Kesin karar verildi: Kira artışında ‘Yüzde 25 tavanı’ temmuzda kalkıyor

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'a göre temmuzda kira artışındaki yüzde 25 sınırlamasını uzatmaya gerek kalmayacak. Tunç Maliye Bakanının enflasyon hedefleriyle ilgili sözlerinin bunu gösterdiğinin altını çizdi.

Ekonomi 25 Şubat 2024
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Kira artışında yüzde 25'lık sınırlama sorunları çözemedi.

Hükümetin kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlamak için 2022 yılının haziran ayı başında çıkardığı ve yürürlük tarihini daha sonra 1 Temmuz 2023’ten bu yılın temmuzuna kadar uzattığı yasa tarihe karışıyor. TV 100’e konuşan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç kira artış sınırlamasının temmuz ayında yeniden uzatılmasına gerek kalmayacağını öngördüğünü söyledi.

Bakan Tunç kiraların fahiş artışı nedeniyle mağduriyet oluşmaması için TBMM’de yüzde 25 tavan getirildiğini belirterek şunları söyledi:

“Sonrasında yine bu artışla ilgili endişeler devam etti ve bir yıl daha uzatıldı. Temmuz itibarıyla yüzde 25 kısıtlaması sona ermiş olacak. Tabii bir anda fahiş artış olmaması için kanun koyucunun takdiri söz konusu oldu. Kira konusunun çözümü bol miktarda konut üretmek. Daha fazla konut üretimi kiraların da aşağıya çekilmesini sağlayacak. Gelinen noktada benim tahminime göre normalleşme olacak. Maliye bakanımızın enflasyon hedefi açıklamalarına baktığımızda kira sınırlamasının uzatılmasına gerek kalmayacak gibi görünüyor. Yüzde 25 kira artışı durumunun sürmesine gerek kalmayacak.”

Her 100 anlaşmazlığın 53’ünü arabulucu çözdü

Arabuluculuk sistemiyle ev sahibi-kiracı anlaşmazlıklarına çözüm arandığını belirten Bakan Tunç “Eski kiracılar bakımından kiralayanların birtakım serzenişleri oldu. Bu tartışmaları sona erdiren bir değişiklik yaptık. 1 Eylül’den itibaren kira davalarında arabuluculuk uygulaması başlattık. Dava açmadan önce arabuluculuk şartı getirdik” dedi.

Tunç’un verdiği bilgiye göre tüm Türkiye genelinde kira uyuşmazlıkları nedeniyle 1 Eylül’den 21 Şubata kadar arabuluculara 129 bin 259 başvuru oldu. Bu başvurulardan 69 bin 239’u, yani her 100 başvurudan 53’ü anlaşmayla sonuçlandı.

Bakan Şimşek: Kira artışlarını konut üretimiyle durduracağızBakan Şimşek: Kira artışlarını konut üretimiyle durduracağız

Kira artışında yüzde 25 sınırı ‘uyarlama’ formülüyle aşılıyorKira artışında yüzde 25 sınırı ‘uyarlama’ formülüyle aşılıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.