Altında el yükselten yükseltene: Citi’ye göre ons altın üç bin dolara çıkacak

Goldman Sachs'ın 2 bin 700 dolarlık yıl sonu öngörüsünün ardından ABD'li banka Citi de altının 6 ila 18 ay içinde ons altın fiyatının üç bin dolara ulaşabileceğini belirten bir rapor yayınladı.

Ekonomi 16 Nisan 2024
'Güvenli liman' olarak görülen altında bu yıl için öngörüler yükseleceği yönünde kesişiyor.

Altın fiyatı için tahminlerini yükselten bankalara bir yenisi eklendi. ABD’li Goldman Sachs’ın ons altının yıl sonunda 2 bin 700 dolara çıkacağı öngörüsünün ardından ABD’li bankacılık devi Citigroup da ABD Merkez Bankası’nın (Fed) eninde sonunda faiz oranlarını düşüreceği beklentisiyle artan yatırımcı girişleri sayesinde altının önümüzdeki 6 ila 18 ay içinde ons başına 3 bin dolara ulaşacağını söyledi.

Aakash Doshi liderliğindeki analistler 2024 yılı ortalama fiyat tahminlerini 2 bin 350 dolara yükseltirken 2025 tahminlerinde “yüzde 40’lık büyük bir yukarı yönlü revizyon” yaptı. Böylece bankanın 2025 yılı ortalama fiyat tahmini 2 yüzde 875 dolara yükseldi.

2024’ün ikinci yarısında altın fiyatlarının düzenli olarak 2 bin 500 doları test edeceğini belirten analistler mayıs veya haziran aylarında fiyatlarda bir geri çekilme olasılığının arttığını belirtti. Citi analistleri ons başına 2 bin 200 dolar eşiğinde “güçlü alım desteği” beklediklerini açıkladı.

Merkez bankalarının ve Çin’deki tüketicilerin artan fiziksel altın talebi ile küresel politika yöneticilerinin bir noktada faiz indireceğine dönük beklentiler altın fiyat tahmininde belirleyici oldu.

Altın fiyatları son dönemde Orta Doğu ve Ukrayna’daki savaşlar, merkez bankalarının alımları ve Çin’deki tüketici talebinin etkisiyle yükselişe geçerken değerli metal bugün sabah saatlerinde ons başına 2 bin 386 dolar civarında dolardan işlem gördü.

Geçenlerde Goldman Sachs değerli metalin “sarsılmaz bir boğa piyasasında” olduğunu söyleyerek yıl sonu tahminini 2 bin 700 dolara yükseltmiş, UBS Group ise yıl sonu için 2 bin 500 dolarlık bir seviye öngörmüştü.

Ortadoğu'daki gerilimle altın yükseliyor, borsa düşüşteOrtadoğu’daki gerilimle altın yükseliyor, borsa düşüşte

Goldman Sachs 2024 sonu altın tahminini yeniden yükselttiGoldman Sachs 2024 sonu altın tahminini yeniden yükseltti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.