Tansiyon yükseliyor: İran ABD’ye ‘kenara çekil’ dedi, İsrail 30 temsilciliğini kapattı

Tahran-Tel Aviv hattında gerilim giderek yükselirken İsrail önlem olarak Roma büyükelçiliği dahil 30 yurtdışı temsilciğini kapatma kararı aldı. İran ise ABD'ye "Darbe yememek için kenara çekilin" mesajı verdi.

Dünya 6 Nisan 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

İsrail ordusu 1 Nisan’da Suriye’nin başkenti Şam’da İran büyükelçiliğine ait bir binayı hedef almıştı. İsrail saldırıyı resmi olarak üstlenmese de ikisi üst düzey general olmak üzere yedi İranlı asker, altı sivil hayatını kaybetmişti. Olay sonrası İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi “Namert saldırı cezasız kalmayacak” derken dini lider Ayetullah Ali Hamaney de intikam yemini etmişti. İran ayrıca saldırıdan ABD’yi de sorumlu tutmuştu.

Bu açıklamaların ardından iki ülke arasında savaş endişeleri hızla tetiklendi; İsrail tüm muharip birliklerin izinlerini kaldırdı, yedek askerleri orduya aldı. Hatta Tel Aviv’de sığınakların açılması bile gündeme geldi, olası bir saldırıya karşı GPS hizmetleri ara ara önlem olarak devre dışı bırakıldı.

Şimdi de İsrail’in Roma Büyükelçiliği’nin güvenlik riski sebebiyle kapatıldığı bildirildi. İtalyan ANSA ajansının haberinde, Roma’daki Michele Mercati Caddesi’nde bulunan büyükelçiliğin, İsrail’in İran’ın Şam’daki konsolosluk binasına yönelik saldırısı sonrasında alarma geçirildiği ve bu nedenle kapatıldığı ifade edildi.

Haberde Şam’da İranlı üst düzey yetkililerin öldüğü saldırının ardından İran’ın misilleme yapacağı endişesiyle İsrail’in dünya genelinde 30 diplomatik misyonunu kapatma kararı aldığı aktarıldı.

Daha önce The Times of Israel gazetesi İsrail’in İran’ın misillemesinden korktuğu için bugün dünya genelindeki 28 büyükelçiliğini kapatma kararı aldığını bildirmişti. Söz konusu tedbir, 1979 yılında İran İslam Devrimi’nin lideri Ruhullah Hümeyni tarafından Ramazan ayının son cuma günü ilan edilen ve bu yıl Gazze Şeridi’nde İsrail güçleri ile Hamas arasındaki savaşın 182. gününe denk gelen Uluslararası Kudüs Günü’nde alındı.

Tahran da Washington’a İsrail konusunda yazılı mesaj gönderdiğini duyurdu. İran Cumhurbaşkanlığı Ofisi Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı Muhammed Cemşidi X sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında “İran, yazılı mesajla ABD liderliğini (İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu’nun tuzağına düşmemesi konusunda uyardı. Darbe yememek için kenara çekilin. ABD ise cevap olarak İran’dan Amerikan tesislerini hedef almamasını istedi” diye yazdı.

Tahran’da cenaze töreni: Sokaklar doldu taştı

İran’ın başkenti Tahran’da “Dünya Kudüs Günü” etkinlikleri kapsamında İran’ın Şam konsolosluğuna yapılan saldırıda hayatını kaybeden Devrim Muhafızları Ordusu askerleri için de cenaze töreni düzenlendi.

İran devlet televizyonunun aktardığına göre Tahran’ın Firdevsi Meydanı’nda düzenlenen törene çok sayıda İranlı katıldı. Törende ABD ve İsrail karşıtı sloganlar atıldı. Cenazelerin tören sonrası defnedilecekleri beldelere sevk edileceği belirtildi.

Nasrallah İran'ı yalnız bırakmadı: Hizbullah İsrail'le savaşa tam tekmil hazırNasrallah İran’ı yalnız bırakmadı: Hizbullah İsrail’le savaşa tam tekmil hazır

6 soruda İsrail'in Şam'daki İran büyükelçiliğine saldırısı: Tahran nasıl karşılık verecek?6 soruda İsrail’in Şam’daki İran büyükelçiliğine saldırısı: Tahran nasıl karşılık verecek?

Reisi'den İran konsolosluğunu vuran İsrail'e: Namert saldırı cezasız kalmayacakReisi’den İran konsolosluğunu vuran İsrail’e: Namert saldırı cezasız kalmayacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.