Shakespeare’in yetenekleri yazmakla sınırlı değilmiş!

Araştırmacı Darren Freebury Jones'a göre dünyanın en ünlü yazarlarından Shakespeare’in yetenekleri yazıyla sınırlı kalmamış olabilir. İpuçlarını kovalayan araştırmacıya göre Shakespeare 1598'de bir oyunda kıskanç koca rolünü canlandırmış olabilir.

Kültür Sanat 9 Nisan 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Shakespeare, 1598'de oyuncu olarak sahneye çıkmış olabilir.

Dünyanın en ünlü yazarlarından biri elbette ama yetenekleri bununla da sınırlı değilmiş. 52 yıllık ömründe hâlâ ilham veren eserlere imza atmış Shakespeare’den bahsediyoruz. İddia sahibi öğretim görevlisi Dr. Darren Freebury-Jones.

Jones’un araştırmalarına göre Shakespeare oyun yazarı Ben Jonson’un 1598 tarihli bir dramasında takıntılı derecede kıskanç bir kocayı canlandırmış. Jones bu iddiasını Jonson’ın ‘Every Man in His Humour’ adlı eseriyle Shakespeare eserlerinde satırlar arasındaki ‘çarpıcı benzerlikler’ üzerine kuruyor. Araştırmacı temkinli olsa da bulduğu ipuçlarına güveniyor:

“Shakespeare’in kesinlikle Thorello’yu oynadığını söyleyemem, ama bu yeni bir kanıt. Daha önce kimse keşfetmedi. Bence ilginç, oldukça zorlayıcı bir durum oluşturuyor. Bir oyun yazarı olduğu kadar oyuncu olarak da Shakespeare’e dikkat çekmek harika. Oyunculuk edebi kariyeri için kesinlikle çok önemliydi.”

Shakespeare on parmağında on marifet yetenek abidesi miydi sorusuna büyük çoğunluk “evet” diyecektir. Oyunculukta da yetenekli miydi ya da gerçekten sahneye çıktı mı bilinmez, ancak Jones’un araştırma sonuçları Ekim ayında çıkacak Shakespeare ve tiyatro oyunları temalı kitapta detaylı olarak ele alınıyor. Kitap Shakespeare’in diğer oyun yazarlarıyla olan ilişkilerini, etkilerini ve işbirliklerini keşfediyor. Araştırma 1552’den 1657’ye kadar uzanan 500’den fazla oyunun metinlerini karşılaştıran, belirli ifadelerin nadir mi yoksa benzersiz mi olduğunu gösteren verileri de okurla buluşturacak.

Doğu'nun Shakespeare'i el - Mütenebbi ilk kez TürkçedeDoğu’nun Shakespeare’i el – Mütenebbi ilk kez Türkçede

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.