ı beklediğine dair söylentilere ise “Parti içindeki birkaç hazımsız ve saçma sapan tutum ve tavır içinde olan çok azınlık kişinin sesini duyurabilmek için iktidar medyasının gösterdiği mücadeleyi görüyorsunuz. Gece üç saat boyunca CHP konuşuyorlar. İliç varken CHP konuşacak kadar şuurunu kaybetmiş ve bizden korkan bir süreç var. O yüzden 1 Nisan’ı bekleyenler, ama Recep Tayyip Erdoğan ama parti içindeki 3-5 hazımsız, avuçlarını yalarlar” diye tepki gösterdi.

Selahattin Demirtaş: DEM Parti ve AKP'nin görüşmemesi büyük eksiklikSelahattin Demirtaş: DEM Parti ve AKP’nin görüşmemesi büyük eksiklik

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.