İsrail’le temas Libya’yı karıştırdı: Menguş Türkiye’ye mi kaçtı?
İsrail saldırılarında ölen yardım kuruluşu çalışanlarının Tel Aviv üzerinde yarattığı baskı sürüyor. Cameron'un, "İsrail'in reforma ihtiyacı var" açıklamasını BBC spikerinin "gece görüşü de mi kullanmıyorsunuz" çıkışı takip etti.
İsrail ile Filistinli örgütler arasındaki savaş tüm şiddetiyle devam ederken ölü sayısı da tırmanmayı sürdürüyor. İsrail’in saldırılarında öldürülen Filistinli sayısının 33 bin 137’ye yükseldiği kaydedildi. Öte yandan kıtlıkla burun buruna yaşam mücadelesi veren Filistinlilere yardım götüren 196 sivil toplum kuruluşu çalışanının (savaşın başından bu yana) öldürülmesine ilişkin tepkiler de devam ediyor. Bu tepki, World Central Kitchen (WCK) kuruluşunun aracına düzenlenen saldırıda 7 çalışanının ölmesiyle tırmandı.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Hızı, boyutu ve insanlık dışı vahşiliğiyle birlikte Gazze’deki savaş en ölümcül çatışmalardan biri haline geldi. Bu siviller, insani yardım çalışanları, gazeteciler, sağlık çalışanları ve kendi meslektaşlarımız için geçerli. 175’i kendi BM personelimiz olan 196 insani yardım çalışanı öldürüldü” dedi. Öldürülen insani yardım çalışanlarından çoğunun BM Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansından (UNRWA) olduğunu kaydederek, “UNRWA, Gazze’deki yardım çabalarının bel kemiği” vurgusunu yaptı.
Guterres, Gazze’ye uluslararası muhabirlerin girmesine izin verilmemesinin dezenformasyon ve yanlış bilgi yayılmasına da neden olduğunu belirterek, “Bilgi savaşı da travmayı artırıyor” uyarısını yaptı. Gazze’de hayatını kaybeden tüm insani yardım çalışanlarını saygıyla andığını söyleyen Guterres, Dünya Merkez Mutfağı çalışanlarının öldürülmesinin ardından İsrail’in soruşturma yürüttüğünü ve hatasını kabul ettiğini öne sürdü.
BM Genel Sekreteri Guterres, “Asıl sorun İsrail ordusunda kimin hata yaptığı değil, bu hataların tekrar tekrar yapılmasına izin veren askeri süreç” vurgusunu yaptı. Hataların tekrarlanmaması için İsrail’in askeri strateji ve sürecinde temel değişiklikler yapması gerektiğini dile getiren BM Genel Sekreteri, “Hataları düzeltmek için bağımsız soruşturma ve sahada anlamlı değişiklik gerek.” dedi. Guterres, BM’nin bağımsız soruşturma konusunda oynayabileceği role ilişkin ise İsrail hükümetinin onayı gerektiğini, meselenin sadece WCK çalışanlarının öldürülmesi olmadığını belirterek, “196 insani yardım çalışanımız öldürüldü. Her birinin neden öldürüldüğünü bilmek istiyoruz” diye konuştu.
İnsani yardım götüren sivil toplum çalışanlarına düzenlenen saldırı savaşın kritik noktalarından biri haline geldi. İsrail bazıları tarafından Guterres’in dediği gibi “hatasını anlamış” olarak nitelendirilse de Tel Aviv tarafından yürütülen soruşturma tartışmaların başka bir boyutunu oluşturuyor.
WCK, Gazzelilere gıda yardımı taşıyan gönüllülerinin bulunduğu araca düzenlenen saldırıda 7 çalışanının ölmesi ardından Tel Aviv tarafından yürütülen soruşturmayı eleştirdi. WCK tarafından yapılan açıklamada, “İsrail soruşturmasında elde edilen bulgular inandırıcılıktan yoksun” denildi.
İsrail Savunma Kuvvetleri, üç İngiliz, üç yabancı uyruklu ve bir Filistinli yardım çalışanının yemek dağıtırken öldüğü ölümcül saldırıdan subayların yaptığı bir dizi “vahim hatayı” sorumlu tutmuştu. Ardından İsrail alelacele bir soruşturma yapmış ve iki orta rütbeli subayı görevden alırken bir generali de “kınamıştı”
Haliyle bu “hızlı” soruşturma arkasında bir takım yanıtlanmamış sorular bıraktı. WCK bunun üzerine tam ve bağımsız bir soruşturma yapılması çağrısını yineledi. Üç İngilizin ölümü ardından İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, Tel Aviv tarafından yürütülen soruşturmanın ülkesi tarafından dikkatle incelediğini açıkladı. Cameron, X’te yaptığı açıklamada “Yardım görevlilerinin güvenliğini sağlamak için İsrail’in çatışmasızlık mekanizmasında büyük bir reforma ihtiyaç olduğu açıktır” dedi.
İsrail’in saldırıları onun müttefikleri arasında dahi kırılma yaratmayı sürdürüyor.
İsrail Savunma Kuvvetleri’nden Yarbay Peter Lerner BBC’ye verdiği röportajda İsrail ordusunun araçların yardım kuruluşuna ait olduğunu tespit edemediğini söyledi. Lerner BBC röportajında araçların Hamas üyelerince kullanılan araçlara benzediğini ve araç üzerindeki kuruluş ismi yazan etiketlerin de gece karanlığı yüzünden seçilemediğini ifade etti. “Aracın kime ait olduğunu bu yüzden tanımlayamadık” diyen IDF askerine BBC spikeri “gece görüşü teknolojisini kullanmıyor musunuz?” diye sordu. Lerner, gece görüşü teknolojisini kullansalar da bunun aracın üzerinde yazan yardım kuruluşunun adının görülmesinde yeterli olmadığını iddia etti.