Çin’de dört Amerikalı akademisyen bıçaklandı
Altın fiyatları jepolitik gerilimlerden ve merkez bankalarının faiz indirim beklentisinden güç alsa da soluksuz yükselişin esas nedeni Çinli yatırımcıların talebindeki patlama ve Çin Merkez Bankası'nın alımları.
Altın fiyatları rekor üstüne rekor kırarken dünyanın en büyük altın üreticisi ve ikinci büyük tüketicisi olan Çin, olağanüstü yükselişin arkasındaki güç olmaya devam ediyor. Orta Doğu ve Ukrayna’daki savaşlar jeopolitik gerginliklerin artmasına neden olurken ABD’nin haziranda olmasa bile faizleri en geç sonbaharda düşüreceği ihtimali de altına yönelik küresel talebi artırıyor. Altın fiyatları son gerilimlerin etkisiyle ons başına 2 bin 400 doların üzerini görürken yatırımcılar rallinin sürüp sürmeyeceğini merakla izliyor.
Uzmanlara göre jeopolitik gerilimlerin ve faiz beklentilerinin yanında altın rallisini güçlendiren en büyük etkenlerden biri de Çin’den gelen aşırı talep. Geçen yıl Çin’in mücevher, külçe ve takı satışı rekor seviyelere ulaşmıştı. Çin’in altın takı talebi yüzde 10, külçe altın yatırımları yüzde 28 arttı. Çin’de hediyeleşme sezonunun en yoğun olduğu Ay Yeni Yılı öncesinde altın ithalatı yılın ilk iki ayında 2023’e göre yüzde 53 arttı.
Çin diğer tüm ülkelerden daha fazla altın çıkarıyor ancak aşırı talebi karşılaması için hâlâ ithalat yapması gerekiyor. Son iki yılda Çin’in altın alımların toplamı 2 bin 800 tonu aştı. Bu miktar da ABD Merkez Bankası’nın elindeki stokların yaklaşık üçte birine denk geliyor. Öte yandan Çin Merkez Bankası, rezervlerinde doların ağırlığını azaltmak ve bu para birimindeki değer kaybına karşı korunmak için 17 aydır aralıksız altın alıyor. Çin’i altın talebinde dünyada bir tek Hindistan geçiyor.
Hong Kong Precious Metals Insights’in genel müdürü Philip Klapwijk, talebin daha da artacağını düşünüyor. Klapwijk’e göre, Çin’de yatırım seçeneklerinin sınırlı olması, emlak sektöründe uzun süredir devam eden kriz, dalgalı borsalar ve zayıflayan yuan, parayı daha güvenli olarak algılanan varlıklara yönlendiriyor.
Metals Focus danışmanlık şirketinin genel müdürü Nikos Kavalis, rallinin sürdürülebilir olduğunu ve her yerdeki altın alıcılarının Çin’in artan talebiyle rahatlaması gerektiğini söyledi. BIoomberg analisti Rebecca Sin ise yatırımcıların varlıklarını emtia ile çeşitlendirmek istemesi nedeniyle Çin’den gelen talebin artmaya devam edebileceğini belirtti.
Ancak Çin devlet medyası yatırımcıları temkinli olmaları konusunda uyarıyor. dı. Hem Şanghay Altın Borsası hem de Şanghay Vadeli İşlemler Borsası kaldıraçlı işlemlerle aşırı risk alımını engellemek için bazı sözleşmelerdeki teminat oranını arttırdı.