ABD istihdam verilerini revize edince altın rekor kırdı

ABD'de tarım dışı istihdam şubatta 200 bin kişilik artış beklentisine karşılık olarak 275 bin arttı. İşsizliğin beklentilerin üzerinde geldiği ABD’de son iki ayın tarım dışı istihdam verisi 167 bin aşağı yönlü revize edilince altın rekor kırdı.

Ekonomi 9 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
ABD'de önceki aylardaki ayın tarım dışı istihdam verisinin aşağı yönlü revize edilmesi altını destekledi.

Küresel piyasaların beklediği ABD’de şubat ayı tarım dışı istihdam verisi açıklandı. ABD Merkez Bankası’nın(Fed) faiz oranlarını hangi seviyelerde ne kadar tutacağının işaretlerinin alınacağı tarım dışı istihdam verisi, piyasa beklentilerinin üzerinde geldi. ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu tarafından açıklanan verilere göre ABD’de tarım dışı istihdam aralıkta 200 bin kişilik artış beklentisine karşılık olarak 275 bin arttı. Daha önce 353 bin olarak açıklanan ocak ayı istihdam artışı ise 229 bine revize edilirken, ABD’de son iki ayın tarım dışı istihdam verisi 167 bin aşağı yönlü revize edildi. Şubat ayında ülkede işsizliğin arttığı görüldü. ABD’de şubatta işsizlik oranı yüzde 3,9 seviyesinde gerçekleşti. Beklenti yüzde 3,7 seviyesindeydi.

Çalışma Bürosu, özel sektörde istihdam artışının 223 bin, kamu istihdamında artışın 52 bin olduğunu açıkladı. Piyasalar özel sektörde istihdamın 160 bin artacağını öngörüyorlardı. Geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 7,2’den yüzde 7,3’e çıktı.
Ortalama saatlik kazançlarda aylık bazda yüzde 0,14 artış olurken, yıllık artış yüzde 4,28 seviyesinde açıklandı. Beklentiler aylık yüzde 0,2, yıllık yüzde 4,4 artış olacağına işaret ediyordu. Ülkede ortalama çalışma saati 0,1 artışla 34,3 saat olarak açıklandı. Piyasa beklentisi de çalışma saatinin 34,3 seviyesine çıkacağı yönündeydi. ABD’de iş gücüne katılım oranı yüzde 62,5 olarak açıklandı.

Altında artış hızlandı

Kritik verinin açıklanması sonrasında ons altın günlük artışını yüzde 1’in üzerine taşıdı ve 2 bin 183,28 dolar ile rekor seviyeyi gördü. Gram altın da 2 bin 245 TL’yi görerek rekor tazeledi. İstihdam ve saatlik ücretlerdeki artışın beklentiyi aşması, normalde Fed’in faiz indirimlerini erkene alması ihtimalini azaltırken bu durum altın üzerinde baskı oluşturuyor. Ancak son veride önceki aylardaki ayın tarım dışı istihdam verisinin aşağı yönlü revize edilmesi bu baskıyı azaltan bir unsur olarak fiyatlandı. Bu da altını destekledi.

ABD tarım dışı istihdamı beklentileri aşınca piyasalar hareketlendiABD tarım dışı istihdamı beklentileri aşınca piyasalar hareketlendi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.